Na Litoměřicku je šestnáct dělníků s covidem-19. Prahu zřejmě čeká kvůli nárůstu návrat roušek

Události: Ministerstvo zdravotnictví chce zvýšit platy hygienikům (zdroj: ČT24)

Novým ohniskem nemoci covid-19 je ubytovna na Litoměřicku, kde se nákaza rozšířila mezi dělníky. Hygienici ohlásili již šestnáct pozitivních případů. Nejhorší situace, pokud jde o nákazu covidem-19, ale zůstává na Jihlavsku a Prachaticku. Prudký nárůst počtu pozitivně testovaných zaznamenala také Praha, kterou zřejmě čeká návrat povinných roušek ve veřejných budovách.

Z 275 nových případů, které odhalily testy vyhodnocené v úterý, připadá přes sto na Prahu. Na počet obyvatel ale zůstávají pandemií covidu-19 nejhůře zasažené jiné oblasti – Jihlavsko a Prachaticko. V nich se relativní nemocnost pohybuje kolem 50 nakažených na sto tisíc obyvatel, na Jihlavsku se dokonce blíží 60. Kdyby takové hodnoty dosáhla celá republika, hrozilo by například omezení cestování do Německa.

V Prachaticích se covid-19 rozšířil hlavně mezi pracovníky firmy Intica, většinou jde o agenturní pracovníky z Ukrajiny a Maďarska. Zatím se nákaza potvrdila u 24 z nich, dva jsou v nemocnici. Nyní začalo plošné testování ostatních – jde o 330 lidí. „Na základě výsledků pak můžeme činit další kroky a případně přijímat další protiepidemická opatření, pokud budou nutná,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

V celém Jihočeském kraji se s půlnocí částečně vrátila povinnost nosit roušky. Hygienici je nařídili v nemocnicích, domovech pro seniory i na úřadech. V části prachatického okresu je lidé musí mít i  ve všech ostatních veřejných vnitřních prostorách. Povinnost však neplatí na Vimpersku ani v okolí Kvildy.

Mezi dělníky ze zahraničí se rozšířil covid-19 také v Ústeckém kraji. Nákaza se zatím potvrdila u šestnácti z nich. „Máme na Litoměřicku ubytovnu, kde jsou ubytovaní Ukrajinci. Oni se sice při návratu z Ukrajiny podrobili testu, který byl negativní, ale onemocnění má inkubační dobu,“ upřesnila ředitelka krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Dodala, že nakažení přišli do kontaktu zejména s lidmi na ubytovně, chodili ale také do práce. Nyní jsou ukrajinští pracovníci v karanténě.

Kromě Jihočeského kraje platí plošně částečná povinnost nosit roušky od středy i v Kraji Vysočina. Nařízení hygieniků, které zveřejnili v úterý a krajská bezpečnostní rada je avizovala ještě o den dříve, se týká zdravotnických zařízení včetně lékáren a sociálních zařízení včetně dětských domovů nebo výchovných ústavů pro mládež.

Přísnější opatření platí na Jihlavsku, kde musí mít lidé roušky i při nákupech nebo v MHD. Nemoc se vyskytla i v podniku Bosch, ale nejhůře je zasažený domov Alzheimer centrum, kde se již minulý týden potvrdila nákaza u 40 klientů a 17 zaměstnanců. Dva klienti, kteří měli pozitivní testy, zemřeli. S rozšířením nákazy se v Česku nyní potýká i několik dalších domovů pro seniory – v Havířově, Slatiňanech na Chrudimsku nebo Černožicích na Královéhradecku. 

Ředitel havířovského domova pro seniory Milan Dlábek je však přístupem hygieny znepokojen. „Považujeme za nešťastné, že zatímco lidé v sociálních zařízeních v jiných krajích jsou testováni plošně, v havířovském domově seniorů testuje krajská hygienická stanice pouze epidemiologicky významné kontakty,“ řekl Dlábek. Chtěl by, aby i v havířovském domově proběhlo plošné testování. „Nemáme jistotu, že na jiných netestovaných blocích se nám nepohybuje bezpříznakový pacient, o kterém nevíme a který dále nákazu šíří,“ varoval.

V Libereckém kraji je nejhůře zasaženou oblastí Jablonecko. V samotném Jablonci nad Nisou má covid-19 mimořádný vliv na život ve městě, protože se nákaza rozšířila mezi strážníky. Šest příslušníků městské policie bylo pozitivně testováno a patnáct dalších skončilo v karanténě. Koronavirus tak vyřadil téměř polovinu z 47členného sboru. Ve městě platí některé restrikce, je uzavřeno například koupaliště.

Dvacet lidí mělo v úterý pozitivní test i na Liberecku. Jde o zaměstnance jednoho z místních podniků a jejich kontakty.

Covid-19 se také vyskytl na krajském úřadě v Hradci Králové. Potvrdila se nákaza jednoho zaměstnance hejtmanství. „Jde o vedoucího jednoho z oddělení krajského odboru dopravy. Nakazil se při osobním životě, nikoli na úřadě. Hygienici trasují kontakty. Situace je stabilizovaná, na úřadu není žádný nárůst nakažených,“ řekl Dan Lechmann z kanceláře hejtmana.

Nakažený úředník je nyní v karanténě, dalších 15 lidí pracuje z domova. Úřad zůstává pro veřejnost otevřený. 

Moravskoslezský kraj na uvolnění stále čeká

Na počátku července byla nejhorší situace ohledně covidu-19 v Moravskoslezském kraji, vše vyvrcholilo předem neohlášeným zavedením povinnosti nosit roušky ve všech vnitřních prostorách či ve veřejné dopravě a snížením povoleného počtu účastníků hromadných akcí z tisíce na sto.

Hygienici opatření později zmírnili na Bruntálsku, kde výrazný počet nakažených nezaznamenali, ve zbytku kraje však stále platí. Podle hetjmana Ivo Vondráka (ANO) ani po dvou týdnech nenastal čas k úplnému uvolnění. Údaje o nově nakažených stále vykazují nestabilitu a je nutné je brát především jako orientační.

„Nárůsty v okresech by ale měly být v pořádku: Bruntálsko dva (nově nakažení), Frýdecko-Místecko 11, Karvinsko šest, Novojičínsko tři, Opavsko tři a Ostravsko deset. Dle mého názoru nenastal čas na uvolňování přijatých opatření,“ uvedl hejtman.

Prahu zřejmě čeká návrat roušek

O současné situaci, kdy se denní nárůst počtu pozitivních případů blíží třem stům, ve středu odpoledne jednal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s řediteli a ředitelkami krajských hygienických stanic. Hovořili o připravovaném spuštění regionálního semaforu, který bude ukazovat riziko nákazy v jednotlivých okresech.

Data pro zařazení okresů do jednotlivých rizikových skupin budou hygienici vyhodnocovat vždy v pátek, kdy se také dohodnou na případném přijetí příslušných restriktivních opatření. Takzvaný semafor rizika bude zveřejňován následně v pondělí vždy ve 12:00, uvedl po jednání ministr zdravotnictví.

Když Vojtěch na počátku týdne popsal, jak má tento přehled fungovat, zmínil se o tom, že by v aktuální situaci byla nejhůře, konkrétně oranžovou barvou, hodnocena Praha. Proti tomu se ohradil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), podle kterého není situace v hlavním městě horší než v některých dalších okresech. 

Praha ale nyní zaznamenává nejprudší růst počtu nakažených od počátku pandemie. Městští hygienici oznámili v úterý večer, že za 24 hodin zaznamenali 101 pozitivních případů, což bylo dosud nejvíce. Aktivních případů bylo k úternímu večeru v celém městě 786, více než třetina tohoto počtu připadá na Prahu 4. V celé republice je 4083 lidí, kteří momentálně trpí covidem-19.

Vedoucí pražských hygieniků Zdeňka Jágrová řekla Českému rozhlasu, že hlavním ohniskem ve městě zůstává noční klub na Vinohradech, s nímž je spojeno již 158 nakažených. Na nárůstu počtu případů ve městě se ale podle ní podílejí i příměstské tábory. Na jednom z nich bylo 19 případů.

Prahu ale v souvislosti s šířením nákazy čeká zpřísnění opatření. Podle Jágrové hygienici nyní připravují zavedení povinnosti nošení roušek ve všech veřejných budovách.

Pražský primátor svolal na čtvrteční dopoledne bezpečnostní radu hlavního města, která by se měla zabývat připomínkami k vládnímu „semaforu“, inventurou zdravotnického materiálu a vyhodnocením aktuální situace. Hřib dodal, že z popudu ministerstva zdravotnictví Praha udělala inventuru ochranných pomůcek a metropole jich má zásobu na jeden měsíc.

Vláda chce zákonem vyřadit hygieniky ze státní služby

Vláda chce v září předložit do sněmovny návrh zákona, který by vyřadil hygieniky z působnosti zákona o státní službě. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s ministrem zdravotnictví a s šéfy krajských hygienických stanic. Podle hygieniků zařazení pracovníků mezi státní úředníky komplikuje jejich přijímání v situaci, kdy jsou hygienické stanice personálně podhodnocené.

„Připravuje se návrh zákona, doufejme, že bychom to mohli v září předložit do sněmovny. To by určitě pomohlo celému systému,“ řekl Babiš. „Hygieny v minulosti nebyly pro nás všechny tak důležité, je potřeba je postavit na úroveň lékařů, zdravotníků,“ uvedl premiér.

Platy lékařů v hygienických stanicích začínají nyní na 22 980 korun, zatímco v nemocnici na 33 420 korun. Průměrná mzda v Česku byla letos v prvním čtvrtletí 34 077 korun. Podle hygieniků jsou nižší platy jedním z důvodů menšího zájmu absolventů o práci v hygienické stanici. Kritizují také povinnost složit úřednickou zkoušku kvůli zákonu o státní službě.

Personální posílení hygienických stanic se podle Babiše nyní připravuje. Stanice sice musí na nová místa dělat výběrová řízení, podle premiéra ale existuje výjimka, která umožňuje nové hygieniky okamžitě přijmout na šest měsíců s tím, že se výběrové řízení udělá dodatečně.