Vláda v pondělí projedná režim na hranicích, NKÚ chce kontroly nákupu pomůcek

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala v pondělí předloží návrh na zařazení nové kontrolní akce týkající se nákupů zdravotnických pomůcek. Vláda pak bude ve stejný den jednat o dalším fungování hraničních kontrol. Počet případů koronaviru v Česku v neděli stoupl o pět dalších na 8460. Neděle je také posledním dnem, kdy v Česku platí nouzový stav. Aktuálně se s nemocí potýká 2727 lidí. Dohromady se vyléčilo 5435 infikovaných, zemřelo 298 lidí.

On-line přenos
Šíření koronaviru - květen
23:26

Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

23:23

Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

19:02

Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • O půlnoci na pondělí v Česku skončí nouzový stav, který vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila 12. března. Trval 66 dní.
  • I po neděli budou muset lidé stále nosit mimo domov roušky. Do 25. května také zůstává omezen provoz vnitřních prostor restaurací či zoologických zahrad, zavřena budou ubytovací zařízení či sauny.
  • Ministerstvo zdravotnictví může nadále regulovat provoz škol a omezovat provoz hromadných akcí, restaurací či ubytovacích služeb.

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala v pondělí předloží kolegiu, tedy širšímu vedení úřadu, návrh na zařazení nové kontrolní akce týkající se nákupů zdravotnických pomůcek. Výsledky kontroly by mohly být do půlroku, uvedl. O prověření nákupů zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek v rámci nouzového stavu Kalu dopisem dříve požádal i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Je to velký objem peněz utracený poměrně bez zvýšené kontroly. Druhá věc jsou velmi výrazné rozdíly v cenách a pravděpodobně jsou i problémy v oblasti certifikátů a vůbec všech dokladů, které musí být předloženy,“ řekl ČT Kala. „Budu předkládat v pondělí na kolegium návrh zařazení nové kontrolní akce, která se této problematice bude věnovat, a předpokládáme, že bychom do půl roku mohli přinést kontrolní závěr,“ dodal.

Kala řekl již dříve serveru HlídacíPes.org, že úřad nákupy v době nouzového stavu prověří. Z analýzy podle něj vyplývá, že různá ministerstva nakupovala různé ochranné pomůcky za výrazně rozdílné ceny. „My to monitorujeme a už na základě naší analýzy můžu říct, že když třeba respirátor typu FFP2 nakoupí jedno ministerstvo za 34 korun a jiné za 636 korun, tak je můj názor jasný: děje se tu něco nesprávného,“ řekl tehdy Kala.

Díky nouzovému stavu mohlo ministerstvo vnitra centrálně nakupovat ochranné pomůcky. V Číně vnitro objednalo 137 milionů roušek, 11 milionů lékařských ochranných masek, 5,5 milionu respirátorů, přes dva miliony ochranných obleků a brýlí, další miliony ochranných pomůcek a milion rychlotestů.

V Číně bylo podle vnitra třeba nakupovat proto, že v Česku ani v Evropě ochranné pomůcky na počátku koronavirové krize nebyly. Většina objednaných pomůcek už je v ČR, poslední dodávku osmi milionů respirátorů a 60 milionů roušek přiveze vlak z Číny na začátku června.

Ochranné prostředky pro fakultní nemocnice a další státní zařízení dodávalo ministerstvo zdravotnictví. Na webu uvádí, že do pátečního rána obstaralo například přes 57 tisíc litrů dezinfekce, 23 milionů roušek, přes sedm milionů respirátorů a téměř 6500 ochranných polomasek. Objednalo také téměř 650 tisíc sad rychlotestů a přes 509 tisíc odběrových sad pro testy z výtěru z nosohltanu. Do začátku dubna za ně ministerstvo zaplatilo šest miliard korun.

V neděli zemřel další nakažený

 Denní přírůstek nakažených je od počátku května pod stovkou, přičemž tento týden zůstával s výjimkou čtvrtku kolem 50 případů.

Laboratoře v porovnání s všedními dny ale provedly méně testů, v sobotu jich bylo 4237 a covid-19 prokázaly u 1,16 procenta testovaných. V týdnu byl podíl nakažených na počtu testů většinou pod jedním procentem.

Z nemoci se již vyléčily více než tři pětiny lidí, konkrétně 5422. Úmrtí je 297, na sobotu připadá jedno a jedno na neděli. Aktuálně se s nemocí potýká 2738 lidí. Současně dál ubývá lidí, kteří jsou s nákazou v nemocnicích. Od sobotního rána jejich počet klesl o dalších osm na 175, 39 z nich je v těžkém stavu.

Podíl nově objevených nemocných na počtu testů se od 2. května držel pod jedním procentem nebo těsně kolem této hodnoty. Od té doby byl nejvýše ve čtvrtek, kdy přibylo 82 prokázaných případů covidu-19 a nákaza se podle aktualizovaných údajů ministerstva prokázala u 1,19 procenta provedených testů. Laboratoře v tento den provedly ale zhruba o 2600 testů více než v sobotu.

Nejvíce případů nákazy je v Praze, a to 1959. V hlavním městě je nejhorší situace i v přepočtu na počet obyvatel, na 100 tisíc lidí tam připadá téměř 150 nakažených. Následuje Karlovarský kraj se 147 nakaženými na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejnižší je toto číslo na jihu Čech, kde evidují 28 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

První nákaza koronavirem se v Česku prokázala 1. března, první nakažený člověk zemřel o tři týdny později. S ohledem na příznivou epidemiologickou situaci vláda od konce dubna postupně uvolňuje opatření, kterými od března omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity. Další vlna uvolňování včetně nošení roušek venku má následovat 25. května.

V Plzeňském kraji zemřel šestnáctý infikovaný

V Plzeňském kraji zemřel šestnáctý člověk s nemocí covid-19. Informace v neděli zveřejnila Krajská hygienická stanice v Plzni. Podle posledních údajů se dosud v kraji prokázala nákaza koronavirem u 647 lidí, od pátku přibyly dva nově zjištěné případy infekce. Z nemoci se uzdravily už tři čtvrtiny lidí, u nichž byla potvrzena, tedy 484 nemocných, uvedli hygienici na webu.

Na koronavirus bylo dosud v kraji na základě indikace hygieniků nebo lékařů testováno 11 352 vzorků, o stovku více než v pátek. Karanténu hygienici dosud nařídili 2307 lidem, z toho 1945 už skončila.

Nemoc nejvíce zasáhla Domažlicko, kde bylo dosud zjištěno 347 nemocných, tedy 54 procent všech případů potvrzených v kraji, vyléčilo se tam dosud 276 nemocných.

V Plzni se ze 79 nemocných uzdravilo 60 lidí, na Klatovsku už je zdrávo už 70 z 89 nemocných. Na Tachovsku je podle krajských hygieniků 53 lidí nakažených koronavirem, na jižním Plzeňsku 46, na severním Plzeňsku 27 a na Rokycansku šest.

Důl Darkov na Karvinsku má už 17 horníků s nemocí covid-19

Důl Darkov na Karvinsku eviduje už 17 horníků s nemocí covid-19. Nemocných je i pět jejich rodinných příslušníků.

Ostravští hygienici v pondělí z důvodu šíření viru s největší pravděpodobností nařídí plošné testování. „Dnes dopoledne jsme evidovali v rámci Dolu Darkov celkem 17 nemocných horníků a pět členů jejich rodin,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Ostrava Pavla Svrčinová.

Dodala, že situaci v dole hygienici intenzivně monitorují. „O dalším vývoji budeme rozhodovat. Pravděpodobně tam nařídíme plošné testování,“ uvedla. Nemoc se mezi pracovníky šíří v posledních dnech. V sobotu večer tam bylo 16 nemocných horníků a jeden člen rodiny. V pátek bylo 11 nemocných horníků, o den dříve osm.

Kvůli pandemii nového typu koronaviru zavedla společnost OKD už v březnu zpřísněná opatření. Platí tam například povinnost nosit nepřetržitě na obličeji ochranné prostředky, zaměstnanci si je mohou sundat jen při jídle nebo při mytí.

Ředitelka KHS Svrčinová uvedla, že v Dole Darkov byla nařízena protiepidemická opatření, jako je ohnisková a průběžná dezinfekce ploch a povrchů v hygienických zařízeních, v šatnách a výdejně potravinových balíčků. Zaměstnanci musí používat ochranné prostředky – rukavice, ochranu očí, respirátory FFP2 bez výdechového ventilu. Musí si dezinfikovat ruce vždy při vstupu do podniku a pak průběžně.

Při vstupu do závodu se zjišťuje aktuální zdravotní stav pracovníků včetně měření teploty.

V celém Moravskoslezském kraji pak přibylo od pátečního do sobotního večera 12 případů nákazy koronavirem. Šest z nich tehdy mělo souvislost s dolem. Celkem tak od počátku epidemie v kraji onemocnělo 1176 lidí.

Z nemoci se vyléčilo 774 osob, což jsou proti pátečnímu večeru další tři vyléčení. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem za poslední den v kraji nestoupl, je jich 39. Aktuální čísla hygienici zveřejní v neděli večer.

V Libereckém kraji přibyl jeden případ nákazy, je jich 200

V Libereckém kraji přibyl od sobotního rána jeden případ nákazy koronavirem, v regionu jich je 200. Vyplývá to z aktuálních informací ministerstva zdravotnictví. Podle krajské hygienické stanice se z nemoci vyléčilo 172 pacientů, čtyři lidé s koronavirem zemřeli. Šlo o seniory, kteří měli ale i jiná závažná onemocnění.

Na 100 tisíc obyvatel v kraji připadá 45,29 případu nákazy. Největší počet případů onemocnění odhalily od začátku pandemie testy na Jablonecku, kde zatím onemocnělo 85 lidí. Jen sedm pozitivních případů měli dosud na Českolipsku.

V Libereckém kraji potvrdily testy první případ onemocnění novým koronavirem 10. března. Od té doby nechali hygienici a lékaři v kraji na covid-19 otestovat 7937 lidí, v karanténě nařízené hygieniky jich je aktuálně 77. V dalších případech nařídili karanténu praktičtí lékaři.

V Ústeckém kraji nepřibyla nákaza, kraj uskladní zásoby pomůcek

V Ústeckém kraji nepřibyl od soboty žádný potvrzený případ koronaviru, v regionu jich je 520. Podle krajské hygienické stanice se z nemoci vyléčilo 448 pacientů, 21 lidí s koronavirem zemřelo. 

Nejvíce případů nákazy je v Ústeckém kraji na Litoměřicku, a to 250, z toho se 218 lidí uzdravilo. Příčinou vysokého počtu nemocných na Litoměřicku je podle hygieniků dojíždění lidí za prací do Prahy. Nemoc se v okrese rozšířila v několika rodinách. Onemocnělo také několik zdravotníků z litoměřické nemocnice. Nákaza se prokázala v litoměřickém domově pro seniory.

Ochranné prostředky kraj po celou dobu dodával zejména do zdravotnictví, později sociálním službám a v poslední řadě i ostatním subjektům. Šlo třeba o desítky tisíc ústenek a respirátorů. „My se připravujeme na to, abychom tady měli zásoby, pokud by se epidemie vrátila,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) s tím, že má kraj připravené balíčky se základními ochrannými pomůckami pro lidi v „první linii“, tedy především složky integrovaného záchranného systému.

Zásoby bude mít kraj umístěné ve skladu humanitární pomoci v České Kamenici na Děčínsku. Po skončení nouzového stavu si budou nemocnice, záchranná služba a další nakupovat ochranné pomůcky samy.

Do sousedního Německa za prací cestují podle odhadu policie stovky lidí. V Ústeckém kraji po uzavření hranic zůstal otevřený přechod na dálnici D8 u Krásného Lesa na Ústecku a Hora sv. Šebestiána na Chomutovsku. Pendleři mohli využít přechod Cínovec na Teplicku a Rumburk na Děčínsku. V pondělí přibyly dva přechody, a to v Dolní Poustevně a v Hřensku na Děčínsku. V kraji se nakazil první pendler ve čtvrtek.

Kraj kvůli lidem bez domova s nařízenou karanténou otevřel objekt v Hliňanech na Ústecku s kapacitou až 50 lidí. Od otevření 20. dubna tam byla umístěna pouze jedna klientka. V karanténě bude do úterý, koncem května kraj Hliňany uzavře. Počítá ale s okamžitým obnovením provozu v případě potřeby.

