V průběhu června by měly být všechny výpadky obcí podle Chvojky nahrazeny

Otázky Václava Moravce 31.5.2020 (1. část) (zdroj: ČT24)

V průběhu června by měly být všechny výpadky obcí nahrazeny. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Podle opozice přijdou města, obce a kraje kvůli vládním opatřením, třeba v souvislosti s daňovými úpravami, až o 25 miliard korun. Sporný zákon o evidenci skutečných majitelů sociální demokraté v pondělí na vládě podpoří. Naopak novelu zákona o zadávání veřejných zakázek ne.

Vláda chce z peněz určených pro obce financovat opatření proti koronaviru. Na protest proti tomuto rozhodnutí vyvěsily obce a města černé vlajky. Starostové začali sestavovat seznam investicí, které se kvůli tomuto nebudou moci uskutečnit. Ten čítá 1200 položek. 

Podle předsedy Sdružení místních samospráv Stanislava Polčáka (STAN) by měl stát dávat opačné impulsy. „U obcí kolem tisíce obyvatel je propad nad 30 procent ve sdílených daních. Ministři slíbili, že se rozpočtu obcí nedotknou,“ kritizuje vládu Polčák. Starostové měst a obcí připravují stávkovou pohotovost a hodlají svou nespokojenost vyjádřit take přímo před budovou Poslanecké sněmovny.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka považuje taková vyjádření za předvolební akce hnutí STAN. „Nešlo to udělat jinak a my jsme řekli, že jim to bude kompenzováno a dostanou všechno zpět,“ slíbil Chvojka. To by podle jeho názoru mělo být v průběhu červnu.

Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek kritizoval vládu a zejména ČSSD, že se nepřipojila k navrženému usnesení sněmovny, aby vláda tyto peníze doplatila. „Vládní koalice využívá možnosti rozdělovat dotace, aby je mohla dávat do svých obcí,“ myslí si Michálek. Podle něj by se o takových věcech mělo rozhodovat na lokální úrovni a ne na úrovni Ministerstva pro místní rozvoj.

Chvojka odmítl, že by dotační řízení mohlo být účelové. „Je nezávislé a nestranné a mělo by být podle zákona,“ reagoval na Michálkovu výtku.

Obcím chodí méně peněz. Škrtají či odkládají tak investice (zdroj: ČT24)

Náhrady podporuje i Komunistická strana Čech a Moravy. „Kompenzace proběhne a my podpoříme každou iniciativu tohoto typu,“ řekl předseda sněmovního klubu Pavel Kováčik. Každý má podle něj nést část nákladů.

„Dotační systém zavede možnost jisté evidence a je důležité i v této době vést kontrolu,“ vysvětlil Kováčik. Z byrokratické zátěže obavy nemá. Naopak Michálek systém kritizoval jako pomalý a administrativně složitý. 

Piráti chtějí novozélandský model, vyšetřovací komise podle vlády nic nevyřeší

Hosté pořadu také řešili mimořádnou schůzi sněmovny, kterou se opozici podařilo svolat. Tématem by měla být také vyšetřovací komise k nákupům ochranných pomůcek. Podle zástupců ČSSD a KSČM není vznik vyšetřovací komise na místě, protože podle nich žádná komise v historii nic nevyšetřila.

Vznik vyšetřovací komise není prioritou ani pro Michálka. Ten naznačil, na jaké otázky bude chtít opozice znát odpovědi. „První zasedání ústřední epidemiologické komise – zasedla 27. února 2020, to znamená měsíc po tom, co se koronavirem zabývala Poslanecká sněmovna,“ uvedl Michálek.

Piráti budou chtít, aby vláda nastavila schéma logistiky a distribuce a aby zvěřejnila plán pro případnou druhou vlnu pandemie. Navrhují novozélandský model takzvaných „čtyř stupňů pandemie.“ Právě tato země má na svém území už devátý den nula nových nakažených. 

Návrh zákona o evidenci skutečných majitelů

Otázky Václava Moravce 31.5.2020 (2. část) (zdroj: ČT24)

Vláda se v pondělí vrátí k návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů. V březnu projednávání přerušila po kritice, že nahrává Andreji Babišovi (ANO). Jak připomněl moderátor Václav Moravec, návrh kritizovala například Rekonstrukce státu. Ta upozornila, že „vládní návrh zákona o evidenci skutečných vlastníků stále obsahuje nesystémovou výjimku pro korporace vložené do svěřenských fondů a několik dalších závažných nedostatků“.

ČSSD podle Chvojky návrh zákona o evidenci skutečných majitelů podpoří. „Je to norma, která vyplývá ze směrnic Evropské unie,“ vysvětluje Chvojka. 

„My budeme chtít, aby to bylo ve standardním režimu a ne, když si někdo založí svěřenský fond, tak si zajistí anonymitu,“ říká Michálek. Piráti chtějí, aby se zákon schválil bez výjimky ohledně zveřejňování a existovala tak odpovědnost konkrétní osoby.

Novela zákona o zadávání veřejných zakázek

Dalším sporným bodem v nouzovém stavu se stala novela zákona o zadávání veřejných zakázek. Moderátor Václav Moravec připomněl, že podle Hlídače státu novela zrychlení zakázek vůbec neřeší. Upozorňuje na to, že půjde zadávat zakázky firmám, které mají neznámého majitele.

Podle Chvojky bylo předložení tohoto návrhu chybou a pokud zákon nedozná změn, tak ho sociální demokraté nepodpoří. „Jsme pro změny nebo pro zamítnutí,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD. S tím souhlasili i politici z KSČM a Pirátů.