Provokace StB proti sedlákům skončila dvěma tresty smrti. Proces teď připomněli studenti práv

Rekonstrukcí politického procesu se sedláky z Olešnicka na Vysočině vyvrcholil festival proti totalitě Mene Tekel. Studenti právnické fakulty oživili 66 let staré události, kdy StB nasadila mezi zemědělce svého agenta, který postřelil místního komunistického předáka. Následovalo zatýkání, tresty smrti nebo dlouholetého vězení. Záznam rekonstrukce si můžete přehrát v tomto článku.

Režisér Jan Řeřicha zpracoval do scénáře dramatický osud několika selských rodů, které byly v roce 1953 obviněny z protirežimního spiknutí. Cílem akce StB a procesu bylo zastrašit soukromě hospodařící rolníky a přimět je ke vstupu do jednotného zemědělského družstva (JZD).

Proces s takzvanými kulaky se konal v Olešnici na Moravě. Jeho oběti pocházely z okolních vesnic – Kunic, Křtěnova, Ústupu, Crhova a Prosetína. V procesu padly dva rozsudky smrti, jeden doživotní trest a osm trestů vězení v délce od pěti do dvaceti let.

Jeden ze dvou trestů smrti přitom obdržel provokatér Státní bezpečnosti, který vybrané osoby k odporu proti komunistickému režimu nejdříve podněcoval a poté kompromitoval. Nakonec byl odstraněn jako nepohodlný svědek.

Rodiny byly vystěhovány stovky kilometrů daleko

Záminkou k rozpoutání represivní a soudní mašinerie byl zinscenovaný teroristický čin. Okázalé zatýkání obviněných se uskutečnilo 8. února 1953. Cílem akce bylo také zastrašení obyvatelstva a demonstrace moci. 

Veřejné hlavní líčení a vynesení rozsudků se konalo v sále olešnické sokolovny 17. až 19. dubna 1953. Všichni odsouzení se proti rozsudkům odvolali, Nejvyšší soud v Praze je však v plném rozsahu potvrdil.

Rodiny odsouzených byly vystěhovány bez majetku ze svých domovů do stovky kilometrů vzdálených osad již třetí den po vynesení rozsudků. První z vězněných se vrátil domů v roce 1956, většina se však na svobodu dostala až v 60. letech. 

O tragických osudech sedláků z regionu natočil v roce 1968 Vojtěch Jasný film Všichni dobří rodáci, který brzy po svém vzniku putoval do trezoru a zůstal tam až do pádu komunismu.

Mene Tekel zakončí bohoslužba za politické vězně

Rekonstrukce procesu nazvaná Olešnické memento je součástí Festivalu proti totalitě, zlu a násilí, pro paměť národa Mene Tekel. Konala se v Porotní síni Vrchního soudu na pražské Pankráci. Se studenty Právnické fakulty Univerzity Karlovy rekonstrukci zpracoval režisér Jan Řeřicha.

Mezinárodní projekt Mene Tekel 3. března zakončí ekumenická bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. V ambitu kláštera Panny Marie Sněžné do 7. března potrvá výstava Cesty ke svobodě.