Čeští zaměstnavatelé projevili společenskou odpovědnost, říká Špicar ze svazu průmyslu

Interview ČT24: Radek Špicar (5. 8. 2020) (zdroj: ČT24)

Pandemie koronaviru si začíná vybírat svou daň. Nezaměstnanost v Česku stoupla v červenci na 3,8 procenta z červnových 3,7 procenta. Příčinou mírného nárůstu byl kromě aktuální situace kolem nemoci covid-19 i každoroční příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadů práce. Podle ekonomických expertů ale přesto nezaměstnanost roste méně, než se očekávalo. „Čeští zaměstnavatelé se snaží dělat maximum pro to, aby nemuseli propouštět,“ řekl v Interview ČT24 viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Kroky zaměstnavatelů a firem hodnotí Radek Špicar jako totožné se situací po roce 2009, kdy světem otřásla hospodářská krize. „Projevili obrovskou společenskou odpovědnost,“ myslí si.

V Interview ČT24 Špicar také ocenil vládní opatření na podporu zaměstnanosti, která souvisí s pandemií koronaviru. Zároveň si ale myslí, že se situace mírně zhorší po ukončení podpůrných programů státu. 

Z krize je potřeba se proinvestovat

Stejně jako vládní zástupci si Špicar myslí, že je potřeba se z krize proinvestovat. „Šetřící strategie vám nevydrží dlouho,“ myslí si. Kritizuje tak například kroky České národní banky, která se podle něj chce krizí proškrtat. 

„My potřebujeme, aby se firmy vrátily k investicím,“ uvedl Špicar.  Zároveň dodává, že velká odpovědnost teď leží na vládě, a jako zástupce Svazu průmyslu a dopravy potvrdil, že svaz bude jejím partnerem. 

Jít proti globalizované ekonomice je špatně

V souvislosti s celosvětovou pandemií koronaviru vyvstávají otázky, zda ekonomiku regulovat, chránit před globalizovaným světem a nastoupit na cestu národního hospodářství. Podle Špicara jsou tyto tendence špatným rozhodnutím.

„Ve Spojených státech teď před prezidentskou volbou hrozí, že USA uvalí clo na evropské automobily. Donald Trump se může chytnout každého stébla,“ obává se Špicar.

Podle něj je navíc pro Českou republiku i Evropskou unii klíčové dbát na globalizovanou ekonomiku, protože oba subjekty jsou závislé na exportu.