Do Bulharska nejspíš už 22 dní po první vakcíně, vyjednal Kulhánek. Lépe se pojede i do Polska nebo Rumunska

Bulharsko se s velkou pravděpodobností přiřadí k zemím, do nichž budou moci Češi bez omezení přijet už 22 dnů po první dávce vakcíny proti nemoci covid-19. Po pátečním jednání v Sofii to uvedl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD). Polsko, Rumunsko a Monako se pak od pondělí na mapě cestovatele posunou do zelené barvy a nebudou zde platit žádné povinnosti při příjezdu.

„Bulharské ministerstvo zdravotnictví upraví příslušnou legislativu, a to je skutečně otázka pár dní. A já věřím, že se v pár dnech dočkáme toho, že čeští občané budou volně cestovat do Bulharska,“ řekl šéf české diplomacie.

Polepší si také Chorvatsko, Švýcarsko, Kypr, Estonsko a Azorské ostrovy, které se přesunou do oranžových území se střední mírou rizika nákazy koronavirem.

Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Velká Británie. PCR v Česku je pak povinný nejdříve pátý den, ale nejpozději 14. den po návratu z tmavě červené země. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Zůstává také povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář.

Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, musí nosit 14 dní všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Bulharsko už 22 dní po první dávce

„Děláme vše pro to, aby čeští občané mohli do Bulharska cestovat tak, jak byli zvyklí,“ řekl v pátek ministr zahraničí Kulhánek po jednáních s bulharským ministrem zahraničí Svetlanem Stoevem a ministryní cestovního ruchu Stelou Baltovovou.

O věci bude v nejbližších dnech jednat expertní komise. „Rozhodnutí nechci předjímat, ale bulharský náměstek ministerstva zdravotnictví mi velmi výrazně naznačil, že odpověď na naši žádost bude pozitivní,“ dodal Kulhánek. Podle Stoeva by mělo rozhodnutí padnout začátkem příštího týdne. I on vyjádřil přesvědčení, že výsledek bude kladný.

Pokud Bulharsko opatření schválí, vyhnou se Češi testu i karanténě také po návratu do vlasti z dovolené.

Země by tak se přiřadila ke Slovensku, Německu, Rakousku, Polsku, Slovinsku a Maďarsku, kam mohou Češi od 1. června vycestovat již po obdržení první dávky vakcíny. Před necelými dvěma týdny Kulhánek oznámil, že stejné ulehčení poskytne českým turistům také Chorvatsko.

Zatím jen s PCR testem

Při vstupu nyní vyžadují bulharské úřady negativní PCR test ne starší než 72 hodin, v případě antigenního testu je to 48 hodin. Vyhnout se povinnému testu nebo karanténě dosud mohli pouze ti, jimž uplynula dvoutýdenní lhůta od druhé vakcíny, nebo osoby, které v posledních šesti měsících covid-19 prodělaly. Děti do pěti let nemusejí již nyní předkládat žádné potvrzení.

Česko se chystá vpouštět cestující ze země s jednou dávkou covidové vakcíny od pondělí 21. června. V roce před pandemií zavítalo do balkánské země na jihovýchodě Evropy na 189 tisíc Čechů, loni se podle Baltovové jejich počet snížil vlivem koronavirových restrikcí na čtvrtinu.

V červenci a srpnu bude českým občanům jako v minulých letech k dispozici konzulární jednatelství v přímořském městě Burgasu. V letoviscích Kitenu v Primorsku budou navíc fungovat společné bulharsko-české policejní hlídky.

Denní bilance nově nakažených v zemi od dubnového vrcholu covidové pandemie setrvale klesají. Ministerstvo zdravotnictví v pátek ohlásilo 100 nových případů koronavirové infekce a 15 úmrtí spojených s covidem-19. V Bulharsku je podle agentury Reuters zároveň nejméně očkovaných proti covidu-19 v zemích Evropské unie. Alespoň jednu dávku vakcíny tu obdrželo 1,55 milionu osob ze zhruba sedmimilionové populace.