Před třemi lety zničil kamion ve Studénce pendolino. Opravené má být letos v srpnu

V červenci 2015 se srazil vlak s kamionem na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku, tři lidé zemřeli. Teď se tam spřádají plány na bezpečnější mimoúrovňový  přejezd odhadem za 700 milionů korun. Pojišťovna už také případ uzavřela, s největší pravděpodobností ale bude mít dohru u soudu. Poškozený vlak by se měl na podzim vrátit do provozu.

Oprava poškozené skříně čelního vozu trvala tři roky, zbývá do ní nainstalovat interiér, sedačky a další věci. To potrvá do poloviny srpna. Na podzim se pendolino vrátí do provozu. ČD tím získají jednu záložní soupravu a plánují ji používat vůbec poprvé v exponovaných dnech jako posilovou.

Nákladní auto patřilo polské firmě a její povinné ručení vyřizuje pojišťovna. Pozůstalým a zraněným už vyplatila přibližně 20 milionů korun. Škoda na vlaku se odhaduje na 200 milionů.

„Limit je podle českého zákona 35 milionů korun, takže škoda bude vyplacena do tohoto limitu,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek. České dráhy se ale kvůli vyřízení škody plánují obrátit na soud. „České dráhy s vypořádáním pojistné události spokojené nejsou, a proto v této věci podáváme žalobu,“ uvedl mluvčí dopravce Petr Šťáhlavský.

Události: Tři roky uplynuly od srážky vlaku s kamionem ve Studénce (zdroj: ČT24)

Pozvolna se vyjasňuje také vývoj okolo železničního přejezdu. Podmínkou pro schválení záměru na stavbu nového mimoúrovňového je souhlasné stanovisko zastupitelů Studénky ke změně územního plánu města. Zastupitelé se k projektu vyjádří co nejdříve.

Podle plánů má být projekt realizován v roce 2020 a náklady na něj se odhadují v řádech stovek milionů korun. Podjezd by měl být určen jen pro chodce, osobní dopravu a cyklisty. Ještě předtím proto musí být zajištěn odklon nákladní dopravy po nové silnici. Její stavba se ale ještě řeší. 

Na přejezdu ve Studénce závory v roce 2015 uvěznily polského řidiče, který vezl těžké plechy. Z přejezdu neodjel a do jeho kamionu narazil vlak Pendolino. Nehodu tři lidé nepřežili, dvě desítky dalších utrpěly zranění. Polák od soudu odešel s trestem 8,5 roku vězení.