Primátor Ústí dostal dotaci 80 milionů na stavbu hotelu

Ústí nad Labem - Společnost Ekofin PC, vedená ústeckým primátorem Vítem Mandíkem, získala od Regionální rady soudržnosti dotaci ve výši 80 milionů korun na stavbu hotelu u městské dominanty Větruše, píše server Aktuálně.cz. Rozhodující většinu členů regionální rady přitom spojuje s Mandíkem mimo jiné členství v ČSSD. Ekofin nemá se stavebnictvím žádné zkušenosti, už vloni byl ale překvapivě úspěšný a výjimečné pozemky koupil od města za 1,5 milionu korun.

V době, kdy Ekofin pozemky získal, v městském zastupitelstvu ještě Mandík neseděl. Ekofin nemá se stavebnictvím žádné zkušenosti a podle aktuálního výpisu obchodního rejstříku ho dokonce nikdy neměl ani jako předmět podnikání. Podniká jen v účetnictví a zpracování dat. Majitelem firmy je Josef Mandík, což je podle nepotvrzených informací primátorův otec. Potvrdit se to nepodařilo mimo jiné proto, že o primátorovi Mandíkovi prakticky není nic známo a nekomunikuje s veřejností ani s novináři.

Přesto Ekofin dokázal uspět. „Bylo to pouze formální schvalování. Hodnotitelé projekt ohodnotili velmi dobře, a proto mu byla dotace udělena,“ citovalo Aktuálně.cz předsedu krajské ČSSD Petra Bendu, který o přidělení dotace rozhodl. Kromě Bendy ve výboru regionální rady z řad ČSSD zasedá i hejtmanka Jana Vaňhová, její náměstci Arno Fišera a Pavel Kouda, krajští zastupitelé Josef Macík a Martin Strakoš. „Tohle je hodně velká malá domů. Nevěřím tomu, že nevěděli, kdo firmu vlastní,“ uvedl krajský zastupitel Jaroslav Doubrava.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)