Ohnisko nákazy koronavirem v Česku není, všichni si ho přivezli, ujišťuje hlavní hygienička

Události, komentáře: Tři nově potvrzené případy (zdroj: ČT24)

Ke středečnímu večeru bylo v Česku osm lidí, u kterých testy potvrdily nemoc COVID-19. U nikoho z nich se neprojevily žádné komplikace. Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové není v Česku žádné ohnisko nákazy, všichni si chorobu přivezli ze zahraničí. Počet potvrzených případů je navíc velmi malý. Z desítek tisíc lidí, kteří v poslední době byli v Itálii, se testovalo přes tři stovky a drtivá většina testů byla negativní. Eva Gottvaldová byla hostem Událostí, komentářů.

Z 340 testovaných vzorků odebraných vesměs lidem, kteří byli v Itálii – dříve také lidem, kteří byli v Číně – mělo pozitivní výsledek na přítomnost nového typu koronaviru osm. Všichni lidé, kteří jsou nemocní, si navíc nákazu do Česka přivezli.

„Zatím se nám ohnisko nerodí. Případy, které jsou potvrzené, a případy, které jsou indikované, vždy je tam cestovatelská anamnéza,“ zdůraznila hlavní hygienička.

Vývoj ji nepřekvapuje, většina potvrzených případů spadá do dvou skupin – v jednom případě jde o studentky, které chodí do školy v Miláně a do Česka přijely jako turistky, ve druhém o několik rodin z Děčína, které se společně vypravily na hory do Itálie. Do této skupiny spadá celá polovina potvrzených případů.

Navíc onemocněl vědec, který byl v Itálii na konferenci, a žena z Prahy, která byla v zemi rovněž lyžovat.

Právě její případ ale vzbudil mnoho otázek. První pozitivní test vzorků, které si žena podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) sama odebrala, přišel ze soukromé laboratoře. Z dosavadních informací vyplývá, že se na ni obrátila poté, co se od státních orgánů dozvěděla, že ji testovat nebudou, protože nebyla v rizikovém italském regionu Lombardie či Benátska, nýbrž v Trentinu, kde se nákaza tolik nerozšířila.

Eva Gottvaldová se domnívá, že v případě ženy z Prahy 6 nenastala chyba na straně hygieniků. Ty žena podle Gottvaldové zřejmě nekontaktovala, protože ji na krajskou stanici neodkázala lékařka, na niž se obrátila nejprve. Dostala od ní ale jiné kontakty.

„Hovořila s informační linkou Státního zdravotního ústavu,“ poukázala hlavní hygienička. I SZÚ ale podle ní postupoval správně, když ji neposlal na testy, neboť „paní udávala, že nemá příznaky“.

Jak se bude koronavirus v Česku šířit dál, hygienici nedovedou předpovědět. Eva Gottvaldová si je jista, „že nějaké případy ještě budou“. Nemůže ale říct, zda se podaří nákazu držet pod kontrolou tak jako dosud a zda budou hygienici stále schopni dohledávat všechny kontakty nakažených. Dodala, že v Itálii je v současnosti asi 20 tisíc českých turistů. (Podle údajů cestovních kanceláří, které zazněly ve středečních Událostech, je v Itálii nyní až 30 tisíc Čechů – pozn. red.)