Hamáček podle Staňka nedodržel slovo, když chtěl jeho demisi

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček nedodržel slovo, když žádal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) o podání demise. Staněk to v pátek večer uvedl na Twitteru. Zároveň napsal, že svou představu řešení situace kolem svého odvolání hodlá sdělit 12. července na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a s Hamáčkem v Lánech. Zeman Staňka odvolat odmítá, ČSSD kvůli tomu uvažuje o odchodu z vlády.

„Grémium mi 9. 5. vyjádřilo důvěru a pověřilo mě konkrétními úkoly k 31. 5., aby mě pár dnů poté vyzval předseda k rezignaci. Jasné nedodržení slova,“ napsal Staněk, který o den dříve bez bližšího upřesnění mluvil v souvislosti se svým odchodem z vlády o zradě motivované strachem a slabostí.

„Svalit teď odpovědnost na Staňka je výhodné, ale nefér. Moje představa řešení této krize a jejího odblokování bude předmětem schůzky s panem prezidentem 12. 7. Věřím, že nějaké konstruktivní řešení najdeme,“ napsal ministr kultury.

Příští pátek se v Lánech mají sejít Zeman, Hamáček a Staněk, prezident podle svého dřívějšího vyjádření chce předsedu ČSSD s ministrem usmířit.

Hamáček: Nejlepší důkaz, že je změna potřebná

Hamáček ale ve čtvrtek na Facebooku napsal, že setrvání Staňka ve vládě nepřipouští. Ministrem za ČSSD podle něj musí být někdo, s jehož nominací strana souhlasí. Ohledně pokračování vlády s hnutím ANO není velký optimista. V sobotu pak dodal: „Poslední tweety pana Staňka jsou nejlepším důkazem toho, že změna na postu ministra kultury je nanejvýš potřebná.“

Staňka v noci na sobotu ostře kritizoval i poslanec Petr Dolínek. „Honza Hamáček není bez chyb. Ale to, co si dovolí pan Staněk, který doufám již vystoupil z ČSSD, je neuvěřitelné. Pokud přijde v úterý na poslanecký klub, požádám o jeho vyloučení z našeho jednání. Porady má přece u pana Zemana,“ uvedl poslanec na Twitteru.

Staňek v květnu podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. ČSSD následně požádala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby poslal prezidentovi žádost o odvolání ministra, které podle ústavy musí hlava státu vyhovět. Zeman tak dosud neučinil a opakovaně se vyjádřil ve smyslu, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu.

ČSSD uvedla, že pokud nebude moct rozhodovat o svých zástupcích ve vládě, nemá její setrvání ve vládní koalici smysl. Ministři zahraničí a práce Tomáš Petříček a Jana Maláčová už uvedli, že jsou připraveni podat demisi. Konečné rozhodnutí by mělo přijmout předsednictvo ČSSD, podle Hamáčka by se mělo sejít pravděpodobně 15. července.

Připojí se opozice k žalobě na prezidenta, kterou připravují senátoři?

Ani opozice se teď nedokáže shodnout na dalším postupu. Část je přesvědčená, že 45 dní, které uplynuly od podání rezignace ze strany ministra, je už dostatečně dlouhá doba na to, aby ho prezident odvolal. A protože premiér zatím odmítá podat kompetenční žalobu, zástupci opozice zvažují, že by se připojili k té, kterou připravuje na prezidenta část senátorů. Mluví o tom například šéf KDU-ČSL Marek Výborný nebo místopředseda Starostů Petr Gazdík.

„Mimoděk se tu odehrává to, že se česká demokracie proměňuje z té parlamentní na prezidentskou. A k tomu přeci nelze mlčet,“ dodal místopředseda ODS Martin Kupka.

Takovou žalobu ovšem musí podpořit tři pětiny přítomných senátorů a taky s ní musí souhlasit třípětinovou většinou sněmovna. Tam ale mohou autoři žaloby narazit. Například komunisté podle svého předsedy Vojtěcha Filipa problém v prezidentově postoji nevidí. „Nebudeme dělat z nejvyššího ústavního činitele, přímo voleného prezidenta, automat na podpisy,“ prohlásil Filip.

Situace okolo obsazení ministerstva kultury a debata o případné kompetenční žalobě na prezidenta není jedinou věcí, na kterou mají ČSSD a ANO rozdílný názor. Už loni v listopadu při prvním hlasování o nedůvěře vládě, které bylo vyvolané mimo jiné kauzou Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše (ANO), poslanci ČSSD odešli ze sálu.

Odchodem z koalice hrozil Hamáček také v případě, že by se členem Rady ČTK měl stát kandidát SPD Michal Semín. Vládní strany se neshodly rovněž na základních parametrech státního rozpočtu pro příští rok, při projednávání na vládě se ministři za ČSSD zdrželi.