Zájem Česka o ruskou vakcínu je reálný, diskutuje se dostatečnost dat, tvrdí Prymula

Události, komentáře: Premiérova cesta do Maďarska a vývoj epidemie (zdroj: ČT24)

Premiér s týmem odborníků navštívil kvůli očkování proti covidu-19 Maďarsko. Zajímal se mimo jiné o zkušenosti s ruskou vakcínou Sputnik V. Její dodávky si Budapešť vyjednala s Moskvou přímo. Evropská léková agentura látku zatím neschválila. Česká vláda by se podle jejího šéfa Andreje Babiše (ANO) mohla zachovat podobně jako ta maďarská. Nyní se diskutuje, zda máme dostatek dat, řekl v pátečních Událostech, komentářích poradce premiéra Roman Prymula.

„Co bylo hlavní, byla diskuze na téma vakcíny. Jestli ten současný stav v Evropské unii, kdy dochází ke zdržování různých vakcín, které už tady měly být, by měl vést k tomu, abychom se poohlédli po vakcínách jiných a eventuálně doplnili to portfolio, které tady chceme mít,“ uvedl epidemiolog a poradce premiéra, který se cesty zúčastnil, Roman Prymula.

Podle něj je v tuto chvíli zájem Česka o vakcínu reálný. „Co se nepochybně diskutuje, je to, jestli tady je dostatek dat,“ upozornil. S tím, že ideálním scénářem by bylo schválení Sputniku V Evropskou lékovou agenturou. „To má ale svá rizika, protože v ten moment se k té vakcíně prakticky nedostaneme. Výrobní kapacity v Rusku jsou velmi omezené, takže pokud se k ní chceme dostat, tak by to znamenalo jít v podstatě podobnou cestou, jako šlo Maďarsko,“ dodal.

Proces schvalování vakcíny znepokojoval část vědců

Vědci v minulosti kritizovali malou transparentnost vývoje a testování vakcíny, podle nedávné zprávy odborného časopisu Lancet ale její účinnost dosáhla ve třetí a poslední fázi klinických testů 91,6 procenta. Podle studie nebyly zaznamenány těžké vedlejší účinky a přípravek prokázal účinnost 91,8 procenta i u lidí starších 60 let.

„Je opravdu výborné, že ta publikace konečně vyšla, protože to jsou první pořádná zveřejněná data, která o účinnosti a do jisté míry bezpečnosti té vakcíny máme. Do té doby jsme měli jenom neověřené zprávy,“ okomentoval biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka.

Zároveň ale připustil znepokojení nad procesem schvalování vakcíny. „Osobně nemám velkou důvěru v ruské regulační orgány, v ten způsob, jak vakcína byla uznávána předtím, než byly dokončeny klinické studie v Rusku. To vzbuzuje znepokojení a tím pádem já bych také raději počkal na to, až ta vakcína bude schválena Evropskou lékovou agenturou,“ zdůraznil.

Místo zpřísňování testování

Bývalý ministr zdravotnictví Prymula se v Událostech, komentářích vyjádřil také k výroku současného šéfa resortu Jana Blatného (za ANO) o tom, že lidé nedodržují protiepidemická opatření a restrikce přestaly fungovat. „My teď jednoznačně budeme muset prodiskutovat další strategii, protože se ukazuje, že nějaké bezbřehé zpřísňování už skutečně nemá jakýkoliv význam,“ řekl Prymula.

„Teď to znamená vyselektovat ta opatření, která chceme dodržovat jako stát, a říci si, že spustíme školy, dejme tomu první stupeň a maturitní ročníky, ale pouze za předpokladu, že budeme pravidelně testovat,“ nastínil.

Využívat by se přitom podle něj měly testy, které nevyžadují zdravotnický personál. O dalším postupu má podle něj vláda jednat na pondělním zasedání. „V tuto chvíli se budou připravovat postupy, jak to udělat, a myslím si, že by to mělo otevřít cestu i do dalších sfér, jako je kultura, sport a podniky,“ nastínil.