Kdy a komu. ČSSD váhá, co s penězi pro Altnera

Česká strana sociálně demokratická sice podle soudu má zaplatit advokátu Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun, vyšlo však najevo, že neví, kdy tak má učinit. Altnerův advokát Václav Veselý totiž ještě nepřevzal soudní rozhodnutí, rozsudek tak není pravomocný. Na své právníky se největší vládní strana obrátila i s otázkou, komu má vlastně zaplatit. Své nároky totiž vyjádřili Altnerovi věřitelé. Jeho advokát však odmítá, že by měla ČSSD platit komukoli jinému než Zdeňku Altnerovi. Exekutorská komora ovšem uvedla, že mohou exekutoři sociálním demokratům zakázat, aby vyplatili Altnerovi celou částku.

Stamilionová pokuta pro ČSSD dostala poněkud kuriózní motiv. Zatímco minulý týden se zdálo jasné, že strana zaplatí 337 milionů korun Zdeňku Altnerovi a učiní tak do pondělí, nyní již není nic jednoznačné. Právníci ČSSD proto začínají hledat odpovědi na otázky „komu“ a „kdy“.

ČSSD si vzala úvěr a peníze, které jí koncem března nařídil zaplatit Altnerovi pražský městský soud, má k dispozici. „Všechno je schváleno, připraveno, peníze jsou k odeslání,“ ujistil první místopředseda strany Milan Chovanec. Za úvěr strana ručí souborem nemovitostí včetně svého sídla, Lidového domu.

Z Lidového domu ale zní, že Altner peníze nedostane dříve, než uplyne celá lhůta pro zaplacení. „Debatujeme o rychlosti, s jakou byl doručen rozsudek, a dalších pochybnostech, které k věci máme,“ podotkl Chovanec.

ČSSD proto nyní zjišťuje, kdy přesně má zaplatit. Učinit tak má do tří dnů od nabytí právní moci rozsudku, podle informací z minulého týdne to mělo být v pondělí. Termín, kdy lhůta uplyne, však zpochybnil Altnerův advokát Veselý. 

Rozsudek není pravomocný – ČSSD to dává naději u Nejvyššího soudu

„Podle mého názoru to pravomocné není, my nemáme doručeno, my jsme to ještě nepřevzali,“ řekl Veselý. Zásilku převezmeme ve lhůtě, uvedl bez dalších podrobností. Ze zákona by měla být zásilka považována za doručenou i bez převzetí po deseti dnech. Rozsudek by tak měl být v právní moci nejpozději začátkem příštího týdne.

Další jednání mezi Veselým a právními zástupci ČSSD už se mají týkat pouze technických záležitostí. „Předběžně jsme domluvení, že budu volat, že bychom se domluvili na schůzce, ale dneska se nesejdeme. My jsme se v podstatě měli domluvit jen na platebním místě, kam by měli platit,“ dodal advokát.

Chvojka: ČSSD musí počkat, až bude rozsudek pravomocný (zdroj: ČT24)

Informace od Veselého potvrdil v prohlášení i Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina a Partners, která zastupuje sociální demokraty. ČSSD informaci o tom, že verdikt ještě není pravomocný, uvítala – strana totiž podala dovolání k Nejvyššímu soudu, a ten by mohl odložit vykonatelnost rozsudku do doby, než rozhodne o samotném dovolání. Strana by tak stovky milionů nemusela platit v nejbližších dnech. ČSSD v dovolání rozporuje především oprávněnost a zákonnost smluvní pokuty.

Jenomže Nejvyšší soud zpravidla obdrží dovolání až zhruba za měsíc, to se totiž podává u soudu prvního stupně. Návrh na odklad vykonatelnosti navíc soudce nezavazuje k tomu, aby o věci rozhodoval přednostně. 

Na ČSSD se obrátila řada Altnerových věřitelů

Na sociální demokracii se navíc prostřednictvím exekutorů obrátila řada Altnerových věřitelů, jejichž pohledávky jsou pravomocné a přednostní. Že by ale měla strana zaplatit přímo jim, advokát Václav Veselý odmítl. Zdůraznil, že titul pro zaplacení částky od sociální demokracie má Altner, nikoliv exekutoři.

Snižování nákladů se ČSSD nevyhne. Ale z krize může firma vyjít silnější, říká krizový manažer (zdroj: ČT24)

V úvahu tak přichází využití „přikázání jiné peněžité pohledávky“. „Exekutor v takovém případě vydá exekuční příkaz, ve kterém povinnému (JUDr. Altner) zakáže, aby se svou pohledávkou jakkoli nakládal,“ uvedl mluvčí exekutorské komory David Sahula. ČSSD by exekutor současně zakázal v této výši pohledávku vyplatit.

Podle Sahuly jde o zhruba milionovou částku za 13 exekucí – se započteným příslušenstvím by částka mohla vzrůst na dva miliony. Altnerovi by pak připadla částka, o kterou soudem přiznaná odměna za právní služby převyšuje dluhy v exekučních řízeních vedených proti němu. 

Soud v dlouholetém sporu uznal, že má Zdeněk Altner nárok na dodatečnou odměnu za právní služby, které poskytl ČSSD koncem 90. let ve sporu o Lidový dům. Většinu peněz, které má strana zaplatit, však tvoří smluvní pokuta za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. ČSSD proti verdiktu podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

Dovolání však nemá odkladný účinek. Zatím proto místopředseda strany Martin Starec, který má na starosti partajní finance, připravil a prosadil úsporný plán.

ČSSD bude mimo jiné propouštět své zaměstnance a také omezí výdaje na kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka však dal najevo, že by chtěl, aby výpadek rozpočtu na kampaň nahradili sami kandidáti ze svého.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK