Vznikla senátní komise k unijním auditům ohledně Babiše. Povede ji Nytra z ODS

Senátní komise se poprvé sejde 2. července (zdroj: ČT24)

Senát ustavil dočasnou komisi k vyhodnocení unijních auditů týkajících se premiéra Andreje Babiše (ANO) a vyplácení evropských dotací do českého zemědělství. Dvanáctičlennou komisi, která nebude vyšetřovací, bude řídit Zdeněk Nytra z klubu ODS. V tajné volbě získal 58 z 62 odevzdaných hlasů. Komise se poprvé sejde v úterý 2. července. Babiš uvedl, že v případě pozvání přijde problematiku do Senátu vysvětlit.

Návrh na zřízení komise podpořilo 52 z 57 přítomných členů horní komory. Pro byli všichni hlasující zástupci hnutí ANO, naopak pět ze šesti přítomných zástupců vládní ČSSD se hlasování zdrželo; z klubu sociální demokracie byl pro jen Miroslav Antl. Složení komise pak Senát schválil takřka jednomyslně až na Pavla Štohla (ČSSD), který se hlasování zdržel. V komisi je zastoupeno rovným dílem všech šest senátorských frakcí.

Nytra po úvodní schůzce členů komise řekl, že si od ministerstev a zastoupení Evropské komise vyžádá návrhy auditů. Ten, který se věnuje dotacím v zemědělství, zatím nezveřejnila ani média. Podle Nytry by komise měla dokumenty dostat, protože může pracovat s důvěrnými materiály.

Senát zřídil komisi kvůli předběžné zprávě auditu Evropské komise (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy komise Tomáše Goláně (SEN 21) bude smyslem komise popsat obsah auditních zpráv nezávislým způsobem. „Jsem velice zvědavý na to, jak fungoval kontrolní systém přidělování dotací, to mě nesmírně zajímá,“ dodal první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09).

Někteří senátoři jsou ale k výsledkům komise skeptičtí. „Pokud se podíváme do historie, tak žádná komise ustavená jakýmkoli orgánem parlamentu ještě nikdy nevedla k žádnému konkrétnímu výsledku,“ uvedl šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. „Věřím, že komise bude mít výsledky. Minimálně že řekne, jak to bylo se všemi informacemi, které jsou různě dezinterpretovány,“ oponuje ale šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. 

„Není to o premiérovi, je to o tom, abychom dostali všechny potřebné dokumenty a mohli se usnést na tom, jestli bylo všechno děláno tak, jak být mělo,“ uvedl senátor a člen zmíněné komise Miroslav Adámek (za ANO) s tím, že by se mělo prověřit, zda všichni, kdo se podíleli na přidělování dotací, plnili úlohu, kterou plnit měli.

„Relevantní bude zpráva, kterou předložíme plénu. Tam ohodnotíme celý ten proces, jak probíhal. Pokud tam budou nějaké nové zásadní skutečnosti, že někdo pochybil např. v čerpání, poskytování dotací, tak by komise neměla být laxní,“ doplnil senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty), který je rovněž členem komise.

Komise zřejmě bude chtít mluvit i s premiérem

Nytra nechtěl předjímat, zda členové komise pozvou na jednání i premiéra, z dosud zveřejněných informací je to podle něj nicméně pravděpodobné. V ustavené komisi je zastoupeno všech šest senátorských frakcí, každá má dva zástupce. Působit má do konce ledna, její mandát ale v případě potřeby může být prodloužen.

Podle návrhu zprávy, kterou zveřejnila média, je Babiš kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz Evropské unie.

Komise by se tak mohla zabývat chystaným českým stanoviskem k auditům upozorňujícím na možný střet zájmů premiéra a také ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Má se také pokusit porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy.

Babiš: Když mě pozvou, přijdu

Premiér Babiš ve čtvrtek po schůzce zemí visegrádské čtyřky uvedl, že v případě pozvání se na jednání senátní komise dostaví. 

„Když mě pozvou, samozřejmě, že tam přijdu. Ale znovu opakuji, ty audity nejsou o mně. To je souboj mezi našimi úředníky a Evropskou komisí. Oni musí obhájit tvrzení auditorů, se kterým podle předběžných informací, které mám, zkrátka Česká republika nesouhlasí,“ řekl Babiš.

„Už jsme měli v minulosti takový případ, kdy všichni tvrdili, že se bude něco vracet, a nakonec po roce a půl prověřování Evropská komise uznala, že se nic nemusí vracet, protože pravda byla na naší straně. Já si myslím, že je to i tentokrát,“ dodal premiér a zopakoval, že audit nepovažuje za seriózní.