Poslanci zašlou Babišovi stížnost kvůli nepřítomnosti ministrů na interpelacích

Na programu sněmovny byly pravidelné písemné interpelace na členy vlády, na plénum však žádný z členů kabinetu nepřišel. Kvůli opakující se situaci chtějí poslanci poslat premiérovi Andreji Babišovi (ANO) stížnost. Na odpolední ústní interpelace dorazil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Na programu Poslanecké sněmovny bylo i projednání výročních zpráv České televize, poslanci o nich však nakonec nehlasovali. Dolní komora se věnovala také otázce úředních maturit.

Jednání Poslanecké sněmovny mělo začít v 9 hodin, kvůli nepřítomnosti členů kabinetu bylo ale přerušeno. Ani po hodině ale žádný ministr do sněmovny nepřišel. Předsedající Vojtěch Pikal (Piráti) proto navrhl pokračovat v jednání, většině písemných interpelací se však nemohli poslanci věnovat, a to právě kvůli absenci členů kabinetu.

Projednávat mohla sněmovna jen odpověď ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) na dotaz Mariana Jurečky (KDU-ČSL), i on se ale vyslovil na přeložení bodu do přítomnosti ministryně, s čímž sněmovna vyslovila souhlas.

„Situace se opakuje docela pravidelně ve čtvrtky dopoledne, kdy máme problém s účastí ministrů (…). Pan premiér Babiš rád používá takzvané vytýkací dopisy. Já bych rád, aby předseda sněmovny jeden takovýto vytýkací dopis panu ministerskému předsedovi zaslal, ať si udělá pořádek ve vládě a vždy v 9 hodin tu z ministrů někdo je,“ řekl k situaci Leo Luzar (KSČM).

K výzvě se připojil i Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že řešení situace navrhne na zasedání grémia. „Toto je opravdu nedůstojné,“ řekl Válek. „Mám informaci, že se něco podobného již připravuje,“ uvedl Pikal. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) už před týdnem oznámil, že se chce na vládu obrátit a jednat s ní o docházce ministrů, „abychom interpelace řešili důstojnou formou“.

Na odpolední ústní interpelace přišel ministr Brabec, kritika však zněla dál

Odpoledne přišel odpovídat na ústní dotazy poslanců ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), mířily na něho tři z několika desítek. Na ostatní dostanou tazatelé do měsíce písemnou odpověď.

Na adresu menšinového kabinetu ANO a ČSSD tak dále mířily výtky od některých poslanců. Podle Jana Skopečka (ODS) by se mělo vládě říci, že pětitýdenní dovolená ještě schválena nebyla. „Chápu, že může zasedat vláda, ale měla by také vážit, jak zasedá sněmovna,“ uvedl jeho stranický kolega Vojtěch Munzar.

Lidovec Marek Výborný prohlásil, že situace je výrazem pohrdání dolní komorou. „Dovedu pochopit nějakou vyhrocenou mezinárodní situaci, nicméně předpokládám, že kauzu Vrbětice dvě třetiny ministrů této vlády vůbec řešit nemusí,“ řekl.

Sněmovna opět otevřela otázku úřední maturity

Na program schůze se dostala otázka úřadní maturity. Podle poslanců ANO a ČSSD by sněmovna měla uložit ministerstvu školství, aby kvůli odkladům obnovení prezenční výuky umožnilo letos studentům udělit maturitní známky bez zkoušek podle průměru za studium.

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) by chtěla, aby tato možnost byla uzákoněna a využita „na základě volby žáka v odůvodněných případech“. Navrhovala také, aby ministerstvo zajistilo dodatečnou úpravu praktické části maturit a dostatečné množství opravných termínů.

Valachová svůj návrh zdůvodňovala požadavky studentů a jejich organizací a také informacemi z poloviny krajů, podle nichž prý 61 procent středních odborných škol neupravilo žádným způsobem praktické části maturit a 43,4 procenta středních odborných škol neposunulo jejich termíny. Připomenula, že část praktických maturit začala od pondělí, aniž byla dříve obnovena příprava studentů.

Pravdivost údajů Valachové o neúspěšnosti studentů při praktických zkouškách zpochybnili Marek Výborný (KDU-ČSL) a pirátský poslanec Lukáš Bartoň. Podle nich za tím stojí iniciativa bojující za úřední maturity. Výborný uvedl, že politici by měli přestat studenty znejišťovat návrhy na další úlevy v maturitách. Helena Válková (ANO) uvedla, že petici za úřední maturity podepsalo na 36 600 studentů.

Proti informacím o tom, že školy nejsou na maturity dobře připraveny, se ohradila Unie školských asociací CZESHA. Žáci podle ní mají možnost konzultací před zkouškami, pozdější termín praktických zkoušek zvolilo 90 procent škol a dvě třetiny škol zkoušky kvůli epidemii covidu-19 letos upravilo, uvedli. 

Ministr školství Robert Plaga (ANO), který dřívější návrhy premiéra Andreje Babiše (ANO) na zavedení úředních maturit nevyslyšel, nynější návrhy ve sněmovně nekomentoval. Připomněl jen, že od nadcházejícího pondělí bude částečně obnovena prezenční výuka pro studenty závěrečných ročníků středních škol.

Na programu byly výroční zprávy České televize

Sněmovna měla projednat také výroční zprávy České televize pojednávající o letech 2018 a 2019. Jde vždy o informaci o činnosti a informaci o hospodaření tohoto veřejnoprávního média. Sněmovní volební výbor, který má média na starosti, je už dřív doporučil schválit. O zprávách ale poslanci ve čtvrtek nakonec nehlasovali.

Projednávání zpráv ČT je sledované zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele.