Reportéři ČT dostali další novinářskou cenu

Praha - Reportéři ČT dnes večer převzali další ocenění. V soutěži Novinářská cena 2011 si odnesli cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek. Vyhrála ho reportáž Lukáše Landy o pražských předražených jízdenkách. V ostatních kategoriích se dařilo především týdeníku Respekt, ale i Lidovým novinám nebo Českému rozhlasu. Česko-slovenskou cenu veřejnosti, kterou v on-line hlasování vybírali hlavně čeští a slovenští diváci a čtenáři, vyhrála novinářka Sabina Slonková za snahu zjistit platy ministerských úředníků. Soutěž pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a Nadáciou otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation Bratislava. Výsledky soutěže najdete zde.

Novinářská cena se poprvé udílela loni, podle organizátorky soutěže Marie Peřinové z Open Society Fund Praha byla inspirací obdobná cena udílená na Slovensku. „Chceme ocenit kvalitní českou žurnalistiku, protože se domníváme, že je součástí demokratické společnosti,“ řekla ve Studiu ČT24.  

O každé kategorii rozhodovala samostatná tří až pětičlenná nezávislá porota složená ze zástupců akademické, mediální a neziskové sféry. Hodnotilo se především řemeslné zpracování a práce s daty a informacemi. U audiovizuálních reportáží byla důležitá také obrazová složka. V několika kategoriích porota udělila i čestná uznání za příspěvky, které se do nominací nevešly, ale přesto si za výjimečnou úroveň zasloužily vyzdvihnout. Nora Fridrichová a Miroslav Korecký si tak odnesli čestné uznání za Malostranské korekce (168 hodin). Porota na pořadu ocenila dlouhodobou kvalitní a odvážnou politickou satiru.

Nevýhodná smlouva na výrobu jízdenek (zdroj: ČT24)

Do soutěže se přihlásilo více než 330 příspěvků. Organizátoři je rozdělili do deseti novinářských kategorií. Vedle psané žurnalistiky se hodnotila i audiovizuální a nově také žurnalistika on-line. Největší konkurence byla u psaných investigativních témat, kam se přihlásilo 60 příspěvků. Naopak menší zastoupení bylo v audiovizuální kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek, kde získali Reportéři ČT všechny tři nominace.

Česká televize uspěla s reportáží Lukáše Landy zaměřenou na předražené jízdenky. Reportéři ČT tehdy jako první upozornili na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku. „V případě této reportáže bylo důležité i to, že měla konkrétní dopad. Autor velmi dobře vypátral příčiny problému a zároveň se snažil přispět k jeho řešení,“ uvedla Peřinová.  

Landa na reportáži pracoval přibližně dva měsíce, nejvíce času mu zabralo získávání a ověřování informací. Dopravní podnik ale podle něj příliš sdílný nebyl. „Primátor Svoboda s tehdejší nakrátko zvolenou ředitelkou podniku deklarovali, jak to bude transparentní. Ta zkušenost nyní vypadá podobně. Oni nerespektují, že by se na ně měl vztahovat zákon o veřejném přístupu k informacím,“ řekl ve Studiu ČT24.

Rozhovor s Marií Peřinovou a Lukášem Landou (zdroj: ČT24)