V Jihomoravském kraji je stále 509 potvrzených případů covidu-19

V Jihomoravském kraji od sobotního večera do nedělního rána nepřibyl žádný nový potvrzený případ onemocnění covid-19, potvrzených jich zůstává 509. Podle posledních informací hygieniků zemřelo s nemocí 16 lidí, naopak se vyléčilo 396 lidí.

V kraji podstoupilo vyšetření přes 7500 lidí, z toho pozitivních bylo necelých sedm procent. V karanténě je méně než 120 lidí, dalších 140 lidí je v takzvané karanténě pendlerů, kteří cestují do zahraničí za prací, a repatriantů, kteří se vrátili do vlasti z ciziny.

Nově identifikované případy jsou podle hygieniků v naprosté většině z okruhu lidí, kteří byli s nemocnými v úzkém kontaktu, jde o členy rodiny či spolubydlící. „Už prakticky nezaznamenáváme případy v souvislosti s komunitním šířením infekce,“ uvedla v sobotní tiskové zprávě ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Nejvíce případů bylo od počátku epidemie v Jihomoravském kraji zachyceno v Brně, skoro 200, nejméně na Hodonínsku, 13. Nejméně zasaženou kategorií jsou děti, kde jsou jednotky případů, skoro stovka případů je naopak ve věkovém rozmezí od 25 do 34 let.

O půlnoci na pondělí skončí nouzový stav, trval 66 dní

O půlnoci na pondělí v Česku skončí nouzový stav, který vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila 12. března. Trval 66 dní.

I po neděli budou muset lidé stále nosit mimo domov roušky. Do 25. května také zůstává omezen provoz vnitřních prostor restaurací či zoologických zahrad, zavřena budou ubytovací zařízení či sauny. Ministerstvo zdravotnictví může nadále regulovat provoz škol a omezovat provoz hromadných akcí, restaurací či ubytovacích služeb.

Vláda vyhlásila nouzový stav kvůli epidemii koronaviru 12. března od 14:00 na 30 dnů. O dalším prodloužení se vedly diskuse. Nakonec vláda požádala sněmovnu o prodloužení stavu nouze do 25. května, přispělo k tomu i rozhodnutí soudu o zrušení některých opatření ministerstva zdravotnictví. Sněmovna ale schválila konečný termín 17. května.

Současný nouzový stav je první v novodobé historii země, jehož příčinou nejsou živelní pohromy jako povodně či větrné smrště.

Havlíček: Komise COVID III notifikovala, projedná ho vláda

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v neděli v diskusním pořadu Partie televize CNN Prima News uvedl, že dostal v pátek od Evropské komise informace o notifikaci programu COVID III na podporu podnikatelů postižených důsledky koronavirové pandemie.

Podle Havlíčka nešlo program předložit a podporu přerozdělit dříve, protože se čekalo právě na notifikaci od Komise. V pondělí by se tak měla programem zabývat vláda a následně by měla Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) začít se spouštěním programu.

Podle dřívějších informací je na třetí část programu vyčleněno 150 miliard korun. ČMZRB bude moci ručit za úvěry v objemu až 500 miliard korun. Podporu by mohlo získat až 150 tisíc podnikatelů. Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců budou mít nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, získají záruku do 80 procent. Maximální výše úvěru bude 50 milionů korun. Rychlost podpory pak bude podle Havlíčka záviset na bankách.

Ke čtvrtku ČMZRB schválila v programech COVID podporu pro zhruba 1500 podnikatelů za více než deset miliard korun. Nejčastěji pomoc míří do sektoru maloobchodu a velkoobchodu, zpracovatelského průmyslu a provozovatelům ubytovacích a stravovacích služeb. Více než dvě třetiny pomoci čerpají živnostníci a firmy s méně než 50 zaměstnanci. Vyhodnocování žádostí v programu COVID II a COVID Praha pokračuje.

Vláda se v pondělí bude zabývat také režimem na hranicích

Vláda se bude v pondělí zabývat režimem na hranicích s Německem a Rakouskem. Diskutovat by kabinet měl i o možném dřívějším uvolnění než 13. června. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to v neděli řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Hranice je možné překračovat pouze na vybraných přechodech i poté, co k dnešní půlnoci skončí nouzový stav.

