Zamítnutím kariérního řádu přišli podle Štecha učitelé o 1,8 miliardy na platy

Zamítnutím kariérního řádu ve sněmovně přijdou učitelé v příštím roce o 1,8 miliardy korun, které se měly využít na jejich platy. Na Twitteru to uvedl ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). Školské odbory s případným vyškrtnutím částky z navrhovaného rozpočtu nesouhlasí. Podle jejich předáka Františka Dobšíka budou usilovat o to, aby školství a kantoři o zamýšlenou sumu nepřišli.

Sněmovna kariérní řád vrácený Senátem ve středu neschválila. Novelu nepodpořili ani všichni vládní poslanci. Nová pravidla, která zahrnovala například přidávání začínajícím učitelům nebo vyšší odměny za třídnictví, měla řadu odpůrců. Petici proti přijetí podepsalo přes 20 000 učitelů.

Podle Štecha tak ale učitelé přišli o 1,8 miliardy, které měly jít na jejich platy. Odboráři se ovšem proti tomu postavili. „Rozhodně chceme vyvolat jednání s ministerstvem financí o tom, jak částku v rozpočtu zachovat a promítnout ji do platů,“ řekl Dobšík. S ministrem školství už o možnostech zachování sumy předběžně mluvil.

Podle Dobšíka se nejedná ale jen o 1,8 miliardy, které měly připadnout na odměňování podle kariérního řádu. Nejasný je i samotný růst platů. Podle variant, jež propočítávalo ministerstvo práce, by si učitelé mohli přilepšit od listopadu o osm, deset či 11 procent.