Sněmovna schválila strategické partnerství EU–Kanada, poslanci kývli i na obchodní dohodu CETA

Poslanci už schválili Smlouvu o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a Kanadou. Tato dohoda upravuje například společný postup v boji proti terorismu, proti šíření zbraní hromadného ničení nebo praní špinavých peněz. Senát ji schválil už v březnu, Evropský parlament tak učinil v polovině února.

Související hospodářskou a obchodní dohodu (CETA) však sněmovna projednávala teprve v prvním čtení. Výhrady měli hlavně komunistiští poslanci, nakonec ale smlouva prošla do druhého čtení. Definitivně by ji mohla sněmovna schválit letos v září.

Výhrady měli poslanci KSČM, podle nichž není dohoda v zájmu ČR. Poslanec této strany Leo Luzar dokonce navrhoval dohodu už v prvním čtení zamítnout, sněmovna to ale neschválila.

Smlouva má podle něj úplně jiný cíl, než se uvádí a výhodná bude jen okrajově. Podle jeho tvrzení na ní vydělá víc Kanada než EU a Kanada chce zlepšit svoji obchodní bilanci. Své výhrady shrnul tak, že jde o snahu nadnárodních koncernů proniknout na regulovaný trh, které už nebaví respektovat zákony jednotlivých zemím a brát ohledy na zájmy občanů jednotlivých států nebo Evropy. 

Luzarovy výhrady ale odmítl ministr financí Ivan Pilný (ANO) a poukázal především na to, že se českým malým a středním firmám otevírá možnost vstoupit na trh kanadských veřejných zakázek. Zdůraznil také, že česká ekonomika, která velmi závisí na EU, potřebuje diverzifikaci. Kanada je velký trh, který se jí prostřednictvím dohody otevírá, podotkl.

Dohoda CETA by měla od příštího roku začít odstraňovat většinu cel a poplatků mezi starým kontinentem a Ottawou. Podle odhadů expertů by mohla přinést nárůst vzájemné obchodní výměny až o pětinu. Kritici ale upozorňují, že ve svém důsledku může ohrozit tisíce pracovních míst.

Provizorně má ale dohoda začít fungovat už letos 21. září. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v sobotu oznámil, že se na tomto datu dohodl s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.