Nominace do čela Senátu by byla obrovská čest, říká Kubera. Čunek si to dovede představit

V Senátu by se měla dodržet nepsaná zásada, že předseda horní komory má být z nejsilnější frakce. Shodli se na tom v televizi Prima znovuzvolení senátoři Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). Vzhledem k několika dosud nezařazeným senátorům ale zatím není jasné, která strana nakonec bude mít nejpočetnější klub. Pro Kuberu by nominace na předsedu Senátu byla čest, ale počká na další vyjednávání. Čunek naznačil, že by spíše chtěl zůstat hejtmanem Zlínského kraje.

Podle Jaroslava Kubery v Senátu není zvykem při volbě vedení hlasovat silově, ale většinou se respektuje dohoda klubů. Pokud by ho ODS navrhla na předsedu, byla by to pro něj „obrovská čest, ale není to nic, bez čeho bych nemohl žít“, prohlásil v neděli. Kubera byl do Senátu poprvé zvolen v roce 2000, od té doby mandát vždy obhájil.

Po svém znovuzvolení uvedl, že se chce práci v Senátu věnovat naplno, a zároveň oznámil, že už nebude znovu usilovat o křeslo primátora Teplic. S možnou kandidaturou na šéfa Senátu to však údajně nesouvisí, rozhodl se už mnohem dřív, tvrdí Kubera.

Čunek: Počkejme, jak se to vyvine

Jiří Čunek by si Kuberu podle svých slov v čele horní komory dovedl představit, své schopnosti podle něj prokázal například právě v Teplicích. Předpoklady pro tuto funkci ale mají podle Čunka i někteří další senátoři. „Umím si představit mnoho lidí, kteří by mohli být předsedou Senátu, určitě ne všichni, počkejme, jak se to vyvine,“ dodal. 

I když mezi možnými kandidáty na předsedu Senátu padalo i Čunkovo jméno, lidovecký politik naznačil, že chce spíše pokračovat ve funkci zlínského hejtmana. Zda bude na jaře kandidovat na funkci předsedy KDU-ČSL, kterou už nebude obhajovat Pavel Bělobrádek, Čunek ještě neví. Rozhodne se zřejmě začátkem příštího roku.

Bělobrádek podle Čunka svou roli zvládl dobře, protože KDU-ČSL přebíral jako skoro neznámý člověk v době, kdy tato tradiční strana nebyla ve sněmovně. Považuje za obdivuhodné, že Bělobrádek vykonává vrcholné politické funkce, a přitom se musí potýkat s roztroušenou sklerózou. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že nechce svým senátorům nic radit, ale z logiky věci vyplývá, že na místopředsedu Senátu by měli za sociální demokracii kandidovat jeho současný předseda Milan Štěch nebo předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. Snaha získat místopředsednické místo odpovídá podle Hamáčka současné síle ČSSD v Senátu.

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek v ČT řekl, že obě zmíněná jména jsou dobrá. Koho na svého místopředsedu Senátu navrhnou lidovci, závisí podle něj na debatě v senátorském klubu. Připomněl, že místopředsedkyní Senátu za KDU-ČSL je nyní Miluše Horská.

ODS se stala vítězem voleb, když získala více než třetinu nových senátorů. V klubu má zatím 16 senátorů, což je i předpokládaný počet členů klubu Starostové a nezávislí (STAN). Obě frakce usilují o to, aby jako početně nejsilnější klub mohly nominovat předsedu Senátu.

Senátorské kluby
Zdroj: ČT24

Zatím třetí největší je lidovecký klub, který má mít 15 senátorů. Všechny frakce ale vedou jednání s nově zvolenými nezávislými senátory, za jakých podmínek by do jejich klubů vstoupili. Rozložení sil v horní komoře parlamentu se tak může ještě výrazně změnit.