Kriminalita v Praze loni opět prudce klesla. Boj s kapsáři se však policii nedaří

Pražská policie v loňském roce řešila přes padesát tisíc trestných činů, což je o deset procent méně než v roce 2016. Kriminalita v hlavním městě tak byla nejnižší od roku 1991. Mezi trestnými činy převažovaly kapesní krádeže. Podle náměstka ředitele pražské policie Ivana Smékala se podařilo objasnit jen asi čtvrtinu útoků kapsářů.

Od roku 2002 kriminalita v hlavním městě klesá. Výjimkou byl rok 2013, kdy bývalý prezident Václav Klaus udělil amnestii.

Lehce přes polovinu všech loňských trestných činů v Praze tvořily krádeže. Praha je obdobně jako další evropské metropole specifická zejména kapesními krádežemi, které tvořily 14,5 procenta z celkové pražské kriminality a zároveň přes 64,5 procenta kapesních krádeží v celé zemi.

„Je to jediný druh kriminality, u které nezaznamenáváme dlouhodobý pokles,“ podotkl Smékal. Kapsáři měli loni v hlavním městě na svědomí 7313 krádeží, což byl meziroční nárůst o 20 případů. Objasnit se podařilo asi 220 z nich.

Pachatelé i okradení většinou bývají cizinci, což je podle Smékala problém pro zlepšení objasněnosti případů. Často totiž několik dní po činu už nejsou v Česku a policie musí spolupracovat s dalšími státy, což trvá déle.

Od roku 1990 policie v minulém roce zaznamenala nejnižší počet násilných trestných činů, vloupání do bytů, odcizených motorových vozidel či krádeží věcí z nich. Oproti minulému roku naopak stoupl o čtvrtinu pořet krádeží součástek motorových vozidel. 

Z 22 vražd policie neobjasnila jen jednu

Vražd se v Praze v minulém roce stalo 22, což je o dvě více než předloni. „Je vidět, že v posledních pěti letech tu nejsou žádné větší výkyvy a ty počty vražd se pohybují asi od dvaceti do třiceti. Řekl bych, že ani v budoucnosti nelze očekávat nějaké změny,“ řekl Smékal.

Policie z loňských vražd zatím nevyřešila jednu. Jednalo se o případ nálezu dvou mrtvých těl v bytě v Praze 1. Podle Smékala se jednalo a vraždu a následnou sebevraždu, nyní policie čeká na výsledky expertízy. Smékal předpokládá, že by se měl případ uzavřít do konce února.