Ostravská huť ArcelorMittal dosáhla loni čistého zisku 3,2 miliardy korun

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) dosáhla v roce 2017 čistého zisku 3,2 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2016 to bylo o 1,9 miliardy korun více. Nárůst, který představuje 146 procent, pozitivně ovlivnil hlavně prodej podílů v dceřiných společnostech. Výroba byla naopak nižší.

„Finanční výsledek za rok 2017 byl ve výši 5,3 miliardy korun, což je o 4,2 miliardy více než v roce 2016. Důvodem nárůstu jsou vyšší finanční výnosy plynoucí zejména z prodeje podílů v dceřiných společnostech ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a ArcelorMittal Tubular Products Karviná mateřské společnosti,“ uvedla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

Z dceřiných se tak staly sesterské firmy. V provozní oblasti loni podnik vytvořil ztrátu 2,6 miliardy korun. Podle mluvčí byla jejím důvodem nižší výroba, která byla ovlivněna investicemi, plánovanými opravami několika zásadních výrobních zařízení a nižšími maržemi.

ArcelorMittal Ostrava je přitom na prodej. Prodejem ostravského podniku chce nadnárodní ocelářská skupina ArcelorMittal získat souhlas Evropské komise s koupí hutí Ilva v italském městě Taranto.

Mezi firmami, které podaly nabídku na koupi ArcelorMittalu Ostrava, jsou i Třinecké železárny. Kompletní seznam zájemců bude chtít znát ministerstvo průmyslu a obchodu i odboráři, kteří se obávají o pracovní místa. O prodeji ostravské ocelárny se podle nich vědělo už dlouho předtím, než informaci potvrdilo vedení.

Ocelárna Ilva měla být do rukou ArcelorMittalu předána již 1. července, italský vicepremiér Luigi Di Maio však transakci odložil. ArcelorMittal v květnu získal k převzetí firmy Ilva svolení od Evropské komise. To je však podmíněno prodejem jeho ostravských hutí a některých dalších aktivit v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.