Jsme „naprostá součást Evropy“, říká možný šéf české diplomacie Stropnický

Otázky Václava Moravce s ministrem obrany Martinem Stropnickým (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že hnutí ANO již pracuje na programovém prohlášení vlády Andreje Babiše. V dokumentu má být v souladu se zahraniční politikou hnutí jasně vyjádřeno, že Česká republika patří do Evropské unie. Jakékoli zpochybnění tohoto směřování by Stropnický považoval za vážné zpochybnění polistopadového vývoje. Současný ministr obrany také připustil, že by v novém kabinetu mohl zastávat funkci šéfa české diplomacie.

Přestože jednání o budoucí vládě zatím stále probíhají, hnutí ANO už připravuje své programové prohlášení. Na přípravě formulací týkajících se zahraniční politiky ČR se v rámci nejužšího vedení podílí spolu s europoslanci z ANO také současný ministr obrany a někdejší český velvyslanec v Itálii i Vatikánu Martin Stropnický.

Podle politologa Jacquesa Rupnika se minulá vláda snažila podporovat evropskou integraci, přestože nečinila okázalá gesta. „Dělala to velice střízlivě. Ale ano, odstoupivší vláda byla poměrně proevropská,“ řekl. Otázkou ale podle Rupnika zůstává, jak se bude situace vyvíjet nyní po volbách. „Ve volební kampani se tato otázka vůbec neřešila. Výrazná debata o tom, kam má směřovat Česko, kam patří Česko, nezazněla,“ upozornil.

Ministr obrany: Jsme „naprostá součást“ Evropy

Ve svém volebním programu vítězné hnutí ANO mezi hlavními body v zahraniční politice zmiňovalo, že má být Česká republika součástí fungující a akceschopné Evropské unie. To nyní potvrzuje i místopředseda hnutí Martin Stropnický. „Českou republiku považuji za naprostou součást Evropy. Jakékoli zpochybnění toho bych považoval za vážné zpochybnění polistopadového vývoje,“ uvedl v rozhovoru s Václavem Moravcem.

Stropnický také podotkl, že ho mrzí euroskeptický diskurs, který v současnosti převládá. „Skepticismus má letitou tradici. Vezměte si, jak dlouho jedna přední pravicová strana, která skončila druhá, formulovala vztah k Evropské unii jako věc, která nemá alternativu. To je, jako když řeknete u oltáře své nadcházející, že jste žádnou lepší nenašel,“ uvedl. „Členství není jen věc nějakých fondů. Podstata příslušenství České republiky k EU je nepoměrně hlubší.“

Program hnutí ANO
Zdroj: ČT24

Stropnický: Mohli jsme několik uprchlíků přijmout, nebyli bychom černá ovce

Sociolog a politolog Fedor Gál v pořadu uvedl, že si od budoucí vlády v zahraniční politice prozatím nic neslibuje, protože stále není jisté, jak bude vypadat. Přesto prý očekává, že se bude držet kurzu k prosperitě a bezpečnosti tuzemských občanů.

„Pak ale není možné vkládat do toho diskursu teze, které jsou cizorodé. Říkat, že nepřijmeme ani jednoho uprchlíka, je holý nesmysl. A říct, že chceme mít vlastní politiku týkající se řešení migrační krize, je holý nesmysl. Buď jsme součástí koordinovaného rozhodování, nebo nejsme,“ podotkl. 

Podle Stropnického je ovšem téma uprchlických kvót passé. „Téma je, jestli se dokážeme dohodnout na ochraně schengenského prostoru, kdo, čím a jak přispěje. Aby bylo zachováno privilegium pohybu uvnitř toho prostoru,“ vysvětlil.

Současný ministr obrany také zdůraznil, že Česko je ve svém vztahu k migrantům i lidem zasaženým válečnými konflikty solidární. V otázce kvót na přijímání uprchlíků byla podle něj chyba na straně Bruselu i Česka. „Na začátku to způsobilo sociální inženýrství, které bylo v Bruselu – že se země rovnoměrně, solidárně podělí. Tohle nefunguje,“ řekl. „Naše chyba je, že jsme to gesto neudělali. Mohli jsme klidně několik prověřených uprchlíků přijmout, a nebyli bychom úplně zbytečně černá ovce.“

Velký význam v rámci Evropské unie přikládá Stropnický i zemím Visegrádské skupiny. „Tím, že se akcenty různě proměňují, a tím, jak se mění vítězní politici, tak nám V4 samozřejmě může někdy konvenovat víc a někdy méně,“ připustil. Je ale podle něj užitečná v dialogu se západoevropskými státy.

„V posledních měsících za námi chodili evropští kolegové a ptali se, jak si mají vysvětlovat například Polsko,“ přibližuje. „V té chvíli jsem mohl být, v dobrém smyslu, nárazníkem a vysvětlovat věci, hladit hroty a pak si sednout se svým polským kolegou, který to ode mě přijal daleko snáz, než by to přijal od Francouze.“

Referendum ano, ale nikoli o odchodu z EU

Hnutí ANO o podobě budoucí vlády zatím stále jedná s ostatními stranami, které se ve volbách dostaly do sněmovny. Na čtvrtém místě v nich skončilo hnutí SPD, které chce, stejně jako komunisté, prosadit zákon o obecném referendu. Zákon podporuje i Andrej Babiš. Na rozdíl od Tomia Okamury ale odmítl, aby se mohlo hlasovat o vystoupení České republiky z Evropské unie.

To v neděli znovu potvrdil i Stropnický: „Britské referendum by pro nás mělo být mementem. Referendum jako takové bych ale neoznačoval za sprosté slovo. Strašně důležité je, jak budou nastaveny parametry.“ Současný ministr obrany je přesvědčen, že by občané neměli mít možnost rozhodovat o věcech, u kterých nedokážou posoudit všechny důsledky. „Byl bych rád, aby neohrožovalo základní atributy směřování a existence státu.“

Zda dostal Martin Stropnický od Andreje Babiše nabídku stát se ministrem zahraničí v budoucí vládě, přímo neodpověděl. „Ono to není jako v seznamce. Podílím se na tom a slyšel jsem, že by třeba taková úvaha byla,“ řekl.