David Rath i Roman Janoušek. České soudy čeká letos několik zásadních rozhodnutí

České soudy čeká letos několik zásadních rozhodnutí (zdroj: ČT24)

V roce 2020 mají české soudy vynést několik zásadních rozhodnutí. Do finále mají jít například druhá větev případu exhejtmana Davida Ratha nebo kauza údajného tunelování Mostecké uhelné společnosti. Už zanedlouho pak začne pražský městský soud řešit návrh na obnovu procesu v případu nehody lobbisty Romana Janouška. Kauzy a jejich stav zrekapituloval reportér Jiří Hynek.

Dříve vlivný zákulisní hráč pražské politiky Roman Janoušek má šanci, že se nevrátí do vězení. Soudy musí znovu posoudit argument obhajoby, že Janouškovo chování v době nehody bylo ovlivněno zdravotním stavem.

„Ukázalo se, že jsem měl v hlavě hematom, který tam různě putoval a bytněl,“ konstatoval Janoušek v roce 2013.

Exhejtman David Rath bude ve vězení čekat, zda k původním sedmi letům soud nepřidá další trest v druhé větvi kauzy zakázek. „Státní zastupitelství mate veřejnost a z jedné věci dělá dvě na podkladě stejných důkazů,“ řekl v lednu 2019 obžalovaný bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath.

„Čtyři zbývající skutky jsou potom skutky nové, které v té původní věci žalovány nebyly,“ zdůraznil naopak státní zástupce Jiří Pražák. 

Policie navíc v rámci mezinárodní právní pomoci pátrá v šesti zemích, kde měl mít účty otec Davida Ratha. „O těch účtech jsem nevěděl. Jsou to divné účty v podivných destinacích,“ říká bratr Michal Rath.

Rozuzlení v prvním kole čekají exmanažeři v kauze údajně podvodné privatizace Mostecké uhelné společnosti. „Vymysleli a postupnými kroky realizovali plán, jehož cílem bylo ovládnout společnost MUS za její vlastní finanční prostředky,“ řekl v listopadu 2018 státní zástupce Radek Bartoš.

Někdejší uhlobaron Antonio Koláček a podnikatel Petr Kraus už byli pravomocně odsouzeni ve Švýcarsku. Koláček odmítl kvůli probíhajícímu procesu v Česku nastoupit do tamního vězení. Krause zadržela policie na letišti v Ženevě.

„Je to prostě vězení. Tak si představte takovou civilizovanější podobu českého vězení. To znamená práce, pak nějaké jako minimální osobní volno. Můžete nějakým omezeným způsobem telefonovat,“ popisuje obžalovaný Kraus z vězení.

Rozsudek před českými soudy je pro obžalované exmanažery Mostecké uhelné společnosti zásadní. Pokud by totiž uspěli, chtějí se znovu pokusit otevřít svůj proces před švýcarskými soudy.