TÉMA

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny

Rodina Roma, který zemřel po policejním zákroku, podala trestní oznámení. Vládní rada žádá důkladné prošetření

Rodina Roma, který zemřel 19. června v Teplicích po policejním zásahu, podala na policii trestní oznámení. Informoval o tom server Romea.cz. K vyšetření okolností zásahu vyzvala policii, Generální inspekci bezpečnostních sborů a také veřejného ochránce práv i Rada vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada žádá také zveřejňování informací o průběhu prošetřování. Policie i GIBS již dříve uvedly, že byl zákrok v Teplicích v pořádku.
30. 6. 2021|

Podle policie byl zákrok proti muži v Teplicích přiměřený. Trestný čin v něm nespatřuje ani GIBS

Donucovací prostředky použité policisty při zákroku proti Romovi v Teplicích odpovídaly intenzitě mužova útoku. Uvedli to zástupci krajského policejního ředitelství. Muž po zákroku zkolaboval a zemřel v sanitce. Trestný čin v jednání policistů momentálně nespatřuje ani Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sdělila, že nebude proto ve věci zahajovat úkony trestního řízení.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 16:45|

Rada Evropy i Válková vyzvaly k vyšetření smrti Roma po policejním zákroku

Rada Evropy vyzývá k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření úmrtí Roma po policejním zásahu v Teplicích. Podle Rady Evropy jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek. K objektivnímu a prioritnímu prošetření vyzvala také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková či česká Amnesty International. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) vyjádřili podporu policii, od jejich stanovisek se distancovali členové vládní rady pro záležitosti romské menšiny.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 22:05|