Sníh a ledovka komplikovaly dopravu na silnicích i železnici. Zlepšení nastalo až k večeru

Události: Sněhová kalamita (zdroj: ČT24)

Sníh a ledovka komplikovaly od pondělního rána dopravu v celé zemi. Autobusy a vlaky měly v některých regionech stále velká zpoždění, několik spojů vůbec nevyjelo. Velké problémy byly také na dálnicích, kde se tvořily kolony, na některých komunikacích uvázly kamiony. Situace v Česku se však postupně uklidňovala. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla byl již po 17:00 na všech dálnicích a silnicích prvních tříd klid.

Nejvíce sněhu napadlo v severní polovině České republiky, řekl večer meteorolog ČT Michal Žák. Nešlo však o nějak výjimečnou situaci. „Jen jsme do jisté míry v minulých letech odvykli těmto sněhovým dávkám.“ Připomněl však, že v únoru 2013 bylo například v Praze sněhu ještě více. Brzo však tenkrát roztál.

Nejhorší dopravní situace byla kolem 21:00 na dálnici D8, kde jsou uzavřeny dva tunely Libouchec a Panenská a to kvůli hlubokému sněhu v Německu. Tvořily se pak dlouhé kolony. Pokud jde o dálnici D1, ta je již sjízdná, ale například v okolí Vyškova hrozí nebezpečí smyku, zejména v levém jízdním pruhu.

90' ČT24: Mrazivé dny sužují Česko (zdroj: ČT24)

Vlaková doprava byla těžce zasažena

Sníh komplikoval ráno provoz vlaků, kvůli sněhové kalamitě nejezdily například osobní vlaky mezi Prahou a Benešovem nebo na Kolínsku. Problémy byly také u Přelouče v Pardubickém kraji a Frýdlantu v Libereckém kraji. Zhruba tři desítky cestujících museli dopoledne evakuovat hasiči z rychlíku do náhradního autobusu na trati u Měrovic nad Hanou na Přerovsku. Vlak jedoucí z Přerova do Brna uvízl kvůli zamrzlému trakčnímu vedení.

Mluvčí Českých drah Robert Pagan potvrdil, že zásadní problém se týkal Prahy a středních Čech. „Jde o dopady sněhové kalamity. Například v Kolíně jsou to zaváté výhybky, některé úseky jsou zaváté i v Praze. Snažíme se nasazovat záložní vozidla, některé osobní vlaky jsme byli nuceni odřeknout,“ uvedl pro Českou televizi.

Sníh zkomplikoval dopravu na severovýchodě Čech (zdroj: ČT24)


Dodal, aby cestující sledovali informace na stránkách podniku. Podle něho musí totiž počítat se zpožděním. České dráhy kolem poledne evidovaly problémy téměř na dvaceti tratích. 

Zejména ráno nabíraly vlaky i hodinová zpoždění. „České dráhy říkají, že ta zpoždění jsou hlavně na regionálních tratích,“ uvedl redaktor ČT Petr Kozlíček. Situace by se měla výrazně zlepšit, pokud nezačne znovu vydatně sněžit.

Večer již byla dopravní situace například v Libereckém kraji mnohem klidnější než ráno. Silnice z Tanvaldu do Harrachova už byla večer také otevřená. Hlavní tahy byly holé, s opatrností sjízdné. A to i pro kamiony. Zdejší silničáři pak už nepočítají v noci s výraznějšími problémy. 

Komplikace na D1

Na silnicích už je klidněji. „Dálnice D1 je v drtivé většině sjízná, ale situace je tam velmi komplikovaná,“ uvedl dopoledne mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Největší problémy byly ve směru na Ostravu hned kousek za Prahou, a to mezi 29. až 32. kilometrem, kde všechny tři jízdní pruhy obsadily kamiony. 

Komplikovaná byla situace i na Vysočině. „Především vytrvalá kolona za Větrným Jeníkovem se už rozpustila,“ hlásil v 10:00 z dálnice redaktor ČT Daniel Zach. Na dálnici zastavili dopravu řidiči kamionů, kteří v kopcích nemohli vyjet. Poblíž Jihlavy už je provoz bez problémů. Potíže způsobil u Stránecké Zhoře odstavený autobus. Jinak je na Vysočině už dálnice mokrá a chemicky ošetřená.

„Dálnice D1 je bez problému průjezdná jak pro řidiče osobních aut, tak pro řidiče nákladních aut,“ informovala zhruba ve 13:30 redaktorka ČT Blanka Poulová. „Jediné komplikace jsou na 24. kilometru před Prahou,“ uvedla v souvislosti s nehodou na D1.

Mrazivé počasí ochromilo dopravu po celém Česku. Problémy hlásila i Praha (zdroj: ČT24)

Místy nemohly vyjet kamiony

Ve směru do Prahy byly na D1 problémy už v noci, a to i na 75. kilometru a 101. kilometru a v opačném směru na 93. kilometru. Dálnici na těchto místech ucpaly kamiony, které zůstaly stát na namrzlém povrchu ve všech pruzích. Stojící kamiony znemožňovaly technice odhrnovat sníh a dálnici solit. Policie musela později řidiče z odstavených kamionů u Větrného Jeníkova budit. 

Na silnicích Vysočiny je sníh, v kopcích mají místy problémy kamiony i teď. Na silnicích se v noci nejdřív tvořila ledovka, pak začalo sněžit. K ránu byly teploty tři až osm stupňů pod nulou. „Vyjelo všech 114 sypačů, jezdily celou noc minimálně dvakrát nebo třikrát,“ uvedl dispečer. Na solených silnicích je rozbředlý sníh, jinde je vrstva ujetého sněhu.   

Na silnici číslo sedm u Chomutova směrem k Hoře sv. Šebestiána se tvořily sněhové jazyky. Ve dvou pruzích stály kamiony. Silnice je uzavřena pro těžká vozidla nad 3,5 tuny z důvodu úklidu vozovky.
 

Dopravu na dálnici D7 zkomplikovala na 77. kilometru ve směru na Chomutov porucha kamionu. Kamiony zabolokovali také výjezd z kruhového objezdu na silnici číslo 13 u Mostu, další kamiony blokovaly provoz také u obce Libočany na Lounsku ve směru na Kadaň na Chomutovsku.

V Hradeckém kraji policie upozorňovala zvláště na komplikace na mezinárodní silnici do Polska před Náchodem, kde dopravu blokovaly uvízlé kamiony. „Největší problémy jsou na silnici I/33 před Náchodem, kde stojí v kopci asi třicet kamionů. Nesjízdná je aktuálně také silnice v Polsku směr Kladsko,“ uvedla policie v dopoledních hodinách.

Vrstvy sněhu a mráz značně komplikovaly dopravu i v Plzeňském kraji. Podle silničářů šlo o nejhorší situaci v letošní zimě. Problémy mají hlavně kamiony, které by hlavně na silnice II. a III. třídy během pondělí neměly ještě pár hodin vyjíždět. Podle dispečera krajských silničářů Jiřího Slapničky nikde nejsou hodinové kolony, ale každou chvíli ve stoupáních stojí nákladní vozy, které nemohou vyjet. Situace je však už mnohem lepší než ráno.

„Minimálně na I. a II. třídách už by to mělo být lepší. A to i v Plzni, kde byl největší problém, se to už rozjelo,“ uvedl šéf dispečerů. Největší problémy jsou stále na krajských silnicích III. třídy, kam se silničáři ještě nedostali. Podle Slapničky se nehody v regionu stále objevují, ale zatím ne vážné. „Nejsou takové, že by nás k nim policisté volali,“ uvedl.

Podobné problémy měly kamiony i v Libereckém kraji. Kvůli sněhu je také už od nedělních 18:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřena silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. V kraji napadlo až dvacet centimetrů sněhu, při teplotách, které klesají i k minus 13 stupňům, ztrácí sůl na silnicích účinnost, řekl Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

Velké problémy způsobil sníh na Jindřichohradecku v jižních Čechách. „Silnice z Dačic do Studené je pod sněhem a pod ledem, jezdí tam řidiči krokem. Teď přestalo sněžit, ale stále mrzne. Silničáři budou v práci minimálně do půlnoci, aby odstranili sníh, aby nenamrzal,“ sdělil dopoledne redaktor ČT Martin Štěpánek. Problémy má i Rakousko, některé železniční expresy do jižních Čech tak nevyjely.

