Za sražení chodkyně hrozí policistovi čtyři roky. GIBS navrhla jeho obžalobu

Až čtyři roky za mřížemi hrozí policistovi, který v říjnu autem srazil ženu u Masarykova nádraží v Praze. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla jeho obžalobu. Viní ho z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Policista ženu srazil, když jel vysokou rychlostí a bez zapnutého majáku k zásahu. Jestli případ skutečně skončí před soudem, rozhodne Městské státní zastupitelství v Praze.

„Příslušník Policie ČR byl obviněn ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitý trest,“ potvrdil ukončení vyšetřování mluvčí GIBS Martin Strouhal.

GIBS nehodu vyšetřovala více než půl roku. Nyní inspekce případ předala Městskému státnímu zastupitelství v Praze, které rozhodne o podání obžaloby.

Nehoda se stala v noci na 29. října u Masarykova nádraží v Praze. Policejní vůz srazil jednadvacetiletou ženu u tramvajové zastávky, když jel vysokou rychlostí k zásahu po tramvajových kolejích. Řidič ale nezapnul ani majáky ani zvukovou výstrahu. Především proto podle GIBS policejní auto chodkyni srazilo.

Žena utrpěla vážná zranění a po srážce byla převezena na anesteziologicko-resuscitační oddělení v motolské nemocnici. Podle dřívějšího vyjádření její matky si zřejmě z nehody ponese trvalé následky.