Potřebujeme moderně vyzbrojenou armádu, myslí si představitelé politických stran

Šestá předvolební debata o obraně (zdroj: ČT24)

Poslední předvolební speciál Událostí, komentářů se věnoval právu  a bezpečnosti země. Zástupci sněmovních stran se shodli, že právě vojáci sehráli zásadní úlohu v době pandemie a odvedli velký kus práce. Zároveň považují za nezbytné, aby armáda prošla modernizací, ať už jde o nákup vojenské techniky, nebo nábor nových lidí.

„Pokud jde o modernizaci armády, myslím z pohledu zajištění vnitřní bezpečnosti, tak ta modernizace je naprosto nezbytná. Řada techniky, zejména jde o bojová vozidla pěchoty, tak výzbroj, v současné době neodpovídá tomu, co armáda potřebuje,“ řekl poslanec ČSSD Antonín Staněk. Podle něj je ale nutné v době krize přehodnotit, co vojsko opravdu potřebuje.

„U armády je problém, že když nemáte dostatek finančních prostředků, škrtne se jedna položka, pak to zastaví financování celé řady jiných projektů,“ reagovala opoziční poslankyně ODS Jana Černochová. Zároveň dodala, že je chyba zastavovat nábory do ozbrojenných sil. Podle ní je právě lidský potenciál to nejdůležitější, co armáda potřebuje.

Pirátský poslanec Jan Lipavský upozornil, že vojsko má vnitřní dluh sto miliard korun. „Loni se ukázalo, že armáda byla jedna ze složek státní správy, která dokázala velice rychle a fexibilně reagovat. Armáda je naše pojistka na krizi, a proto se domnívám, že si zaslouží to financování a bylo velkou chybou to podseknout,“ řekl.  

Pro Piráty je podle Lipavského důležité, aby armádní peníze šly zároveň do českého průmyslu a ekonomiky. S tím souhlasí i poslanec vládního hnutí ANO Jiří Mašek. „Pojdmě utrácet ty peníze pro armádu v České republice. Ty velké nákupy by měly být opravdu s rozumem a měli bychom tam hledat prioritu v tom, aby se na nich mohly účastnit velké podniky,“ řekl. Mašek v této souvisloti zmínil nákup armádních vrtulníků nebo zakázku na bojová vozidla pěchoty.

Také poslanec SPD Radek Koten je pro to, aby peníze na obranu skončily nakonec v Česku. „Ta koncepce armády je spíše na nějaké zahraniční mise, ale co se týká obrany České republiky, na což by měla být armáda primárně zaměřena, tak tam máme stále mezery. Já si myslím, že většina těch utracených peněz by měla být utracena v České republice. Aby ty peníze zůstávaly českým dělníkům,“ prohlásil.

Komunisté navrhovali snížení rozpočtu ozbrojených sil o deset miliard korun. Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček se ale ohradil, že šlo straně hlavně o to, aby věděla, za co by armáda peníze utratila. „Tady mluvíme o vševojskové armádě a my si musíme říct, jestli jsme schopni ji ufinancovat, já říkám, že nejsme,“ prohlásil. Podle něj by se vojáci měli zaměřit především na specializaci. „My jsme řekli, že jsme pro obnovu civilní obrany a samozřejmě i civilního vojska,“ dodal.

Lidovecký poslanec Marek Výborný doplnil, že nejde ale jen o nákup bojových vozidel pěchoty nebo že brzy vyprší pronájem gripenů. „Velký problém do budoucna je kyberprostor. Jenom útoky na nemocnice jsou přímým ohrožením života pacientů,“ sdělil s tím, že armáda se musí soustředit i na tyto současné výzvy.

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová souhlasí s tím, že v současnosti hrozí České republice i jiné útoky a nebezpečí než v minulosti. „Vedle útoků teroristických a kybernetických, kterých jsme dennodenně svědky, tak jsou to i dezinformace,“ zdůraznila. Právě na hybridní hrozby není Česko podle poslankyně připraveno v plném rozsahu.

 „My nesmíme zbrojit na staré války, čas jde obrovsky dopředu. Velmi souhlasím s kolegy, kteří zmiňovali ten nový prostor, ve kterém se teď bude bojovat. Na to musíme být jako stát dopředu připraveni. To jsou ty inovace, ta věda, které musíme velmi zainvestovat, abychom byli připraveni na konkurenci v tom nejmodernějším prostoru,“ dodal šéf hnutí STAN a poslanec Vít Rakušan.