Je třeba zabránit eskalaci, shodl se Petříček se saúdskoarabským ministrem

Je potřeba zamezit eskalaci konfliktu na Blízkém východě a přimět Írán, aby přestal s podporou teroristických skupin, které destabilizují region. Shodl se na tom český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se svým saúdskoarabským protějškem Ádilem Džubajrem. Situací na Blízkém východě se v pátek v Bruselu zabývali i šéfové diplomacie unijních zemí. Jaderná dohoda s Teheránem podle nich není mrtvá.

Petříček s Džubajrem se na jednání zabývali zejména aktuální situací na Blízkém východě po střetu mezi USA a Íránem na území Iráku. „Mluvili jsme o možnostech, jak dále přispět k tomu, aby se situace postupně uklidnila. Jak otevřít cestu k mnohastranným jednáním, která by přiměla Írán upustit od aktivit na podporu terorismu, aktivit, které v řadě zemí Blízkého východu přispívají k nestabilitě,“ líčí šéf Černínského paláce. Zásadní je pro něj stabilizace Iráku.

Na uklidnění situace apeluje i Džubajr. „Jsme přesvědčeni, že je třeba vyhnout se eskalaci. Jakákoliv eskalace by poškodila všechny strany,“ tvrdí. Saúdskoarabský ministr odsoudil íránské raketové útoky na základny v Iráku, jimiž Teherán odpověděl na zabití Kásima Solejmáního. Írán tím prý narušil iráckou suverenitu.

Petříček se odmítl vyjádřit k výroku kanadského premiéra Justina Trudeaua, podle nějž ukrajinské letadlo, které se ve středu zřítilo po startu z Teheránu, sestřelila íránská raketa. Podle šéfa diplomacie je třeba počkat na výsledek vyšetřování letecké katastrofy, při níž zahynulo všech 176 lidí na palubě.

Dohoda s Íránem není mrtvá, míní ministři EU

Český ministr zahraničí se napětím na Blízkém východě zabývá i na odpoledním jednání ministrů zahraničí Evropské unie. Šéfové evropských diplomacií se ještě před schůzkou shodli na tom, že EU musí být aktivnější a měla by se snažit zprostředkovat zklidnění situace v regionu. 

Ministři také věří, že je stále možné přimět Írán k dodržování jaderné dohody JCPOA. „Myslíme si, že tato dohoda má smysl, protože znemožňuje Íránu vyvinout jadernou zbraň. Takže chceme, aby dohoda měla budoucnost, ale to půjde jen tehdy, pokud bude dodržována, což od Íránu očekáváme,“ nechal se slyšet německý ministr Heiko Mass.