Na jihu Moravy komplikovaly dopravu spadané větve

A ledovka ochromila dopravu i na jihu Moravy, nejvíc na Hodonínsku. Zpožďují se autobusy i vlaky. Některé silnice nejsou sjízdné. Řidiči musí být opatrní.
„Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek je téměř zcela ochromena doprava na linkách v oblasti Kyjova a Veselí nad Moravou. Řada spojů je zrušena, jízdní řád není možné dodržet,“ informovali na Twitteru pracovníci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Potíže jsou také na Znojemsku, Vyškovsku či Brněnsku.

Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti prakticky v celém kraji. Silnice Drnovice-Podomí na Vyškovsku je uzavřená pro nákladní vozidla nad 12 tun. Řidiči neprojedou ani ze Šebetova na Blanensku směrem na Pohoru. I jinde se tvoří náledí, případně na silnicích leží nový sníh. 

Desítky zásahů mají už za sebou hasiči. Ledovka zatěžuje větve a stromy u silnic, které se lámou a padají na vozovku. U Hostěradic také do spadlého stromu vrazilo osobní auto, nikdo se nezranil. Mezi Olbramkostelem a Šumnou na Znojemsku popadaly stromy na koleje. České dráhy nasazují náhradní autobusovou dopravu.

Sníh komplikoval dopravu na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Ve Zlínském kraji jsou už všechny hlavní tahy sjízdné s opatrností. Na silnicích v regionu však mnohde stále leží vrstva nového sněhu, na hlavních tazích je po chemickém ošetření většinou rozbředlý. Místy se na nich tvoří také námraza a náledí, vlaky a autobusy stále nabírají zpoždění. 

Silničářům se dopoledne podařilo obnovit provoz na silnici I/49 mezi Vizovicemi na Zlínsku a Valašskou Polankou na Vsetínsku, která byla ráno kvůli čerstvému sněhu a uvízlým kamionům zcela neprůjezdná. Stejně je tomu i v případě silnice I/69 mezi Vizovicemi a Lhotou u Vsetína na Vsetínsku, která byla ráno kvůli sněhu uzavřena pro těžká vozidla, nebo silnice I/50 mezi Buchlovicemi na Uherskohradišťsku a Střílkami na Kroměřížsku, kde se kvůli práci silničářů střídavě jezdilo jen jedním pruhem.  

Situace se zklidnila v Moravskoslezském kraji. Podle redaktorky ČT Kateřiny Golasovské jsou problémy na silnici I/58 u Pindule, kde padá mrznoucí déšť, havaroval tam kamion do svodidel. V horských oblastech Beskyd je to stále kritické. V Olomouckém kraji jsou už silnice sjízdné, na druhých a třetích třídách je ujetá vrstva sněhu. Silničáři spotřebovali stovky tun soli, upozorňují však, že kvůli nízkým teplotám je její účinnost nižší. Nízké teploty se navíc v Moravskoslezském a Olomouckém kraji očekávají také v úterý.  

„Policie upozornila na to, že i když se situace lepší, měli by řidiči být stále opatrní. Zejména v dopravních špičkách odpoledne, kdy lidé jezdí z práce,“ sdělila z Ostravy Golasovská.

Silničáři jsou v pohotovosti

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla silničáři počítají s dalším sněžením. Na silnicích proto jezdí sypače, které vozovky solí. „Je lepší, když sníh padá do posoleného, než abychom solili už nasněžené,“ uvedl.

Používá se k tomu takzvaná zkrápěná sůl. „Ještě předtím, než ji rozhodíme po vozovce, ji zkrápíme solankou, což je roztok soli. Je to podstatně účinnější, agresivnější, rychleji se roztápí a účinkuje na sníh, který teprve začne padat,“ popsal Rýdl.

Připomněl také, že pokud řidiči za hustého sněžení potkají pluh, neměli by jej předjíždět, ale naopak se držet za ním. „Nikdy nevíte, jak to vypadá před ním, a nikdy nevíte, co se stane, až ho budete míjet,“ řekl Rýdl.

Problémy v MHD

Kvůli námraze na trolejích jezdí nepravidelně například brněnské tramvaje. „Řadíme dostupné záložní vozy,“ informoval už ráno Dopravní podnik města Brna na svém webu.

