Letadlo v Íránu bylo sestřeleno, uvedl kanadský premiér. Média zveřejnila video

Ukrajinské letadlo, které se zřítilo ve středu po startu v Teheránu, Írán sestřelil. S odvoláním na informace tajných služeb to ve čtvrtek řekl kanadský premiér Justin Trudeau. Podle jeho informací letadlo zasáhla íránská raketa. Trudeau ale zároveň dodal, že to mohlo být neúmyslné. Íránská vláda zprávy o zasažení stroje raketou popřela a vyzvala zástupce firmy Boeing, aby se zúčastnili prozkoumání černých skříněk. Video, které zřejmě ukazuje sestřelení letadla, zveřejnil americký deník The New York Times.

„Máme informace z mnoha zdrojů zejména od našich spojenců a našich vlastních tajných služeb, které naznačují, že letadlo bylo sestřeleno íránskou raketou země-vzduch. Možná to nebylo úmyslné,“ řekl Trudeau.

Írán odmítl teorie o raketovém zásahu letadla jako nemožné. Povede sice vyšetřování, ale přizve k němu zástupce států, z nichž pocházejí oběti, i experty Boeingu. V íránské televizi to podle agentury DPA ve čtvrtek večer uvedl šéf íránské organizace pro civilní letectví Alí Ábedzádeh.

Podle íránského zástupce v Mezinárodní organizaci pro civilní letectví při OSN má být k vyšetřování přizván také zástupce amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě. O věci bude během pátku s americkým ministrem zahraničí hovořit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten také uvedl, že verze o sestřelení letadla íránskou raketou není vyloučená, zatím ale ani potvrzená.

Justin Trudeau
Zdroj: Reuters/Blair Gable

Kanadský premiér vyzval k vyšetření incidentu a neodpověděl na otázku, do jaké míry jsou za pád letadla odpovědné USA. Právě kvůli jejich pátečnímu útoku na íránského generála Kásima Solejmáního Íránci ve středu v noci zaútočili na základny v Iráku a předpokládá se, že v té době byla v pohotovosti íránská protivzdušná obrana. Trudeau řekl, že je předčasné někoho za pád letadla vinit nebo dělat závěry.

Americký list zveřejnil video s údajným zásahem letadla

Americký list The New York Times ve čtvrtek zveřejnil video, které zřejmě ukazuje, jak íránská raketa ve vzduchu zasáhla letadlo. Deník uvedl, že záznam je ověřený.

Na záběru je vidět malý výbuch poblíž teheránského letiště. Boeing pak podle The New York Times ještě několik minut pokračoval v letu, načež se obrátil zpátky směrem k letišti. Tehdy už přestal vysílat signál, hořel, následně explodoval a zřítil se.

O možném sestřelení už dříve spekulovala americká média

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště, neštěstí nepřežil nikdo ze 176 lidí na palubě. Mezi oběťmi bylo i 63 Kanaďanů. 

O možném sestřelení už dříve spekuloval americký časopis Newsweek. Napsal, že letadlo zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby. Odvolal se přitom na zástupce Pentagonu a americké tajné služby.

Dva zdroje z Pentagonu se podle Newsweeku domnívají, že šlo o nešťastnou náhodu. Předpokládá se, že v době, kdy letadlo spadlo, tedy po íránském raketovém útoku na základny v Iráku, byl aktivován íránský protivzdušný systém.

Agentura Reuters však uvedla, že ministerstvo obrany USA odmítlo zprávy o možném sestřelení letadla komentovat.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek v Bílém domě nicméně řekl, že má „pocit, že se letadlu, jež spadlo v Íránu, stalo něco hrozného“. „Někdo mohl udělat chybu,“ uvedl prezident. Další detaily ale neposkytl.

Zpravodajka stanice CNN Barbara Starrová, která informuje z ministerstva obrany, řekla, že v USA panuje názor, že Írán letadlo sestřelil omylem. Íránská armáda si podle ní mohla myslet, že čelí útoku. Jedna z možností je, že „jednotka íránské raketové obrany něco viděla na svém radaru a domnívala se, že jde o útok, takže vystřelila,“ sdělila Starrová.

Později Starrová s odvoláním na amerického představitele obeznámeného s tajnými informacemi uvedla, že letadlo zasáhly dvě rakety SA-15 ruské výroby. Američané podle ní zaznamenali radarové signály zaměřující letadlo těsně předtím, než bylo sestřeleno. Tyto údaje byly známy už ráno po incidentu, ale analytici je celý den ověřovali. 

Teherán: Zprávy jsou psychologickou válkou proti Íránu

Íránská vláda zprávy, podle nichž ukrajinský letoun zasáhla raketa, popřela. „Všechny ty zprávy (o zasažení letounu raketou) jsou psychologickou válkou proti Íránu… Všechny země, jejichž občané byli na palubě letadla, mohou poslat své zástupce. A naléhavě vyzýváme Boeing k vyslání svých zástupců, aby se zúčastnili zkoumání černých skříněk,“ citovala agentura Reuters prohlášení mluvčího íránské vlády. 

Ábedzádeh už dříve uvedl, že považuje za nemožné, aby nehodu ukrajinského letadla způsobila raketa. Takové zprávy jsou nelogické, reagoval.

„Z vědeckého hlediska je nemožné, aby ukrajinské letadlo zasáhla raketa,“ citovala ho íránská agentura ISNA. „Když letadlo zasáhne raketa nebo střela, bude padat volným pádem. Jak by bylo možné, aby se pilot po zásahu letadla raketou nebo střelou snažil vrátit zpět na letiště?“ řekl Ábedzádeh na dotaz CNN. Prohlásil, že letadlo po startu letělo pět minut a že se pilot po tu dobu snažil vrátit na letiště, ale nepodařilo se mu to.