Pošle ODS Klause do europarlamentu?

Praha - Do spekulací ohledně budoucnosti prezidenta Václava Klause se vložily Lidové noviny. Podle listu se část ODS bude snažit dosluhujícího prezidenta dostat na nějaký post ve strukturách Evropské unie, včetně místa řadového europoslance.

Jeden z největších kritiků Evropské unie součástí jejích struktur? Podle Lidových novin jeden z reálných scénářů probíraných v ODS. „Rozumím tomu, že pokud by jeho hlas zněl v Evropě, byl by pro řadu lidí inspirativním. Vnímám ho jako člověka s racionálním a konzistentním pohledem na EU,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Klausův mandát končí 7. března, volby do europarlamentu se konají na jaře 2014. Do té doby by podle teorií, které list uvádí, měl Václav Klaus dost času na založení a vybudování vlastní strany. V jejích barvách by pak mohl kandidovat. Další variantou by byl post nestranického lídra kandidátky ODS. „Úplně klidně, vůbec by mi to nedělalo problém,“ uvedl senátor Jaroslav Kubera (ODS). Klausův tajemník Ladislav Jakl každopádně listu vzkázal, že o žádných podobných plánech neví.

Šťastný si dovede Klause představit i jako evropského prezidenta

Poslanec ODS Boris Šťastný si dokonce dovede představit Klause jako kandidáta na evropského prezidenta. Klausovo jméno v této sovislosti zaznělo už na evropském summitu v roce 2009. Tehdy to bylo podle slovenského premiéra Roberta Fica jen žertem a post evropského prezidenta získal Herman Van Rompuy. O jeho nástupci však nebudou rozhodovat čeští voliči, ale lídři EU.

Jako řadový poslanec by si Václav Klaus přilepšil k padesátitisícové prezidentské rentě 190 tisíci korun hrubého měsíčně plus náhrady. Mohl by sbírat podklady i na další díly knihy Evropská integrace bez iluzí a přednášet jako aktivní politik. I kdyby si Klaus cestu do Bruselu nakonec rozmyslel, z politiky nezmizí. Už 8. března nastupuje do institutu, který nese jeho jméno. Zároveň se od března stane spolupracovníkem amerického institutu Cato.

Pošle ODS Klause do europarlamentu? (zdroj: ČT24)