Problémy Babiše a Agrofertu se neměly do Bruselu vůbec dostat, myslí si Čunek. Bojí se, že ČR ztratí stamiliony

Jiří Čunek v Interview ČT24: „Zájmem ČR je, aby se neprovinila – a dotace zůstaly tady.“ (zdroj: ČT24)

Problémy Andreje Babiše (ANO) se vůbec neměly dostat do Bruselu, měly o nich rozhodovat pouze české soudy. Myslí si to senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Nelíbí se mu, že má v důsledku problémy celá Česká republika, které hrozí, že bude muset vracet peníze, které z Bruselu dříve dostala. Jiří Čunek byl hostem čtvrtečního Interview ČT24.

V Senátu vznikla zvláštní komise, která má sledovat přípravu auditní zprávy, která se týká skupiny Agrofert, jejího vztahu k premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a dotací, které firma dostává. Podle návrhu první auditní zprávy, která unikla na veřejnost, je Babiš i po převedení Agrofertu do svěřenského fondu jako premiér ve střetu zájmů a v důsledku může hrozit i vracení dotací, které Agrofert dostal od státu a následně je uhradila Evropská unie.

Jiří Čunek hlasoval pro vznik komise, samotné okolnosti vzniku návrhů auditních zpráv Evropské komise ale kritizuje. Souhlasí s premiérem Babišem, že audit iniciovala česká strana, což se podle Čunka nemělo stát.

„Já to vidím jako závadovou záležitost. Víte proč? Když jsem byl zvolen starostou, hejtmanem, senátorem či ministrem, vždy jsem to bral tak, že zastupuji daný region. Mnohokrát se stane, i v této pozici, když vyjednáváme, tak jsou chvíle, kdy bych chtěl říct něco, čím bych si ulevil, ale poškodilo by to moji vyjednávací pozici. Takže skousnu jazyk mezi zuby,“ řekl senátor, který byl v roce 2007 a znovu mezi lety 2008 a 2009 i vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj.

Domnívá se, že důsledkem toho, že „Piráti, nebo kdo to podal, a ostatní se dovolávají Bruselu, ať to vyšetří“, může být vracení stovek milionů korun. „V tomto případě je to problém těch, kteří – z mého pohledu – žalují jinam. My můžeme všichni přijít o peníze,“ varoval.

Jestli se snad Andrej Babiš či Agrofert dopustili něčeho nezákonného, lze podle Jiřího Čunka zjistit i v Česku bez intervence ze strany Evropské komise.

„Jestli je skutek trestným činem, pak nechť se předloží soudu. Soudy když shledají, že to je pravda, ať podle toho vyřknou trest – ale ne, že se kauza dlouho vleče. To je trestní rovina. Naopak ve druhé rovině, v rovině dotační, se máme všichni semknout a dělat vše pro to, aby peníze, které přišly, neopustily Českou republiku,“ doporučil.

Problémy s výkladem ústavy nemá řešit soud, nýbrž zákonodárci, odmítl Čunek žalobu na prezidenta

Senátem ve čtvrtek nerezonovalo jen jméno Andreje Babiše, ale také prezidenta Miloše Zemana. Senátor Václav Láska (Senátor 21) oznámil, že sehnal dostatek podpisů k tomu, aby se dostala žaloba proti hlavě státu na senátní plénum. Čunkův podpis mezi potřebnou třicítkou podle jeho slov není.

Iniciátoři návrhu dali najevo, že především chtějí, aby Ústavní soud zpřesnil výklad ústavy tak, že by přestalo docházet ke střetům mezi Hradem a Strakovou akademií či dalšími institucemi kvůli různé interpretaci některých formulací.

Podle Jiřího Čunka to ale není úkol pro Ústavní soud. „Jsem přesvědčen, že máme 281 zákonodárců – 200 poslanců a 81 senátorů – a ti se mají shodnout na tom, jak má znít ústava, aby bylo jednání prezidenta minimálně v hlavních věcech naprosto jasné a zřetelné,“ ozřejmil svůj postoj.

Stačí podle něj, aby „se některá slova významově doplnila tak, aby bylo jasné, co je neprodleně, co je obvykle a podobně“.