Volby by v květnu podle agentury Ipsos vyhrála koalice Pirátů a STAN. Koalice Spolu předběhla ANO

Pokud by se v květnu konaly sněmovní volby, zvítězila by v nich koalice Pirátů a STAN, vyplývá z volebního modelu agentury Ipsos, který byl zveřejněný v pátek. Hlas by jí dalo 23,7 procenta voličů, což je o více než čtyři procentní body horší výsledek než v dubnu. Mírně si naopak polepšila koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, která by ve volbách skončila jako druhý nejsilnější subjekt. Na třetí místo by odsunula hnutí ANO. Do sněmovny by se dostala ještě SPD a komunisté.

Koalice Spolu by v květnu podle modelu získala ve volbách 23,1 procenta hlasů, zatímco o měsíc dříve to bylo 21,7 procenta. Hnutí ANO by v květnu odevzdalo hlas 22,1 procenta voličů, což je srovnatelný výsledek s dubnovým modelem, ze kterého ale vládní hnutí vycházelo jako druhý nejsilnější subjekt.

Hnutí SPD by v květnu dalo hlas 10,2 procenta voličů, odhaduje volební model Ipsos. Pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by podle něj překročila ještě KSČM se ziskem 5,8 procenta hlasů. Dubnový model přisuzoval SPD deset procent a komunistům 5,4 procenta.

Hnutí Přísaha podle modelu předběhlo ČSSD

Hnutí Přísaha by v květnu odevzdalo hlas 4,3 procenta voličů, čímž by o 0,2 procentního bodu předběhlo ČSSD. Uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci by podle Ipsosu získalo 3,4 procenta.

Volební účast by podle Ipsos dosáhla 64 procent právoplatných voličů. Při volbách v roce 2017 volební účast činila zhruba 61 procent.

Piráti se STAN dosahují také největšího volebního potenciálu. Pokud by tuto koalici volili všichni voliči, kteří ji alespoň zvažují, získala by 40 procent. Druhý nejvyšší volební potenciál 37,6 procenta má koalice Spolu, hnutí ANO je na třetím místě s potenciálem 30,3 procenta.

Průzkumu společnosti Ipsos se účastnilo 1003 respondentů, realizován byl pro koalici Spolu. Statistická odchylka může podle autorů výzkumu u velkých stran činit až 3,2 procentního bodu a u malých stran plus minus 1,4 bodu.