HPV virus nezpůsobuje jen rakovinu děložního čípku. Ohrožení jsou i muži

Události: HPV virus ohrožuje také muže (zdroj: ČT24)

Sexem přenášený virus HPV je v kolektivním vědomí pevně spojen s rakovinou děložního čípku. Jde sice o nejčastější nádor, který způsobuje, ale zdaleka ne jediný. Některé postihují i muže. I jim pomůže vakcína, kterou mají třináctiletí zdarma. Očkovat se však stále nechává málo lidí.

Petra Matějková Gadasová sama žádné problémy nikdy neměla. Třináctiletou dceru, která je zrovna na prázdninách, ale proti HPV očkovat nechala. „Musím říct, že to pro nás nebylo jednoduché rozhodnutí. Najdete řadu informací, které jsou pro a říkají ,rozhodně nechte oočkovat svoji třináctiletou dceru‘, a pak najdete řadu informací, které jsou naprosto proti. A teď se musíte rozhodnout,“ vylíčila matka své dilema.

Gadasovi nakonec dali na doporučení dětského lékaře. V ordinaci Miloslava Ferlese dostaly vakcínu v poslední době až na jednu výjimku všechny třináctileté dívky. Mají ji hrazenou ze zdravotního pojištění.

„Onemocnění, která souvisí právě s HPV viry, jsou velmi závažná a jejich nebezpečnost není veřejností doceněna,“ varoval praktický lékař pro děti a dorost z Nového Města pod Smrkem Miloslav Ferles.

Lékař: Mladí začínají brzy…

Od ledna hradí pojišťovny vakcínu i třináctiletým chlapcům. HPV infekce je nejčastější sexuálně přenosná infekce současnosti. Za život se s ní setká až 80 procent žen i mužů. Ale veřejnost si ji často spojuje pouze se ženami, a to především s rakovinou děložního čípku. Lidský papilomavirus ale napadá stejnou měrou obě pohlaví.

Skutečnost, že HPV napadá i muže a způsobuje u nich karcinomy a další závažná onemocnění, je veřejností často opomíjen. Mnoho mužů vůbec neví, že se jich HPV problematika také týká. Bohužel se s ní často seznamují až v momentě, kdy je jim některé z HPV onemocnění diagnostikováno. 

Ideální je očkovat děti před zahájením sexuálního života. „Dnešní mládež, třeba díky antikoncepci a negativní osvětě, ne úplně zdravě sexuálně žije a začíná poměrně brzy. O to je důležitější informace rodičům i dětem podat,“ zdůraznil Miloslav Ferles.

Jak se chránit?

Proti HPV virům se lze bránit. Očkování je nejefektivnější u dětí před zahájením sexuálního života, než se virem mohly infikovat. Riziko nakažení se zvyšuje nezodpovědným sexuálním chováním, pravděpodobnost zvyšuje i orální sex. Aktuální proočkovanost dívek se pohybuje mezi 60 a 80 procenty a mírně klesá.

Vakcíny mohou souhrnem zabránit asi 80 až 90 procentům všech případů rakoviny děložního hrdla a snižují také riziko rozvoje dalších typů rakoviny, například pochvy, zevních rodidel, konečníku, nádorů v oblasti krku a hlavy a také všech stupňů předrakovinových změn v těchto oblastech. Vakcíny jsou podle lékařů velmi bezpečné a rizika jejich podání minimální.

Jak dlouho očkování dokáže dívky a chlapce ochránit, zatím není jisté. Očekává se, že bude funkční zhruba deset let. Další odhady jsou předčasné, protože s očkováním se začalo teprve v roce 2006. Očkování provádějí praktičtí lékaři pro děti a dorost a gynekologové, u dívek i chlapců je dobrovolné a ve třinácti letech u určitého typu vakcíny zdarma.