„Česká republika bude muset vyhodnotit rozhodnutí Rakouska, potažmo Německa a změnit režim na hranicích. Máme materiál připravený zítra do vlády. Aktuálně platí kontroly na hranicích do 13. června a máme zítra na vládě diskusi o tom, zda platí do 13. června nebo zda i tady budeme moci rychleji uvolňovat,“ řekl Hamáček. Uvedl, že by s ukončením ochrany vnitřních hranic osobně ještě chvíli počkal.

„Neříkám, že to nutně musí být 13. červen, ale rozhodně bych to neotvíral zítra. Chci slyšet názor ministerstva zdravotnictví, chci slyšet, jaká jsou data z Chebu a Domažlic, protože to byly ty nejvíce postižené oblasti,“ doplnil vicepremiér.

Rakousko od půlnoci na neděli otevřelo všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Kontroly kvůli koronaviru budou už jen namátkové, informovalo v sobotu rakouské ministerstvo vnitra. S úplným otevřením hranic se počítá ve druhém kroku a mělo by nastat 15. června.

Podle dat Policie ČR, které zveřejnila Česká televize, policie mezi 16. březnem a 15. květnem zkontrolovala 1 552 000 vozidel odjíždějících z České republiky a 1 637 000 vozů, které do Česka přijížděly. Odepřela odjezd z ČR 14 tisícům osob a příjezd do Česka 24 tisícům lidí.

Babiš: Chytrou karanténu musí přebrat ministerstvo zdravotnictví

Premiér Andrej Babiš v neděli zkritizoval nízkou angažovanost ministerstva zdravotnictví v projektu chytré karantény, která má pomáhat ve vyhledávání kontaktů nakažených koronavirem nového typu a ohnisek nemoci. Vláda v pondělí projedná přechod projektu pod tento resort, řekl v neděli v rozhovoru pro Českou televizi.

„Doufám, že resort zdravotnictví se k tomu přihlásí, není to záležitost jen IT a armády,“ uvedl. V projektu podle něj končí dosud dobrovolně pomáhající firmy.

Babiš také podotkl, že nechce specifikovat, kdo přesně se projektu dostatečně nevěnuje. Resort zdravotnictví se podle něj nicméně „tváří, jako by se jich to netýkalo“. „Teď to ministr musí převzít, důležitou roli tam bude hrát (vládní zmocněnec pro IT Vladimír) Dzurilla,“ naznačil. Chytrou karanténu hodnotí premiér jako dobrý projekt, který s sebou ale nese velkou šíři různých aspektů a je třeba na něm ještě pracovat.

V druhé fázi se dosavadní dohledávání kontaktů pomocí telefonů a bankovních karet má propojit s aplikací eRouška. Projekt má především propojit informační systémy laboratoří a hygienických stanic a umožnit lepší řízení testování a rychlejší izolaci kontaktů nakažených v karanténě.

Příprava na případnou druhou vlnu epidemie podle Babiše zahrnuje také práci na budování kapacity lůžek a jednání o výrobě českých ventilátorů.

Základem boje s epidemií bylo i před spuštěním chytré karantény podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové epidemiologické šetření, tedy rozhovor pracovníka hygieny s nakaženým k odhalení místa, kde se nakazil, a jeho kontaktů. Jeho součástí může být nyní i vzpomínková mapa vytvořená po souhlasu z dat mobilního telefonu. Na rozdíl od sdílení dat z mobilů je rozhovor s hygienikem ze zákona povinný, lidé musí říct, s kým se setkali. Cílem projektu chytré karantény je do tří dnů odhalit možné rizikové kontakty každého nakaženého, ty poslat do karantény a za několik dní, kdy bude možné virus testem odhalit, je otestovat.

Na chytré karanténě chce nechat vláda kontrolu nad šířením nemoci po odeznění její první vlny. S nedělní půlnocí skončí nouzový stav, který vyhlásila kvůli epidemii počátkem března. Babiš zopakoval, že k plošně vyhlašovanému nouzovému stavu se stát vracet nechce. V případě rozhoření nemoci v některém z regionů je možné vyhlásit nouzový stav v jednotlivých krajích.  

