Obcím chodí méně peněz. Škrtají či odkládají tak investice

Obcím chodí méně peněz. Škrtají či odkládají tak investice (zdroj: ČT24)

Podle opozice přijdou města, obce a kraje kvůli vládním opatřením, třeba v souvislosti s daňovými úpravami, až o 25 miliard korun. Postižené samosprávy tak škrtají anebo odkládají investice. V květnu některým městům přišlo na účty o víc než třicet procent méně než mělo. Stát chce ztráty kompenzovat dotacemi. Opozici ani starostům se to nelíbí.

Například na opravu Štefánikovy ulice blízko centra Úval čekají obyvatelé už skoro čtyřicet let. Tento rok měly výmoly zmizet. „Tahle ulice je jednou z příjezdových cest ke zdravotnímu středisku, takže tady tak zhruba dvakrát až třikrát ročně řešíme nějaká poškození podvozků aut,“ konstatuje starosta Úval Petr Borecký (Otevřené Úvaly - SNK).

Nové měly být i chodníky. Na rekonstrukci teď ale nebude. „Město přišlo o dvacet milionů korun z rozpočtového určení daní v důsledku vládních opatření kvůli koronakrizi a teď ještě musíme přičíst dalších mínus pět milionů kvůli kompenzačnímu bonusu,“ vysvětluje starosta.

Rozdělení daně z příjmů zaměstnanců
Zdroj: ČT24

Do konce roku tak v Úvalech investice zmrazili. Podobně jako třeba v Miletíně. Jedna z posledních letošních akcí byla oprava restaurace a rekonstrukce koupaliště. „Ostatní investice jsme úplně totálně stopli a nenakupujeme ani knížky do knihovny. Celkově přijdeme asi o čtyři miliony, což je přibližně třetina našeho rozpočtu,“ říká starosta Miletína Miroslav Nosek (nestr.).

Vláda počítá s tím, že přávě takové výpadky příjmů by měly obcím pokrýt dotace. „Já jsem přesvědčen, že my jim tu částku bohatě, bohatě vrátíme navýšením dotací a pravděpodobně i navýšením poměru dotací,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Než jít cestou složitých dotačních programů, jejich následných kontrol a předfinancování, je skutečně nejlepší obcím jejich peníze vrátit,“ míní předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podle některých opozičních stran by se tak finance měly obcím kompenzovat přímo, a to zvláštním příplatkem podle počtu obyvatel. Návrh ale neprošel. „My jsme navrhli způsob, jak to jde udělat rychle a snadno a vládní koalice přichází s tím, jak to udělat složitě, prodlužovaně,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Obec, která má pár obyvatel, vemte si, že bude mít třeba patnáct obyvatel, tak dostane pár korun. Co z toho postaví? Vůbec nic. Bez dotací se stejně nehne,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Opozice říká, že se kompenzace pokusí prosadit přes Senát.