Za osm let ubylo osm tisíc policistů. Budeme navyšovat, hlásí Pecina

Praha – Policii České republiky čeká v nadcházejícím období výrazný nábor nových členů, posílit by měla až o tři tisíce mužů na 42 tisíc policistů. Zájem navýšit stavy dnes v Otázkách Václava Moravce oznámil nastupující ministr vnitra Martin Pecina. Podle jeho slov by se prioritně měly posilovat základní útvary v problematických městech, budoucí šéf vnitra zvažuje i vznik speciálních jednotek.

„Když se bude stav navyšovat na 42 tisíc, tak to bude v pořádku,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce nastupující ministr vnitra Martin Pecina. „Stav se snížil plošně a my budeme přidávat tam, kde bude bota tlačit, třeba do základních útvarů v problematických městech,“ dodal s odkazem na momentálně neklidnou situaci v Českých Budějovicích, kde se včera již podruhé za sedm dní střetli policisté s protiromskými demonstranty (čtěte víc). Za další možný způsob navyšování stavů v policii nastupující ministr vnitra označil vznik dalších speciálních pořádkových jednotek, jako se nyní děje v Ústí nad Labem.

Podle Peciny je reálné ročně navýšit policejní počty o 800 až 1 000 mužů, aby posilování policie nebylo příliš spěšné a kontraproduktivní. Na úroveň 42 tisíc mužů by se tak mohla policie dostat do čtyř let.

Velké snižování dostartoval John, pokračoval Kubice

Stavy tuzemských policistů za posledních osm let klesly o osm tisíc mužů, přičemž nejrazantnější propouštění postihlo policii s vládou Petra Nečase, potažmo s ministrem vnitra Radkem Johnem v roce 2011. On sám to vysvětluje dvojím způsobem: policejní aparát a zejména policejní prezidium prý byly z časů jeho předchůdce Ivana Langera (ODS) přebujelé, škrty v rozpočtových kapitolách navíc musela ministerstva přijmout kvůli finanční krizi.

„Po škrtech ministr financí Miroslav Kalousek slíbil, že každý rok poroste rozpočet o půl miliardy, ale ministr vnitra Kubice toho nevyužil a navyšování nenastalo,“ objasňuje John důvody, proč se počty policistů propadly na současných 38 996 mužů. Právě Kubiceho má Martin Pecina ve funkci vystřídat.

Zamýšlené posilování české policie ale John jinak vítá. „Jestli se bude navyšovat, kde je potřeba - na ulici a v akci - tak snad funkcionářskému sboru nenaroste hřebínek tak, jak byl v dobách, kdy do policie prachy tekly.“

Navýšení stavů by uvítal i policejní prezident Martin Červíček. „Nepopírám, že v některých lokalitách by posílení policie bylo opravdu přínosné,“ uvedl v rozhovoru pro OVM. „Dlouhodobě by bylo přínosné, abychom navýšili počty policistů v Ústeckém a Moravskoslezském kraji a jiných konkrétních lokalitách Česka, kde sice zajišťujeme bezpečnost, ale možná tak činíme na úkor jiných regionů.“

Červíček šťouchnul do vládních řad: Co je tedy priorita?

Podle policejního prezidenta je ostatně nezbytné rozšířit řady ve chvíli, kdy stále přibývá priorit, jimiž by se měla podle vedení státu policie zabývat. „Pokud se budeme věnovat hospodářské trestné činnosti, extremismu, majetkové trestné činnosti, drogové problematice… a všechno to budeme považovat za úkol číslo jedna, tak samozřejmě můžeme dojít do situace, kdy budeme velmi vážně usilovat o navýšení počtu policistů,“ konstatoval Červíček; vedle stavů ve zmíněných regionech by tak rád posílil týmy bojující s hospodářskou kriminalitou, drogami a extremismem.

Takový záměr nastupující ministr Pecina neodmítl, nepovažuje ho ale za prioritní. „Jestli zvyšovat počty, tak jistě nějaké specialisty do Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality - proč ne. Zejména jde ale o policisty na ulicích a v problematických regionech, aby se zde situace zklidnila.“

Pecina: Policistům přidáme

Pecina přitom nechce zvyšovat jen počty policistů, ale i jejich platy. „Pan premiér má na věc velmi podobný názor jako já, je potřeba dát peníze do investic a do platů státních zaměstnanců, protože to ekonomice pomůže,“ řekl v OVM. „Udělám vše pro to, aby došlo k rozmrazení platů.“

V Česku je tabulkově plánováno pro letošek 38 996 policistů. Několik set jich chybí, tuto situaci chce vnitro Jana Kubiceho vyřešit novým náborem a stěhováním policistů úředníků do terénu. V přímém výkonu služby (tzn. ne coby úředníci) aktuálně pracuje 31 385 policistů spadajících pod krajská ředitelství a 3 588 v celostátních útvarech. Na prezidiu jde o 151 lidí.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)