Ostrava hlásila komplikace hlavně v autobusové dopravě, některé linky se oproti jízdnímu řádu opozdily až o půl hodiny, řekla mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Karolína Hřivnáč Rycková. „Především u autobusů, které se pohybují na kluzké a zasněžené vozovce, dochází ke zpoždění spojů v řádech desítek minut. Sníh způsobuje komplikace i v tramvajové dopravě,“ uvedla dopoledne.

Kvůli námraze nejezdily zlínské trolejbusy, Dopravní společnost Zlín - Otrokovice je musela nahradit autobusy. „Silná námraza na trolejovém vedení způsobila, že v provozu zůstaly jen trolejbusy s pomocným dieselagregátem a autobusy. Ani bateriové trolejbusy se na námrazou obaleném vedení po vybití baterií nedokázaly znovu dobíjet. Námraza na vedení dosahovala síly až 0,5 centimetru,“ uvedl mluvčí společnosti Vojtěch Cekota. 

Naopak v Olomouci se situace uklidnila už v dopoledních hodinách. Od té doby tramvaje jezdí bez omezení a autobusové spoje nabíraly zpoždění jenom výjimečně. Jednalo se pouze o několikaminutová zpoždění. 

Stály i příměstské autobusy

Podle webu Pražské integrované dopravy byl provoz více než desítky příměstských autobusů kvůli zhoršené sjízdnosti silnic zastaven. Šlo o linky spojující hlavní město s Kostelcem nad Černými lesy a s Novým Knínem. Některé železniční spoje byly přerušené například mezi Masarykovým nádražím a Kladnem či Libní.

Kvůli zapadaným výhybkám měly problémy i tramvaje a stalo se také už několik nehod. Omezení v Praze se týká desítek linek. ROPID o nich informuje na svém webu nebo Twitteru. Informace jsou také na webu Pražského dopravního podniku. Některé spoje mají i více než hodinu zpoždění, musí jezdit odklonem, jiné vůbec nevyjely. Komplikace byly také v okolí Prahy, problémy tak měli lidé, kteří se chtěli do hlavního města dostat.

Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID) doporučuje, aby lidé, pokud musí někam jet, využívali především metro.

V hlavním městě však mají problémy také záchranáři. Ti zatím nezaznamenali větší počet výjezdů ke zraněným lidem v souvislosti s počasím, provoz jim ale stěžuje situace na silnicích. 

„Cesty nejsou úplně protažené. Sanitka je velké vozidlo, které samo o sobě není v provozu nejšikovnější a ještě v tomhle počasí, tak to si samozřejmě musíme dávat velký pozor,“ řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Dodala, že kvůli zapadaným autům a nehodám pak mají záchranáři problém některými místy projet.

Tisíce domácností byly bez elektřiny

V Jihomoravském kraji bylo ještě dopoledne kvůli mrazivému počasí bez dodávek elektřiny asi 13 500 domácností. Týkalo se to se to jižní části Brněnska, Hodonínska a okolí Znojma. Problémy byly hlášeny i ze Zlínského kraje. V tiskové zprávě to uvedl Roman Šperňák z energetické společnosti E-ON. Aktuálně je bez proudu už jenom 420 domácností, energetici na obnovení dodávek proudu stále pracují.  

Firma kvůli nepřízni počasí evidovala 14 poruch na linkách vysokého napětí. „Důvodem těchto poruch je hlavně silná námraza na vodičích, která je zatíží a strhne. Dále se potýkáme s pády stromů do vedení, které nevydržely nápor sněhu,“ uvedl mluvčí. 

Meteorologové před hustým sněžením varovali, na mnohých místech v Česku napadlo v noci na pondělí až patnáct centimetrů prachového sněhu. 

Nejvíc nasněžilo na pomezí středních a východních Čech nebo v Jeseníkách a Orlických horách, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Twitteru. Výstraha meteorologů před sněžením platila do pondělních 09:00.

Podle ČHMÚ bude v pondělí zataženo a na většině území bude sněžit. Srážky budou postupně ale od jihovýchodu ubývat. Teploty budou od minus sedmi do minus dvou stupňů, na horách pak až minus devět.