Řada restaurací zůstala na protest po 20. hodině otevřená. Policie je vyzvala k uzavření

Od středy musejí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. Řada restaurací po celé republice na protest zůstala ale po 20. hodině otevřená, policie majitele proto vyzvala k uzavření podniků. Platí navíc zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Restaurace a hospody budou ale moci prodávat pivo z okénka. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl Právu s tím, že nebylo úmyslem vlády zakázat prodej piva s sebou, nýbrž zamezit shlukování lidí. Vláda své usnesení upraví.

„Úmyslem vlády rozhodně nebylo zakázat prodej piva s sebou, když si ho lidé chtějí vypít doma,“ řekl Právu Babiš. Cílem podle něho je, aby se na veřejných místech, například na vánočních trzích, neshlukovaly davy lidí a nepopíjely.

U výdejových okének restaurací bude možné podle premiéra si pivo odnést ve džbánku nebo PET lahvi s sebou.

To potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Tato politováníhodná záležitost bude napravena během 24 hodin,“ řekl ve sněmovně. Vládní usnesení nyní zakazuje prodej alkoholických nápojů z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory.

Vláda by měla respektovat systém PES, požadují pivovary

Český svaz pivovarů a sladoven vyzval kvůli tomu kabinet, aby se držel protiepidemického systému. Podle ředitelky svazu Martiny Ferencové je na tomto opatření vidět, jak vláda připravuje kroky, které mají vliv na 40 tisíc restaurací a 150 tisíc jejich zaměstnanců, aniž by je měla podložené daty.

„Vláda postupuje nesystémově, neuváženě a nejednoznačně, tedy ode zdi ke zdi. Diskriminuje gastronomii a likviduje ji. Podniky budou krachovat a lidi budou bez práce,“ dodala Ferencová.

Zákaz prodeje piva v PET lahvích nazval svaz směšným, protože ve „vedlejších“ obchodech se dá alkohol i nadále nakoupit. Nelíbí se mu ani zavírání podniků ve 20 hodin. 

Restaurace po 20. hodině nezavřely, musela zasahovat policie

Řada restaurací po celé republice otvírací dobu do 20:00 podle vládního nařízení nedodržela. Provozovatelé totiž tvrdí, že restaurace nejsou z hlediska šíření viru nebezpečnější než třeba obchodní centra nebo školy a další omezení provozní doby bude pro mnoho podniků již likvidační. 

Například v Teplicích zůstalo několik hospod a restaurací po 20. hodině otevřených. Chtějí tak vyjádřit nesouhlas s opatřeními vlády. „Pro někoho se může zdát, že se jedná o pouhé dvě hodiny, ale pro nás to jsou nejdražší hodiny naší provozní doby,“ uvedli provozovatelé restaurací v prohlášení.

K protestu se připojilo 17 provozovatelů s 22 restauracemi, mezi kterými jsou pivovary, pivnice, hospody. Provozovatelé uvádí, že nechtějí ignorovat vládní nařízení, ale protože jim „chaotická nařízení“ likvidují živnost, museli se ozvat.

Další podnik, který nezavřel ve 20 hodin, byla restaurace Šeberák v Praze. Majitel počítal s tím, že do jeho restaurace policie přijde. Nebude to ale poprvé, už v listopadu, kdy měly být restaurace zavřené, opakovaně pouštěl hosty dovnitř a obsluhoval je.

Také v Ostravě jsou restaurace, které s vládními opatřeními nesouhlasí a zůstaly symbolicky otevřené. Jednou z nich je restaurace a pivnice U Rady, kde zasahovala i policie a žádala majitele, aby podnik zavřel.  „Ten protest je čistě symbolický, já jsem byl domluvený do půl deváté, že ti co tady byli večer, že tady mohli zůstat. Lidé zaplatí a odcházejí domů“ řekl majitel podniku Marián Bavlšík. Podle něj zatím není pokuta na místě.

Protestem chtěl majitel ostravské restaurace upozornit politiky na to, jaká pravidla pro malé podnikatele nastavili. „Už je to neúnosné, stálo mě to hodně peněz, nechce se mi dále tahat z vlastních zdrojů vlastně na udržení restaurace,“ dodal Bavlšík.

Policie zasahovala také v pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku, kde po 20. hodině stále seděli hosté. Podle majitele Jiřího Janečka protest splnil svůj účel. Doufá, že pokuta, kterou dostane, nebude likvidační.

V Brně do 20:30 problémy s restauracemi nezaznamenali. „Zatím jsme nezjistili žádné vážné prohřešky, v podstatě mohu říci, že za celé období od 27. listopadu jsme zjistili pouze jeden jediný případ, který se nám nedařil řešit domluvou a museli jsme jej postoupit do přestupkového řízení,“ řekl tajemník Úřadu městské části Brno-střed Petr Štika.

Gastronomická zařízení byla kvůli zamezení šíření koronaviru od 14. října do 2. prosince pro veřejnost uzavřena, od 3. prosince mohla mít při dodržení několika podmínek otevřeno mezi 06:00 a 22:00.