Západočeské nemocnice jsou plné i po převozech. Infikovaných dál přibývá

V nemocnicích je 5473 lidí nakažených covidem-19 a zejména v Karlovarském kraji nezbývají téměř žádná volná lůžka. I když minulý týden odvezly sanitky větší množství pacientů do jiných regionů, nemocnice jsou opět takřka plné. Podle ředitele sokolovské nemocnice musí převozy pokračovat. Epidemie covidu-19 v Česku neslábne, o víkendu přibylo o šest stovek nakažených více než na konci předchozího týdne, reprodukční číslo zůstává mírně nad jedničkou. Vláda schválila žádost na prodloužení nouzového stavu, sněmovna se jím bude zabývat ve čtvrtek.

Rizikový index koronavirové pandemie zůstává pátým dnem na hodnotě 71. Klíčové ukazatele pro jeho výpočet se však zhoršují. Počet nakažených lidí na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny se přes víkend zvýšil z 904 na 909. Letošním minimem bylo 884 infikovaných za čtrnáct dní na sto tisíc obyvatel v úterý, od té doby relativní počet nakažených roste a od čtvrtka roste i počet nakažených seniorů nad 65 let.

Po neděli je nepatrně nižší reprodukční číslo, které naznačuje, nakolik se epidemie šíří, na druhou stranu je výše než v pátek a především s hodnotou 1,05, což znamená, že každý nakažený nakazí více než jednoho člověka. Prakticky neměnný zůstává podíl lidí, kteří přicházejí do nemocnice a teprve po hospitalizaci se u nich prokáže nákaza covidem-19.

Situace se ale výrazně liší v různých regionech. Nad jedničkou je reprodukční číslo převážně v Čechách, zatímco v moravských regionech je pod ní. Jen necelou setinu pod jednou je v Jihomoravském kraji. Ve Zlínském, Olomouckém kraji a na Vysočině se pohybuje mezi 0,94 a 0,95, v Moravskoslezském kraji je na hodnotě 0,92. Nejvyšší je reprodukční číslo v Plzeňském, Středočeském a Ústeckém kraji, kde je nad 1,1, v ostatních krajích v Čechách mezi 1 a 1,1.

Růstu reprodukčního čísla odpovídá i nárůst počtů nově nakažených. V neděli sice přibylo 2415 nových případů, což bylo asi o stovku méně než předchozí neděli, ale za celý víkend bylo nakažených o šest stovek více než předchozí týden.

Nejhůře zasažené zůstávají západ a severovýchod Čech. V okresech Cheb, Sokolov a Trutnov je přes tisíc nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní, na Moravě naopak v mnoha okresech je kolem 200 infikovaných na sto tisíc obyvatel nebo ještě méně. Nejpříznivější je situace na Jesenicku se 142 nakaženými na sto tisíc obyvatel za poslední týden.

Nemocnice v Karlovarském a Královéhradeckém kraji stále na hranici možností

Protiepidemický systém sice navzdory poněkud se zhoršujícím ukazatelům zůstává na úrovni umožňující dílčí rozvolnění některých opatření proti šíření koronaviru ze stávajícího pátého na čtvrtý stupeň. Vláda však považuje situaci za kritickou, její členové dali opakovaně najevo, že se nebude rozvolňovat přinejmenším do doby, kdy ubude lidí v nemocnicích.

Hospitalizováno je po neděli 5473 lidí nakažených covidem-19. Oproti sobotě mírně přibylo obsazených nemocničních lůžek, oproti pátku je však hospitalizovaných o necelé tři stovky méně. V těžkém stavu je 986 lidí. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je však stále velmi špatná situace v Karlovarském kraji, kde nemají žádné volné lůžko intenzivní péče pro pacienty s covidem-19 a jen jedno volné lůžko intenzivní péče pro ostatní pacienty. Volných standardních lůžek určených pro „covidové“ pacienty je v celém kraji deset.