Kempy připravují opožděné zahájení sezony

Na turisty se chystají také kempy. Ty v Pardubickém kraji každoročně zahajují sezonu koncem dubna, některé i dřív. Kvůli nouzovým opatřením spojeným s koronavirem otevřou o měsíc později, většinou 25. května, jak jim umožnila svým rozhodnutím vláda.

„Noty od těch nahoře nemáme. Letos budeme mít sezonu kratší, v dubnu obvykle začínáme. Připravujeme se standardně, předělali jsme například kompletně pět chatek včetně interiérů, vymalovali ,sociálky‘,“ řekl vedoucí Autocampingu Pod Černým lesem Žamberk na Orlickoústecku Jan Kulhánek.

Ve společných prostorách budou v kempu cedule s informacemi, aby lidé dodržovali nařízená opatření. Na prázdniny se lidé hlásí a objednávají pobyty i letos. Provozovatel doufá, že bude také otevřený aquapark a další sportoviště. „Někdo to zrušil v březnu, protože měl strach, teď se zase objednávají. Kemp je na prázdniny poměrně vytížený, spíš v té druhé půlce léta,“ řekl Kulhánek.

Jesenický areál už má většinu letní sezony obsazenou

Velký zájem o letní dovolené hlásí už nyní sportovní a relaxační areál X-Park Františkov na Šumpersku. Po dvouměsíční pauze zaviněné epidemií nového typu koronaviru postupně obnovuje provoz a připravuje se na letní sezonu. „Lidé si u nás na léto rezervovali zhruba 75 procent ubytovací kapacity. Tak vysokou letní obsazenost jsme v polovině května ještě nikdy neměli,“ řekla provozní X-Parku Františkov Petra Ševčíková.

V předchozích letech hosté s rezervacemi letních pobytů podle Ševčíkové čekali do poslední chvíle, aby se pro dovolenou v Jeseníkách mohli rozhodnout podle aktuální předpovědi počasí. 

Z nezvykle velké poptávky po letním ubytování je podle Ševčíkové zřejmé, že značná část klientů letos kvůli epidemii koronaviru upřednostnila letní dovolenou v tuzemsku před pobytem v zahraničí. „Máme hosty, kteří k nám pravidelně jezdí pouze v zimě. Mnozí z nich si letos u nás poprvé objednali také letní týdenní pobyty. Někteří si zamluvili celý areál,“ uvedla.

A také kempy ve Zlínském kraji budou v létě zřejmě plné. Zájem o ubytování v nich je srovnatelný s předchozími lety. Chatky v některých kempech v regionu jsou na letní sezonu už téměř vyprodané, zbývají poslední volné termíny. Ceny za ubytování se ve srovnání s loňskem výrazněji neměnily. Kvůli opatřením souvisejícím s šířením nemoci covid-19 počítají provozovatelé kempů se zvýšenou dezinfekcí. 

Camping Rožnov v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, který běžně funguje v celoročním provozu, disponuje kapacitou 270 lůžek. „Luxusnější apartmány jsou na letní sezonu s výjimkou pár termínů obsazené. Co se týká dvoulůžkových, trojlůžkových a čtyřlůžkových chatiček, ty jsou obsazené tak z 50 procent. Oproti minulým letům lidé objednávají chatičky s větším předstihem, dříve často čekali až na léto. Očekáváme, že přes léto bude úplně plno,“ uvedl vedoucí recepce kempu Marcel Vašut.

Minimum volných termínů zbývá na léto v chatkách v rekreačním areálu Nivnická riviéra u Nivnice na Uherskohradišťsku. „Objednávky jsme měli plné už v lednu, ale jak přišel koronavirus, panika lidí byla bezmezná a asi jedna pětina z nich rezervace odřekla. Ale už se to znovu zaplnilo. V celé sezoně máme v chatkách volné poslední čtyři týdenní pobyty. Z 98 procent jsme obsazení,“ řekl správce kempu František Kolacia.

Některé jihočeské kempy mají na léto stovky rezervací. Větší zájem je o chatky s vlastní toaletou. V některých kempech evidují poptávku jen od Čechů a zaznamenali stoprocentní propad objednávek od zahraničních turistů.

Naopak pražské kempy hlásí před letní sezonou prázdno a poptávku na bodu mrazu. Zařízení, která mají rezervace ze zahraničí, se obávají jejich odhlašování.