Žádají o vaše hlasy. Seznamte se s kandidáty z Jihomoravského kraje

Česká televize v pátek večer odvysílá předvolební debatu věnovanou Jihomoravskému kraji. Vystoupí v ní osm zástupců kandidátek s největším volebním potenciálem. Kromě toho nabízíme také anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do debaty nedostaly. Odpovědi jednotlivých lídrů jsou řazeny abecedně podle příjmení.

  • Které téma považujete v těchto krajských volbách za nejdůležitější a proč?
  • V případě, že budete zvoleni, co uděláte jako první?

Národní demokracie

Národní demokracie je strana zaměřená proti EU i NATO a odmítá uprchlíky. Podle lídra kandidátky Milana Daněčka je nejdůležitějším tématem těchto voleb otázka bezpečnosti v souvislosti s migrací. Strana chce proto na hranicích postavit plot po vzoru Maďarska. V případě zvolení by provedla audit dosavadních zakázek na kraji a také chce dobudovat zanedbanou infrastrukturu v obcích. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky Národní demokracie Milan Daněček (zdroj: ČT24)

Konzervativní strana

Konzervativní strana je pravicovou stranou, která se hlásí k britským konzervativcům či americkým republikánům. Lídryně Kristina Holíková označuje za nejdůležitější téma těchto voleb dopravu, konkrétně dálnici z Brna do Vídně či silniční spojení Brna se Svitavami. Podle ní je nutné přijmout krajské zásady územního rozvoje. Strana by také v případě zvolení navrhovala vystoupení z Asociace krajů ČR. Více informací najdete na webu.

Lídryně kandidátky Konzervativní strany Kristina Holíková (zdroj: ČT24)

Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů

Jde o společnou koalici hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura a Strany Práv Občanů. Lídr kandidátky Jiří Hrnčíř odmítá přijímání uprchlíků v Česku včetně Jihomoravského kraje. V případě zvolení by chtěl zabránit výstavbě azylových nebo detenčních center pro nelegální migranty. Hrnčíř také zdůraznil potřebu snižovat zadlužení kraje. Více na webu SPD či SPO

Lídr kandidátky Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů Jiří Hrnčíř (zdroj: ČT24)

Moravané

Strana dlouhodobě prosazuje obnovení tradičního zemského zřízení, aby vznikla Země česká, Země moravskoslezská (s vnitřní autonomií Slezska) a nově metropolitní Země Praha. Moravané také chtějí zrušit kraje či Senát. Podle lídra kandidátky Ondřeje Hýska je největším problémem těchto voleb samotné fungování krajů. Ty si prý jen hrají na samosprávu, protože nemají dostatek peněz, ani reálné kompetence. Více na webu strany.

Lídr kandidátky Moravané Ondřej Hýsek (zdroj: ČT24)

Dělnická strana sociální spravedlnosti - Imigranty a islám v ČR nechceme!

Dělnická strana sociální spravedlnosti chce vystoupit z NATO, požaduje referendum o vystoupení z EU a vystupuje proti migrantům. Lídr kandidátky v Jihomoravském kraji Erik Lamprecht označuje za nejdůležitější téma těchto voleb bezpečnost, strana chce zavést přísné kontroly na hranicích a omezit podporu azylovým zařízením. V případě zvolení se chce zasadit o vybudování dálnice Brno – Vídeň. Další informace najdete na webu strany.

Lídr kandidátky Dělnická strana sociální spravedlnosti - Imigranty a islám v ČR nechceme! Erik Lamprecht (zdroj: ČT24)

Svoboda a síla

Strana Svoboda a síla kandiduje v letošních krajských volbách pouze na jihu Moravy. Lídr kandidátky Viktor Lošťák označuje za nejdůležitější téma voleb chybějící infrastrukturu – zejména dopravní stavby. Pro kraj je také důležitý rozvoj jaderné energetiky, ačkoliv leží elektrárna v Dukovanech za hranicemi kraje. V případě zvolení by provedl revizi grantového systému kraje, aby na peníze nemohly dosáhnout neziskové organizace, které ve skutečnosti z dotací financují svou politickou činnost. Více na webu strany.