Z přetížených nemocnic v Chebu a Sokolově minulý týden odjížděly sanitky, které převážely pacienty do jiných krajů, ale situaci to příliš nezlepšilo. „Hromadný převoz z minulého týdne nám pomohl uklidnit situaci na víkend. Během několika dní se ale kapacity znovu zaplní,“ uvedl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Podracký.

„Přes víkend jsme opět přijali vysoký počet nových pacientů,“ dodala mluvčí sokolovské nemocnice Markéta Singerová. Ředitel sokolovské nemocnice Jiří Štefan zdůraznil, že je nutné s převozy pokračovat. „Šíření nemoci v Karlovarském kraji je dle mého názoru nekontrolované, nával na nemocnice neustává. Nemůžeme říct, jestli jsme na vrcholu nebo před ním,“ zdůraznil.

Podle Podrackého se nemocnice v Karlovarském kraji snaží zvýšit kapacitu covidových jednotek, narážejí ale na personální limity. „Zdravotníci začínají být vyčerpaní, je na ně vyvíjen obrovský tlak. Jakýkoli výpadek zdravotních sester je kritický, protože není možné je nahradit,“ poukázal i šéf sokolovské nemocnice.

Velmi málo volných lůžek zbývá i v Královéhradeckém kraji. Volná jsou pouze tři standardní lůžka pro pacienty nakažené covidem-19. Na jednotkách intenzivní péče se mohou postarat ještě o sedm pacientů s covidem.

V Královéhradeckém kraji si na enormní tlak stěžují i záchranáři. Evidující vyšší počet telefonátů na tísňovou linku kvůli příznakům covidu-19, mají i více zásahů u nemocných s koronavirem.

„Vzhledem k nutnosti ochrany posádek prostřednictvím obleků a respirátorů nebo masek a následné dekontaminaci se prodlužuje i doba nedostupnosti celé výjezdové skupiny. Proto jsme od ledna navýšili počet našich posádek o další tři,“ uvedl mluvčí záchranky Ivo Novák. Dodal, že k tomu zdravotnická záchranná služba organizuje práci domácích odběrových týmů i převozy pacientů s covidem mimo kraj. 

Do nemocnic přichází nová vakcína, rozvoz zkomplikovalo počasí

Začala distribuce prvních vakcín od výrobce AstraZeneca do nemocnic. Jejich první dodávka čítající přes 19 tisíc dávek dorazila do Česka v sobotu, zamíří do tří krajů. V pondělí odpoledne přišlo 4600 dávek do Královéhradeckého kraje, kde si necelou polovinu z nich ponechala fakultní nemocnice, zbytek odešel do dalších nemocnic zřizovaných krajem. Další dávky zamíří do Kolína a Jihlavy. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Distribuce do krajů začala skutečně až dnes, a to s ohledem na jednotlivá očkovací místa, kam bude vakcína dodána. Ne všechna očkovací místa totiž očkují i o víkendu, zároveň všechna disponují zásobami očkovací látky od společnosti Pfizer,“ napsala v pondělí mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Rozvoz začal i přes komplikace v dopravě, kterou způsobil sníh a ledovka. Problémy byly i na dálnicích, některé silnice blokovaly uvízlé kamiony.

Další dodávka nové vakcíny dorazí do Česka v příštích dnech. „Je to smluvně nastaveno a jsme připraveni ve čtvrtek naskladnit a následně dle pokynů ministerstva zdravotnictví distribuovat i další dodávku od společnosti AstraZeneca,“ uvedl mediální zástupce distribuční firmy Avenier Martin Nesrsta.

Očkovacích látek je stále nedostatek

Očkováno zatím bylo v Česku přes 93 tisíc lidí a více než čtvrt milionu dalších dostalo zatím jen první dávku. O víkendu tempo vakcinace zmírnilo z obvyklých 13 až 14 tisíc podaných dávek denně v pracovní dny na dva a půl tisíce.

