Údajného ruského hackera Nikulina lze vydat do USA i Ruska. Rozhodl o tom soud

Vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina je přípustné jak do USA, tak i do Ruska. Dnes o tom rozhodl pražský městský soud. O muže zadrženého v českém hlavním městě požádaly obě velmoci ve stejný den a Moskva uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání do Spojených států zabránila. Proti dnešnímu usnesení lze podat stížnost k vrchnímu soudu, konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti.

Devětadvacetiletého Nikulina zadrželi loni v říjnu čeští policisté v pražském hotelu. USA muže viní z útoku na profesní síť LinkedIn, Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetové krádeži v řádu desítek tisíc korun.

Nikulin popírá tvrzení, že je hackerem, obvinění podle něj vycházejí pouze z tvrzení agentů americké FBI. Dává přednost vydání do vlasti, kde mu podle jeho právníka hrozí výrazně nižší trest.

My Nikulina nesoudíme, uvedl soudce

Rus tvrdí, že mu FBI nabízela beztrestnost za to, že se přizná k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

„My tady pana Nikulina nesoudíme. Ani pro Ameriku, ani pro Rusko. Naším úkolem je posoudit, zda žádosti o vydání k příslušnému trestnímu řízení splňují podmínky pro vyhovění, nebo nesplňují,“ uvedl předseda soudního senátu Jaroslav Pytloun. Obě žádosti podle něj byly na zhruba stejné obsahové úrovni a podklady předložené oběma státy byly dostatečné.

Jednání obdobné povahy jako ta, která Nikulinovi kladou za vinu USA a Rusko, jsou trestná i v Česku a nejsou promlčená. Podmínky pro vydání jsou proto splněny.

Má diskreditovat Trumpa, prohlásil obhájce

Nikulin popírá tvrzení, že je hackerem, obvinění podle něj vycházejí pouze z tvrzení agentů americké FBI. „Nic společného s tím nemám, všechno je to lež,“ řekl k obviněním ze strany USA.

 Jeho právník Martin Sadílek v závěrečném návrhu prohlásil, že skutečným důvodem snahy USA o vydání Nikulina je využít jeho případné přiznání v neprospěch stávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Soudce Pytloun však spekulace o politickém motivu odmítl. Upozornil na to, že Nikulin byl v Praze zadržen „hluboko před volbami v Americe“.

Vydáno pod