Lídr kandidátky Svoboda a Síla Viktor Lošťák (zdroj: ČT24)

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) dlouhodobě prosazuje, aby se Česko stalo konstituční monarchií. Lídr kandidátky Otakar Nečas označuje za nejvyšší krajskou prioritu dopravní obslužnost a chybějící dálnici Brno – Vídeň či severní obchvat krajské metropole. V případě zvolení bych chtěl provést audit rozpočtových výdajů a snížit počet úředníků. Více na stránkách strany.

Lídr kandidátky Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) Otakar Nečas (zdroj: ČT24)

Úsvit s Blokem proti islamizaci

Jde o společnou kandidátku hnutí Úsvit a Bloku proti islamizaci, její lídr František Novák označuje za nejdůležitější téma islamizaci Evropy i jižní Moravy. Dále uvádí chybějící zásady územního rozvoje, nezaměstnanost v některých částech kraje nebo dopravní problémy kraje (silnice na Svitavy, na Vídeň). V případě zvolení by provedl audit financování kraje a krajského zadlužení. Více na stránkách Úsvitu a BpI.

Lídr kandidátky Úsvit s Blokem proti islamizaci František Novák (zdroj: ČT24)

Svobodní a Soukromníci

Lídrem společné kandidátky Strany svobodných občanů a Strany soukromníků České republiky je Petr Pořízek. Jako klíčové téma voleb vidí problematiku územního plánování a dlouho chybějící dokument „Zásady územního rozvoje kraje“. To podle něj brzdí rozvoj klíčových dopravních staveb v regionu. Svobodní a Soukromníci by více investovali do krajských silnic II. a III. třídy. V případě zvolení by se zaměřili na vytvoření vyrovnaného krajského rozpočtu pro rok 2017. Více na webu obou stran

Lídr kandidátky Svobodní a Soukromníci Petr Pořízek (zdroj: ČT24)

Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK

Jde o společnou kandidátku Sdružení pro republiku – republikánské strany Československa Miroslava Sládka, Patriotů ČR a hnutí Občanů za Kraje. Její lídr Leoš Prokeš považuje za bod číslo jedna nelegální imigraci, dalšími body jsou údajné špatné hospodaření kraje a velmi špatná dopravní situace v regionu. Po svém zvolení by jako úvodní dva kroky zrealizoval audit hospodaření Jihomoravského kraje a zastavil by financování neziskových organizací.

Lídr Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK Leoš Prokeš (zdroj: ČT24)

NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI – PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI

NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI – PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI je koalicí čtyř politických stran – Strany zdravého rozumu, ČSNS, ČSNS2005 a Demokratické strany zelených. Jedničkou na kandidátce v Jihomoravském kraji je Jan Šalamoun. Jeho prioritou je zajištění bezpečnosti obyvatelů kraje. Také je pro okamžitý začátek stavby dálnice D52/D43 v původním dálničním tělese z Brna do Moravské Třebové. Po svém zvolení by nejprve usiloval o hloubkovou kontrolu hospodaření s finančními prostředky, zejména na sociálním úseku. Kompletní kandidátku najdete na webu.

Lídr kandidátky NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI Jan Šalamoun (zdroj: ČT24)

SDRUŽENÍ PRO REPUBLIKU – REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA

Lídrem kandidátky je Bronislav Urbanec. Za klíčové věci považuje dostavění dálnice z Brna do Vídně, dobudování důležitých obchvatů, ale i sociální podporu mladým lidem a také pomoc tuzemským zemědělcům. Po svém zvolení by provedl finanční kontrolu hospodaření kraje. Kompletní kandidátku najdete na webu.

Lídr kandidátky SDRUŽENÍ PRO REPUBLIKU - REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA Bronislav Urbanec (zdroj: ČT24)

Zástupce kandidátky Pravý blok ČT kontaktovala. Kvůli jeho pracovná vytíženosti ale nebylo možné s ním rozhovor natočit.

Předvolební debata na ČT24

Osm lídrů stran a hnutí, které v průzkumu aktuálního volebního potenciálu v Jihomoravském kraji obsadily nejvyšší příčky, budou od 20:00 hosty večerní předvolební debaty na ČT24. 

Výzkum pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Konal se od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji.