Chládek stihl změnit zákony i dělat show pro média

Senátní kanceláří šéfa vzdělávacího výboru voní káva a sladké pečivo. U dlouhého stolu sedí finští experti na vzdělání, skupinka novinářů a Marcel Chládek. Volby jsou sice v nedohlednu, Petr Nečas ještě netuší, že za pár týdnů na Úřad vlády přijdou policisté, ale sociálnědemokratický senátor se již důsledně připravuje na vysněnou roli ministra školství.

Do toho spadají i časté snídaně pro média, na kterých novinářům popisuje své nápady na zlepšení českého školství. Na mediálních výstupech si Chládek zakládá, ostatně dbá na to, aby vždy kromě systémových věcí hovořil i o jednoduchých, ale chytlavých tématech, například o tom, že by vyučování mohlo začínat až v devět ráno.

Přestože o pár měsíců později, při jednání o nové koaliční vládě, dlouho není jisté, zda se Chládek vytoužené ministerské kanceláře dočká, přebírá si v lednu minulého roku jmenovací dekret z rukou prezidenta.

Kbelíky pro novináře, pochopení pro vlivné

Coby ministr pokračuje Chládek ve své taktice mediálně poutavých aktivit. Informuje o tom, jaké odměny zatrhl, jaké smlouvy nechal zrušit, kolik na ministerstvu ušetřil. Jindy zase za přítomnosti objektivů odučí hodinu tělocviku, zahájí boj proti sladkostem ve školách nebo se přidá ke kbelíkové výzvě a polije se ledovou vodou.

Souběžně s tím se mu daří kličkovat mezi zájmy vlivných. Tu vyjde vstříc pražské ČSSD a vezme si za náměstka Petra Hulinského. Pro bývalou mluvčí prezidenta Miloše Zemana se zase po odchodu z Hradu najde místo na resortu školství. Naslouchat Chládek dokáže také Miroslavu Janstovi, velmi vlivnému sociálnímu demokratovi a šéfovi sportovní unie. S Andrejem Babišem se mu daří vyjednávat o platech pro učitele a relativně dobře se dokáže domlouvat i s odboráři.

Jak Chládek poutal média? Přijal Ice Bucket Challenge (zdroj: ČT24)

Několik výrazných úspěchů

Pod Chládkovým vedením ministerstvo školství prosadí novelu zákona o pedagogických pracovnících, novelu školského zákona a po dlouhých letech se podaří s akademickou obcí vyjednat novelu vysokoškolského zákona. Zatímco tyto legislativní úpravy jsou jako celek vesměs hodnoceny pozitivně, například kvůli plánům na zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy a povinné maturity z matematiky se ozývá řada kritiků.

Mezi tím Chládek s úsměvem odmítá dotazy na jeho nejistou budoucnost. O jeho konci ve funkci ministra se totiž spekuluje vícekrát, ale Chládek vždy problémy ustojí. Neskončí ani poté, kdy se poprvé v médiích objeví informace o jeho údajném ponižování zaměstnanců ministerstva. Neohrozí jej ani roky se vlekoucí kauza Davida Ratha, kterému dělal na hejtmanství náměstka. A ustojí také bolestivou porážku v senátních volbách, kdy jej v lounském obvodě o křeslo v horní komoře parlamentu připraví kandidátka hnutí ANO.

Nakonec je to opět údajné šikanování lidí na ministerstvu, které ukončuje necelý rok a půl trvající pobyt Marcela Chládka v Rohanském paláci. Mezi novináři kolovaly více či méně divoké historky o poměrech na ministerstvu – neověřené, tudíž nezveřejnitelné. Změnil to až aktuální článek v Mf DNES a reakce premiéra Sobotky. Marcel Chládek končí ve vládě jako první ministr za sociální demokracii.

Vydáno pod