Asi čtvrtině epileptiků nezabírají proti záchvatům léky. Pomoci jim může operace

Epilepsií trpí přibližně jedno procento populace (zdroj: ČT24)

Epilepsií trpí asi sto tisíc Čechů. Čtvrtině z nich přitom nezabírají léky a jediným řešením je pro ně operace mozku. O této možnosti se ale stále část nemocných od svých lékařů nedozvídá a žijí i desítky let s častými záchvaty.

Epilepsie patří mezi nejčastější neurologická onemocnění a jsou pro ni charakteristické opakované záchvaty. Ty způsobují vrozené či získané změny mozkové tkáně a náhle vzniklá abnormální elektrická aktivita v mozkové kůře.

Průběh i četnost záchvatů se u pacientů liší. Zatímco některé záchvaty doprovází ztráta vědomí a křeče, jiné se mohou projevit pouze záškuby končetin, automatickými a v danou chvíli nesmyslnými pohyby nebo pouhým zahleděním.

Většině epileptiků zabírají proti záchvatům léky nebo úprava režimu. U některých se ale záchvaty i přes léčbu objevují a mají kvůli tomu problém například sehnat stálé zaměstnání nebo nesmí řídit auto. Právě jim může pomoci operace mozku.

Aby mohl pacient chirurgickou léčbu podstoupit, musí se u něj prokázat, že mu léky skutečně nezabírají. Dále nesmí případná rizika operace převyšovat její očekávaný přínos. Pacient se tak nejprve musí dostavit na vyšetření do některého ze specializovaných epileptologických pracovišť.

„Každý takový pacient by měl absolvovat video EEG, abychom zjistili, odkud tyto záchvaty vycházejí,“ uvedl Tomáš Nežádal z Neurologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice. 

Po operaci musí být pacient stále neurologicky sledován. K posouzení výsledků operace používají lékaři tzv. Engelovu klasifikaci. Tou hodnotí stav pacienta za uplynulý rok vždy k výročí operace. Velká centra udávají po operaci úspěšnost asi 60 procent.