Stropnický skončil ve sněmovně i ve vedení hnutí ANO. Od listopadu míří do Izraele

Bývalý ministr obrany a posléze zahraničí Martin Stropnický (ANO) skončil v Poslanecké sněmovně. Rezignační prohlášení dorazilo do sněmovny v pondělí odpoledne, uvedla mluvčí předsedy dolní komory Barbora Štenglová. Stropnický odchází do Izraele, kde bude od listopadu dělat českého velvyslance. Z toho důvodu skončil i ve vedení hnutí ANO, upozornil server Blesk.cz.

Stropnického by měl ve sněmovně vystřídat náhradník z pražské kandidátky hnutí, projektový manažer ve stavebnictví Petr Venhoda, který je předsedou buňky ANO v Praze 3. Slib by mohl skládat už v úterý v úvodu pokračující schůze dolní komory.

Martin Stropnický je v tomto volebním období šestým poslancem, který složil mandát. Hned na ustavující schůzi rezignovali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) a bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO). Koncem března se poslaneckého mandátu vzdal někdejší premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V červnu pak odešel ze sněmovny i bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

V souvislosti s očekávaným nástupem Stropnického na velvyslanectví v Izraeli, který se plánuje na začátek listopadu, se bývalý ministr také vzdal funkce místopředsedy ANO. „Poslal dopis, ve kterém dal svou funkci k dispozici s platností k 30. září 2018,“ uvedl mluvčí hnutí ANO Martin Vořechovský. Exministr podle něj zůstane řadovým členem ANO.

Martin Stropnický byl v minulosti velvyslancem v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu. V roce 1998 byl několik měsíců ministrem kultury v úřednické vládě Josefa Tošovského. V Sobotkově vládě pak od roku 2014 zastával post ministra obrany, v Babišově jednobarevné vládě se pak přesunul na post ministra zahraničí.