Prahu možná čekají další opatření. Růst počtu infikovaných ve městě zrychlil, překročil 200 za den

UDÁLOSTI: Praha se připravuje na nová opatření (zdroj: ČT24)

Prahu možná čekají další opatření proti šíření covidu-19. V předvečer rozšíření povinnosti nosit roušky na obchody a před začátkem povinné zavírací hodiny v nočních podnicích oznámila vedoucí městských hygieniků Zdeňka Jágrová, že denní přírůstek pozitivně testovaných poprvé překročil 200. Do úterního odpoledne přibylo v Praze 220 lidí s nově potvrzenou nákazou.

„Počet případů stoupá. Dnes (v úterý) máme hlášeno 220 případů, to je zatím rekord v počtu hlášených případů na území hlavního města Prahy,“ řekla vedoucí pražských hygieniků v úterý večer – tedy několik hodin předtím, než začnou platit nová opatření, která by měla šíření koronaviru zpomalit.

Za zásadní považuje Zdeňka Jágrová povinné uzavření restaurací a dalších nočních podniků mezi půlnocí a šestou ráno. „Vychází to z poměrně vysoké nemocnosti návštěvníků klubů. Máme opakovaně klastry,“ uvedla. V pražských klubech se podle ní nakazilo i několik turistů z Německa.

Navíc se v Praze od středy rozšíří povinnost nosit roušky nad rámec celostátních opatření. V celém Česku musí mít zakrytá ústa a nos cestující ve veřejné dopravě a roušky jsou povinné na úřadech. V hlavním městě budou od středy nutné i v nákupních centrech a jednotlivých obchodech.

Podle Jágrové se povinnost netýká kadeřnictví. „Kadeřnictví je provozovna, není to veřejná prostora. Je tam povinnost nosit roušky ve všech veřejných prostorách, ve všech nákupních centrech včetně prodejen. Kadeřnictví tam zatím není,“ ozřejmila.

Evoluční biolog Jaroslav Flegr z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy kritizoval v 90' ČT24 epidemiology, že nedokáží prosadit to, co považují za správné. „Epidemii budeme mít takovou, jakou si uděláme. Když máme tak zbabělé epidemiology, že si nedokážou prosadit správná opatření, jak by to mělo být, a utečou před politickými rozhodnutími, tak to budeme mít takové,“ řekl. Varoval před dalším lockdownem, tedy plošným omezením volného pohybu a útlumem společenského a ekonomického života, který Česko zažilo již na jaře.

Hygienici ale nejspíše přinejmenším v Praze dále přitvrdí. Nová opatření by podle Jágrové měla být připravena do příštího týdne. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN/Spojené síly) zdůraznil, že jsou preventivní opatření potřeba i proto, aby Německo nezařadilo Prahu na seznam rizikových regionů, což je hrozba, o které se hovoří. „Berlín je vyděšen z toho, jak probíhaly záběry z pražských klubů, kde byly záběry, jak se návštěvníci chovají neodpovědně,“ zdůraznil.

V pražských školách budou povinné roušky. Magistrát požádá o respirátory pro učitele

Navíc ještě přijde až příští pondělí poslední část aktuální vlny opatření. Roušky potom budou nově povinné i ve společných částech pražských škol. Pražský magistrát v souvislosti s tím požádá ministerstvo školství o několik desítek tisíc respirátorů. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by měly chránit 44 tisíc pedagogických zaměstnanců, ale možná by byly i pro nepedagogické pracovníky, a potom by šlo asi o 50 tisíc lidí.

Kromě celkového počtu lidí, kteří by respirátor dostali, město s ministerstvem řeší, kolik jich každý dostane. Pokud by je ministerstvo neposkytlo nepedagogickým pracovníkům, dalo by jim je zřejmě město ze svých zásob. „Dovedu si to představit,“ řekl Hřib.

Brífink k epidemiologické situaci v Praze 8. září (zdroj: ČT24)

Vláda v pondělí pověřila ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby Praze nabídl ze státních hmotných rezerv respirátory pro učitele. Kdy by pomůcky do města mohly dorazit, zatím není jasné. 

Ve městě má nyní omezený provoz řada škol, naposledy k tomu musela přistoupit bubenečská základní škola Antonína Čermáka. Od úterý zavádí distanční výuku na druhém stupni. Pozitivně testováno na covid-19 bylo pět jejích pedagogů. „V karanténě je celé vedení školy a část provozních pracovníků a dalších deset pedagogů,“ uvedl ředitel školy Petr Karvánek.

Roušky ve školách i v Ostravě a Kroměříži, v Nové Vsi i venku

Kromě Prahy platí dodatečná opatření nad rámec celostátních i v několika okresech či obcích. Povinné roušky ve společných prostorách škol zavede ještě před hlavním městem Ostrava-Poruba, kde je budou žáci nasazovat již od středy, od čtvrtka bude povinnost platit také na školách v Kroměříži.

Hygienici vyhlásili mimořádné opatření pro Novou Ves na jižním Plzeňsku, kde se prokázala nákaza u 20 ze tří stovek obyvatel. Ti, kteří nejsou v izolaci či karanténě, budou muset od středy nosit na veřejných prostranstvích roušky či respirátory, dodržovat odstupy a nebudou se moci shromažďovat. Pro veřejnost se zavřela restaurace a obecní úřad, nesmí se pořádat kulturní, společenské a sportovní akce ani soukromé oslavy, řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk.

V okrese Plzeň-jih připadá za poslední týden 91 infikovaných na sto tisíc obyvatel, což je druhé nejvyšší číslo v Česku. Nejvíce nakažených na sto tisíc obyvatel je nyní na Pelhřimovsku, jde již více než o stovku. V Praze je potom 88 infikovaných na sto tisíc obyvatel.