Zeman podpoří návrh senátorů na změnu ochrany přírody. Zničíte národní parky, prohlásil Brabec

Prezident Miloš Zeman nevyloučil při tradičním novoročním obědě s předsedy obou komor parlamentu, že ve sněmovně podpoří senátní verzi zákona o ochraně přírody a krajiny. Uvedli to po schůzce Milan Štěch i Jan Hamáček z ČSSD. Horní komora ve středu pozměnila pravidla pro národní parky. S návrhem senátorů však zásadně nesouhlasí ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO.

Šéfové obou komor uvedli, že s prezidentem probrali řadu témat. Informovali ho o výsledku projednávání zákona o ochraně přírody a krajiny. Zeman byl podle Štěcha potěšen, že se podařilo přijmout pozměňovací návrhy. „Projevil názor, že pokud by to bylo třeba, tak by za tento zákon do sněmovny šel ztratit hlas,“ řekl Štěch.

Ministr Richard Brabec však ve čtvrtek prohlásil, že senátoři odhlasovali v novele zákona o ochraně přírody tak rozsáhlé a ničivé změny, že mohou znamenat konec národních parků v Česku.

Senátní návrh podle něj obsahuje například změny, které degradují národní parky jako nejcennější chráněná území na výrazně nižší úroveň. Podle Brabce nyní existuje jediná cesta, a to zamítnout celý senátní návrh a odhlasovat novelu zákona tak, jak odešla ze sněmovny.

„Poslanci tak budou v příštích týdnech rozhodovat o tom, zda v České republice budeme mít stávající národní parky se zachovalou přírodou, nebo zda budeme ochranu naší nejcennější přírody deklarovat pouze naoko,“ zdůraznil Brabec.

Události: Zeman se Štěchem a Hamáčkem jednali u oběda (zdroj: ČT24)

Brabec: Novela by umožnila cokoli

Senátní pozměňovací návrh podle Brabce například odstraňuje ze zákona všechny dlouhodobé cíle ochrany národních parků. Současně však umožňuje turistické a rekreační využití, které není v rozporu s těmito cíli.

„Vzhledem k tomu, že by dlouhodobé cíle neexistovaly, bylo by prakticky možné jakékoli turistické a rekreační využití národních parků, včetně výstavby golfových hřišť nebo aquaparků, skutečně cokoli,“ tvrdí ministr.

obrázek
Zdroj: ČT24

Senátoři navrhli také zrušit ustanovení, které mělo zavést neměnnost rozdělení národních parků na zóny po dobu patnácti let. To však může podle Brabce znamenat, že na Šumavě budou pokračovat mnohaleté spory. Ty mají ochránci přírody s některými místními obcemi.

Vodní režim a přemnožená zvěř

Senát chce nad rámec předlohy v zákoně zdůraznit, že účelem národních parků je také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jejich území. Senátoři dále chtějí v zákoně ponechat povinnost dohodnout například stanovení jednotlivých zón parku s obcemi na jeho území, nejen s radou parku.

Tuto pravomoc mají v zákoně nyní, v novele ale obce z rozhodování vypadly. Rozhodující slovo ovšem senátoři nechávají ministerstvu životního prostředí.

Navrhovaný zákaz změn vodního režimu v národních parcích by podle Senátu neměl platit pro opatření na zlepšení retenční schopnosti krajiny. Horní komora chce také umožnit na území parku v případě potřeby omezení počtu jakékoli přemnožené zvěře, což v ústavně-právním výboru horní komory prosadil senátor za ANO Jaroslav Větrovský.

Senátoři z jeho návrhů naopak odmítli pasáž, která by zrušila předkupní právo státu na pozemky v parcích. Senátor Václav Hampl z klubu KDU-ČSL zase neprosadil úplný zákaz chemického posypu, tedy i na silnicích prvních tříd.

Jeho kolegyně Jitka Seitlová uspěla s ustanovením, které má uzákonit nárok na náhradu za omezení vlastnického práva na pozemcích i během dvouleté lhůty, v níž by se rozhodovalo o vyhlášení příslušného území za zvláště chráněné.