Do čela TOP 09 se postaví Karel Schwarzenberg

Praha - Senátor Karel Schwarzenberg bude lídrem nové strany TOP 09, kterou dnes v Praze představil bývalý ministr financí a někdejší vlivný představitel KDU-ČSL Miroslav Kalousek. V přípravném výboru bude mezi jinými působit také exministryně obrany Vlasta Parkanová. Kalousek ohlásil v nejbližších chvílích spuštění internetových stránek strany TOP 09, které zprostředkují zájemcům profil nového uskupení. Podle Kalouska hodlá nový politický subjekt spolupracovat v nadcházejících parlamentních volbách s hnutím Starostové a nezávislí.

Miroslav Kalousek:

„Lišíme se především v absolutní absenci populismu. Potom jsme stranou demokratickou a stranou ryze konzervativní. Myslím si, že taková strana tady neexistuje.“

„Očividně volič očekává něco jiného. Něco, co by se vymanilo ze způsobu politiky, který tu byl provozován během posledních let. Smysl TOP 09 je nabídnout alternativu,“ uvedl Schwarzenberg po bilancování volební účasti při nedávných eurovolbách. Lídr nové strany podotknul, že si je vědom rizika politické soutěže, která může být pro něj i Kalouska nemilosrdná. „Máme během let vydobytý nějaký politický kapitál, který teď vlastně vsadíme do hazardu, o kterém nevíme, jak dojde,“ dodal.

„Odpovědnost za tuto zemi máme všichni. Vy, všichni občané… Politici ze svého povolání by měli nést obzvláště odpovědnost. Tato odpovědnost a pocit, že bychom se měli pokusit o nápravu věcí veřejných, nás přivedly k našemu rozhodnutí,“ prohlásil k novinářům Karel Schwarzenberg.

Miroslav Kalousek potvrdil, že v říjnových parlamentních volbách chce strana spolupracovat s hnutím Starostové a nezávislí. Podle Kalouska má TOP 09 s hnutím strategickou dohodu o nabídce míst některým názorově spřízněným starostům na své kandidátce. „My je rádi postavíme jako své kandidáty, protože jsou to profesionálové znalí věci ve svém regionu,“ dodal Kalousek. Bývalý ministr financí to považuje za velmi užitečné především pro regionální politiku TOP 09.

První místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová na oznámení vzniku TOP 09 reagovala slovy, že se po „určitém napětí a bouři možná vyčistil vzduch, víme, kdo je kde“. Lidovci prý o Kalouska a další odpadlíky stáli a nevylučovali je. „Možná, že tak jako zklamali mě, jako zklamali nás, členy KDU-ČSL, tak možná zklamou někoho dalšího,“ poznamenala poslankyně. Podle Šojdrové ale TOP 09 pro lidovce připadá v úvahu jako potenciální koaliční partner.

Strana požádá ministerstvo vnitra o registraci v pátek ráno, úřad pak rozhodne do patnácti dnů. Díky přestupu lidovců ve sněmovně i v senátu bude TOP 09 parlamentní stranou ještě před volbami.

Členové přípravného výboru TOP 09:

Karel Schwarzenberg - senátor a exministr zahraničí 
Miroslav Kalousek - poslanec a exministr financí, bývalý člen KDU-ČSL 
Jaromír Drábek - předseda Národního výboru Mezinárodní obchodní komory a čestný prezident Hospodářské komory ČR   
Pavol Lukša - starosta obce Čeladná, bývalý člen KDU-ČSL 
Josef Malý - bývalý náměstek karlovarského primátora a člen zastupitelstva a bývalý člen KDU-ČSL
Stanislav Motyčka - soudní znalec pražského městského soudu specializující se na pohřebnictví a tajemník občanského sdružení Společnost přátel žehu (SPŽ)
Ludmila Müllerová - senátorka a bývalá členka KDU-ČSL 
Vlasta Parkanová - bývalá ministryně obrany, odchází z KDU-ČSL 
Jaroslava Schejbalová - ředitelka regionálního sdružení ČSTV Břeclav a předsedkyně TJ Lokomotiva Břeclav
Evžen Uher - podnikatel a místostarosta Uherského Hradiště
Marek Ženíšek - vysokoškolský učitel a náměstek ministryně spravedlnosti, bývalý člen KDU-ČSL

  • Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/922/92179.jpg
  • Brífink k založení strany TOP 09 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/922/92175.jpg
  • Priority TOP 09 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/923/92294.jpg