Drtivá většina dosud aplikovaných dávek byla od výrobce Pfizer/BioNTech, necelých deset tisíc od Moderny. Zatím je ale vakcín v Česku málo. Podle náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) se ve městě denně očkuje asi 400 lidí, kapacita je však více než desetinásobná. „Kdyby byl dostatek vakcíny, tato čtyři očkovací místa zvládnou až 5 tisíc zájemců denně,“ podotkl.

Zlínský kraj dokončuje pilotní projekt očkování mimo očkovací centra. V obcích Podolí a Popovice na Uherskohradišťsku dostalo druhou dávku 74 seniorů. První dávku dostali doma – lékařka je všechny navštívila. Pro druhou várku si naopak přicházeli do ordinace na předem dohodnutý čas. I tak byli rádi, že nemuseli daleko cestovat. Zlínský kraj však v takovém způsobu očkování seniorů nemůže pokračovat, protože i jemu chybějí vakcíny.

Ministerstvo schválilo i nové léky

Kromě vakcín by měly do Česka přijít i léky na bázi monoklonálních látek. O jejich nákupu se zmínil premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden, ministerstvo zdravotnictví nyní doporučilo jejich použití.

„Z diskuse klinické skupiny vyplynulo, že tyto léky představují velmi slibnou variantu pro léčení těchto pacientů, což potvrzují také zkušenosti ze zahraničí. Zahájili jsme proto kroky, které je umožní používat, přestože se jedná o dosud neregistrované léčivé přípravky,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Monoklonální protilátky jsou proteiny, které dokážou rozpoznat antigen viru, navázat se na něj a zabránit mu v pronikání do lidských buněk. Podle Blatného by je měli dostávat lidé infikovaní koronavirem, u nichž je „vysoké riziko těžkého průběhu onemocnění“. „Jedná se například o pacienty po transplantacích,“ upřesnil.

Vláda projednala nouzový stav

Vláda v pondělí schválila žádost o další prodloužení nouzového stavu, informoval o tom vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). I tentokrát žádá kvůli opatřením proti šíření epidemie covidu menšinový kabinet o dalších 30 dnů, tedy o prodloužení nouzového stavu do 16. března. Sněmovna by žádost měla posuzovat ve čtvrtek odpoledne.

Jednání vlády se po videu účastnil také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po uzdravení z onemocnění covid-19. Nákazu koronavirem u ministra obrany testy prokázaly 21. ledna. Koronavirus měli i další členové vlády, ve stejném týdnu jako Metnar pozitivní test ohlásil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Několik týdnů byla kvůli infekci nemocná ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Nemoc prodělali i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zemědělství Miroslav Toman (oba ČSSD). 

Velvyslanec: Hranice do Německa jsou zatím otevřené, bude záviset na přístupu ČR

V neděli se v rozhovoru pro Bild am Sonntag vyslovil generální tajemník německé vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Blume pro zpřísnění pravidel na česko-německých hranicích. Ty jsou již nyní téměř neprostupné. Většina lidí může z Česka do Německa vstoupit pouze s negativním testem, ale i tak je po příjezdu čeká ještě karanténa. Přeshraniční pracovníci sice do karantény nemusí, ale musí při cestách do Bavorska podstupovat test na koronavirus každý druhý den, při cestách do Saska dvakrát týdně.

Podle Blumeho by se ale měly zavířt hranice úplně, pokud je Česko oblastí s výskytem mutací koronaviru. „Rakousko a Česko svou nezodpovědnou otevírací politikou ohrožují naše úspěchy v Německu,“ prohlásil také.

Podle českého velvyslance v Německu Tomáše Kafky bude další vývoj na hranicích záviset hlavně na přístupu české strany. „Obavy z britské mutace jsou v Německu velké a nelze se divit, že německá média, ale vlastně celá veřejnost bedlivě sleduje situaci v Česku. Věřím, že si to v Česku všichni, nejen pendleři, uvědomujeme a učiníme vše, aby se německá strana necítila povinována hranice dále zavírat,“ uvedl.