ČSSD trvá na proplácení prvních tří dnů nemoci. ANO už hledá s experty kompromis pro vznik koalice

ČSSD trvá na proplácení prvních tří dnů nemoci (zdroj: ČT24)

ČSSD a hnutí ANO čeká ve středu další kolo jednání o možné vládní spolupráci. Řešit se budou hlavně programové priority. Sociální demokraté chtějí prosadit, aby byly znovu placené i první tři dny nemoci. Ve středu se bude návrhem zabývat i vláda v demisi, která se snaží najít kompromis.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) už dříve svázal případné zrušení takzvané karenční doby, tedy prvních tří dnů, které firmy neproplácejí nemocným, s využíváním elektronických neschopenek.

Zákon s takzvanými e-neschopenkami počítá od příštího roku, podle ministerstva práce ovšem přípravy nabraly zpoždění. „Jsou velmi přesné indicie, že harmonogram absolutně nejsme schopni splnit,“ potvrdila ministryně v demisi Jaroslava Němcová (ANO).

Karenční dobu chtějí zrušit i Piráti

Jak ČSSD, tak komunisté, kteří by novou vládu tolerovali, ale chtějí prosadit štědřejší nemocenskou bez ohledu na elektronické neschopenky. „Proplácení prvních tří dnů nemocenské není jen prioritou, je to i test důvěry a test možnosti spolupráce,“ poznamenal předseda ČSSD Jan Hamáček.

Zrušení karenční doby má podporu i u Pirátů. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti) vede současný systém lidi k tomu, že chodí do práce nemocní. Ve výsledku se potom déle uzdravují a navíc nemoc roznáší.

Hnutí ANO je ale jasné, že bez podpory ČSSD a KSČM vláda nevznikne. Experti hnutí proto podle místopředsedy ANO Richarda Brabce nyní připravují kompromisní variantu proplácení nemocenské.

Pravicové strany naopak chtějí stávající systém zachovat. „Když člověka postihne nějaké nachlazení, tak jeden až tři dny dokáže každý bez nemocenské přežít,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zase upozorňuje, že lidé by opět začali zneužívat možnost být jeden až dva dny doma. „Poškozuje to české podnikatele,“ dodal.

Společně s proplácením nemoci hned od začátku proto ČSSD navrhuje snížit firmám sociální pojištění o dvě desetiny procenta. Odvody by jim tak klesly celkem o zhruba tři miliardy. Ministerstvo práce ale odhaduje, že podnikatele by změna vyplácení nemocenské přišla na více než pět miliard.