Hlasování o Sobotkovi vyvolalo přestřelku

Praha – Víkendové hlasování sociálních demokratů o tom, zda kandidátem na premiéra bude šéf strany Bohuslav Sobotka, vyvolalo přestřelku mezi špičkami ČSSD. Hlasování probíhalo tajně a Sobotku v něm podpořilo 57 procent delegátů. Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) to označil za pokus o puč, který ale nevyšel. Na to reagovalo „zemanovské“ křídlo strany - Zdeněk Škromach označil za pučistu naopak Dienstbiera. A Sobotka se nechal slyšet, že některým lidem nezáleží na úspěchu ve volbách, ale na vlastním prospěchu.

Pro to, aby se stal Sobotka kandidátem na premiéra, bylo 86 členů ústředního výkonného výboru ze 151 hlasujících. Deník Právo napsal, že výsledkem hlasování byl Sobotka šokován natolik, že dokonce zvažoval rezignaci. Šéf strany tuto informaci vyvrátil. 

Bohuslav Sobotka:

„O rezignaci jsem na sobotním ÚVV neuvažoval ani minutu. Nebyl k tomu žádný důvod a lidé, kteří mě znají, ví, že mám pevné nervy a tvrdou hlavu. Nemám ve zvyku uhýbat ani ustupovat. Jen mne na hlasování překvapilo, že některým lidem v sociální demokracii vůbec nezáleží na volebním úspěchu, ale záleží jim jen na jejich osobním prospěchu. Ve skutečnosti tím pomáhají Kalouskovi a ODS. Jakákoliv vnitřní oslabování ČSSD nahrávají pravici.“

Sobotkův stranický kolega senátor Jiří Dienstbier okomentoval na svém facebookovém profilu hlasování jako o pokus o puč, který nevyšel. „Jsem velmi rád, že to dopadlo, jak to dopadlo. Sobotka má nakonec jako kandidát na předsedu vlády solidní mandát. Pokud to někdo zkoušel, tak mu ten pokus nevyšel,“ řekl ČT24 Dienstbier. „Není úplně normální, pokud se někdo pokusí zpochybnit pozici lídra své strany v době začínající volební kampaně,“ dodal. Konkrétní jména Dienstbier nezmínil, narážel ale na existenci levicovějšího „zemanovského“ křídla strany, které reprezentuje místopředseda Michal Hašek, Marie Benešová či Zdeněk Škromach. Právě Škromach tajné hlasování navrhl.

Dienstbier také řekl, že Sobotka otřesen nebyl. „Nevypadal, že by se z toho nějak sesypal a chtěl rezignovat. Spíše to v něm vyvolá větší odhodlání uspět a prosadit sociální demokracii a její program a udržet jí jako svébytnou stranu, která si sama řídí své poměry a nenechá si do nich zasahovat zvenčí,“ domnívá se senátor. Politolog Lukáš Jelínek označil hlasování za „sebevražednou kamikadze misi části sociální demokracie“. „Evidentně to byla připravená akce těch, kteří měli jasno v tom, že budou hlasovat proti Sobotkovi,“ dodal Jelínek. 

Jsou to jen zlé sliny, které někdo šíří, reagoval Škromach 

Podle místopředsedy strany Zdeňka Škromacha je „pučistou“ naopak Jiří Dienstbier. „Jediným pučistou v sociální demokracii je Jiří Dienstbier, který stranu dlouhodobě vnitřně rozkládá,“ řekl pro ČT24 Škromach. To, že se hlasovalo tajně, prý žádný záměr nebyl. „Nešlo o nic zvláštního, jak se tento dojem snaží Dienstbier vyvolat. (…) Vedení strany je naprosto jednotné,“ prohlásil Škromach. Rovněž Hašek odmítl interpretaci, že bylo tajné hlasování snahou o převrat. „Doporučuji hlasatelům teze o údajném puči v ČSSD, např. Jiřímu Dienstbierovi, aby zchladil hlavu a věnoval se našim soupeřům, zejména TOP 09 či jasnému vyvracení pochybností o financování jeho volebních kampaní, o kterém u soudu hovořil David Rath,“ dodal.

ČSSD k určení kandidáta na předsedu vlády přistoupila poté, co prezident Zeman uvedl, že premiérem jmenuje představitele, nikoli předsedu vítězné strany. To vedlo ke spekulacím, že by se jím v případě očekávaného vítězství ČSSD nemusel stát Sobotka, ale Hašek, který má k Zemanovi blíže. „Když mi položili otázku, zda budu premiéra vybírat podle počtu preferenčních hlasů, tak jsem odpověděl, že to by měla zvážit sama ta strana. Podle mého názoru v každém případě buď vybíráte lidi podle vůle stranických funkcionářů, nebo podle vůle voličů a míra demokratičnosti jakékoli strany je daná vůlí voličů, nikoli funkcionářů,“ vysvětlil Zeman svůj postoj v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán

Hašek v minulých sněmovních volbách získal na jihu Moravy více preferenčních hlasů než Sobotka. Kandidátka sociální demokracie nabízí v tomto kraji pro předčasné volby hned tři těžké váhy – lídra Sobotku následuje Hašek a kandiduje zde i šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.