Za Brabence či Martina Jurečku čeká autorku srážka z platu

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli chybám v návrhu na jmenování ministrů, které ve středu při slavnostním ceremoniálu kritizoval prezident Miloš Zeman, potrestá odpovědnou pracovnici srážkou z platu. Chyby podle Sobotky vznikly kvůli přetížení sekretariátu v Lidovém domě. „Takové pochybení se v žádném případě již nesmí a nebude opakovat,“ dodal.

„Chyba vznikla v důsledku přetížení mého sekretariátu v Lidovém domě, který při minimálním počtu lidí nesl celou organizační tíhu náročných koaličních jednání,“ sdělil dnes Sobotka. „Sankce bude v tomto případě udělena ve finanční podobě,“ uvedl dále. Její výše bude podle Sobotky adekvátní platu zaměstnankyně, která se chyby dopustila.

Podle premiéra by dokument, pod kterým je jeho podpis, chyby neobsahoval, pokud by vznikal na Úřadu vlády. Podle informací z ČSSD má Sobotkův sekretariát v Lidovém domě přibližně tři zaměstnance. Jeho šéfkou byla dosud Běla Hejná, kterou si Sobotka nyní přivedl na Úřad vlády.

Na chyby upozornil prezident Zeman při jmenování vlády

Zeman ve středu Sobotkovi při jmenování vlády vyčetl chyby ve jménech i kompetencích, kterými se budou jednotliví ministři zabývat. „Odmítl jsem jmenovat ministrem životního prostředí pana Brabence, místo toho jsem jmenoval pana Brabce. Odmítl jsem jmenovat pana Martina Jurečku ministrem, místo toho jsem jmenoval ministrem pana Mariana Jurečku. Za třetí, odmítl jsem jmenovat pana Jurečku ministrem zdravotnictví, místo toho jsem ho jmenoval ministrem zemědělství,“ poznamenal Zeman s tím, že šest chyb v 1,5stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě. (Více zde).

Podle ministrů si Zeman poznámky k návrhu mohl odpustit

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) mohl prezident chyby v dokumentu přejít. „Pan premiér má už tak dostatek stresu,“ řekl Právu Babiš. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zase připomněl přeřek prezidenta, kdy před dvěma týdny sliboval jmenování vlády v listopadu. Při slovech prezidenta o nejmenování tří kandidátů někteří ministři znejistěli: Otevřel jsem desky s dekretem, ale otevřel jsem je obráceně a nic jsem v nich neviděl, bál jsem se, že jmenován nebudu, uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) pro Právo.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zase při jmenování získal zřejmě doživotní přezdívku. Ke zkomolení svého jména se pro ČT vyjádřil v Událostech, komentářích: „Hrklo ve mně a říkal jsem si: 'Proč zrovna já? To bude ostuda…' Dneska mám na vládě už jasnou přezdívku Brabenec, kterou už mi nikdo neodpáře, kolegové ji už s radostí používají.“

Návrh na jmenování vlády obsahoval několik chyb. V dokumentu například není uveden celý název ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Předseda KDU-ČSL a ministr pro pro vědu a inovace Pavel Bělobrádek zase v textu nemá uvedeny všechny vysokoškolské tituly.
Zdroj: Josef Horázný/ČTK
V Brabcovi hrklo: proč zrovna já? Brabence mu už nikdo neodpáře (zdroj: ČT24)