Zeman v Českém rozhlase chválil Kuberu, kritizoval Chovance a varoval před rozštěpením ČSSD

Prezident Miloš Zeman si přeje v čele horní komory Parlamentu Jaroslava Kuberu z ODS. Jeho zvolení ale nepovažuje za pravděpodobné s ohledem na to, že se proti každé respektované osobnosti postaví „závistiví trpaslíci“, kteří jsou podle prezidenta nejhorší, nikdo je nezná a mají díky tomu větší šanci.

Zeman s ohledem na úspěch menších stran v senátních volbách v pondělním rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál  řekl, že „trpaslíci“ jsou nejhorší a nyní rozhodnou, kdo bude vést Senát. „Mně do toho nic není, ale na druhé straně jako občan bych uvítal, kdyby v čele Senátu byla výrazná a respektovaná osobnost,“ uvedl Zeman.

Jako příklad jmenoval Kuberu, se kterým se sice kvůli jeho stranické příslušnosti v řadě věcí neshodne, ale považuje ho za osobnost.

Prezident však dodal, že si je jistý, že Kubera Senát nepovede. „Za těch 30 let v politice jsem se to naučil. Vůči každé osobnosti je tolik závistivých trpaslíků, že se nakonec neprosadí,“ konstatoval Zeman. Prosadí se tak podle něj zřejmě například „exstarosta Krásné Lípy“. „Já ho vůbec neznám, ale tvrdím, že má větší šance než Kubera, protože ho nikdo nezná,“ uvedl prezident.

Zbyňka Linharta, který je od roku 2014 senátorem za obvod Děčín a dříve vedl Krásnou Lípu, jmenoval jako možného kandidáta předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Horník.

Zeman je pro zrušení Senátu

Zeman je nadále pro to, aby byl Senát zrušen. Nemá podle něj smysl i proto, že u běžných zákonů ho sněmovna snadno přehlasuje a o rozpočtu či důvěře vládě, což jsou nejdůležitější záležitosti, vůbec nerozhoduje.

„Je velmi jednoduchá cesta, jak Senát zrušit, nic nebrání Poslanecké sněmovně, aby výdaje na Senát podstatným způsobem redukovala,“ uvedl. Sám takovou iniciativu vyvíjet nehodlá, pro vládu ale podle něj není nic jednoduššího než podobná „kontrola korunou“.

Varování před rozštěpením ČSSD a kritika Chovance

Dále Zeman v rozhovoru varoval ČSSD před rozštěpením. Sociální demokracie by se měla sjednotit za předsedou Janem Hamáčkem a místopředsedou Jiřím Zimolou.

„Varuji sociální demokracii, aby se rozštěpila. Doporučuji jí, aby si uchovala tandem Hamáček–Zimola. Také jí doporučuji, aby se na (březnovém) sjezdu vytvořilo vedení, které bude s tímto tandemem spolupracovat, a ne mu házet klacky pod nohy,“ řekl Zeman, který byl v minulosti předseda této strany. 

V té souvislosti prezident kritizoval také  bývalého statutárního místopředsedu ČSSD Milana Chovance za jeho dopis spolustraníkům, ve kterém doporučoval ČSSD odejít z vlády a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení.

„Je nesportovní, když tady proběhlo referendum, které rozhodlo o účasti ve vládě, vyzývat k narušení výsledků tohoto referenda,“ poukázal Zeman na vnitrostranické referendum, v němž se členové ČSSD v květnu vyslovili pro vstup do vlády s ANO. Připomněl také, že Chovanec neuspěl na jarním sjezdu při kandidatuře na předsedu ČSSD.

K výsledku strany v komunálních a senátních volbách uvedl, že nebylo možné očekávat posílení ČSSD tak krátce po jejím vstupu do vlády s hnutím ANO. Podotkl také, že v komunálních i senátních volbách, v nichž ČSSD zaznamenala výrazné ztráty, se ukázalo, že rozhodují osobnosti. „Když strany úspěšné osobnosti nemají, nemohou se divit, že čelí porážce,“ řekl.