Jom ha-šoa dnes vzpomenul oběti holocaustu

Praha - Lidé po celém světě vzpomínali na oběti holocaustu. Na pražském náměstí Míru se četla bez přestávky tři hodiny jména Židů, kteří za druhé světové války našli smrt v koncentračních táborech. Jom ha-šoa, neboli den vzpomínání na oběti holocaustu, letos připadl právě na 11. dubna. Po víc jak půlstoletí se přišli jejich památce poklonit ti, co válku zažili, i ti, co ji znají jen z učebnic. Každý, kdo přišel, mohl přečíst osm jmen. Takto vznikl nepřetržitý řetězec čtení jmen obětí.

Tisíce lidí si dnes připomněly i hrdinství židovských vězňů, kteří v roce 1943 povstali a téměř měsíc ve vařsavském ghettu vzdorovali nacistům. Hrůzné kolečko Terezín-Osvětim-Mauthausen přežila i dnes 80letá Helga Hošková.

Vzpomínky těch, co koncentrační tábory zažili

Helga Hošková, bývalá vězenkyně v koncentračních táborech: „Nejhorší okamžik byl příjezd do Osvětimi a strach, že mě roztrhnou s maminkou. Zázrak se stal, že jsme zůstaly pohromadě.“

Pavel Fried, předseda Židovské obce Brno: „Ty vagony, na kterých přijeli, to byly otevřené dobytčáky, ve kterých byli střídavě živí a mrtví. Byly tam pokusy o kanibalismus. Ti lidé, to nebyly už lidské bytosti.“

Nacisti v koncentračních táborech zavraždili téměř 6 milionů Židů, skoro 80 tisíc obětí bylo z českých zemí. Osudy konkrétních Židů za druhé světové války přibližuje i výstava, kterou připravili studenti základních a středních škol.