První kolo nerozhodlo: Finalisty Zeman a Schwarzenberg

Praha – První kolo o tom, která osobnost usedne na Pražský hrad, nerozhodlo. Zvítězil Miloš Zeman (SPOZ), kterého do druhého kola doprovodí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Zeman vyhrál v osmi krajích, Schwarzenberg v šesti včetně Prahy a úspěšnější byl i v krajských městech. Třetí se ztrátou několika procent skončil poražený favorit prvního kola Jan Fischer. Šance obou na zvolení prezidentem jsou poměrně vyrovnané - rozdíl mezi nimi je 41 tisíc hlasů. Volby provázel slušný zájem voličů, i když se odhadoval ještě vyšší. K prezidentské volbě nakonec přišlo 61 procent voličů, což je číslo srovnatelné s účastí ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Účast 61 procent je pro mnohé zklamání, všeobecně se předpokládalo, že prezidentská volba přiláká k urnám více lidí. Podle politologa Tomáše Lebedy nenaplnila účast v prvních volbách očekávání. Upozornil na to, že v prvních přímých volbách na Slovensku volilo 73 procent lidí, ve druhém jen 43 procent. „Pokud bude v dalších volbách klesat, kladu si otázku, jestli jsme měli přímou volbu zavádět,“ řekl.

Oba postupující kandidáti v prvních reakcích poděkovali svým příznivcům. Zároveň ale prvními osobními útoky odstartovali i kampaň před druhým kolem. Ukázali tak, že příštích 14 dní na sobě nenechají niť suchou. Zeman jako „politik minulosti“ proti Schwarzenbergovi „politikovi současnosti“ to bude prezidentský střet, který čeka Česko v příštích dvou týdnech.

Kdo koho podpoří? ČSSD a KSČM Zemana, Sobotka a Roithová Schwarzenberga

Zeman i Schwarzenberg mají stejné šance, minimálně vzhledem k tomu, že Zeman v prvním kole volby hlavy státu předstihl Schwarzenberga jen o necelé procento. Tuto ztrátu by mohli více než smazat voliči místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) nebo europoslankyně KDU-ČSL Zuzany Roithové.

Největším poraženým prvního kola je expremiér Jan Fischer, který ještě před měsícem vedl v průzkumech obliby prezidentských kandidátů. Ve volbě ale na Schwarzenberga ztratil sedm procent a málem ho předstihl i místopředseda a senátor ČSSD Jiří Dienstbier.

Výsledek finále bude záležet mimo jiné na tom, zda k němu za dva týdny znovu přijdou voliči neúspěšných kandidátů. Lidé, kteří volili Dienstbiera jako kandidáta levice, mohou tíhnout spíše k Zemanovi a to jim také doporučilo vedení sociální demokracie, neboť Zeman není spojen se současnou vládní koalicí. Zemana též otevřeně doporučili komunisté. Pro tu část Fischerových voličů, kteří tíhnou k pravici, by mohl být přijatelnější Schwarzenberg. 

Roithová i Sobotka pro pravici

Schwarzenberga zatím z poražených uchazečů otevřeně doporučil volit Sobotka, který skončil na předposledním místě. Podobně Roithová, která získala zhruba pět procent, odmítla návrat politiky Miloše Zemana. „Jsem ráda, že ve druhém kole je člověk, který je volitelný proti Miloši Zemanovi,“ uvedla.

Poslední skončila šéfka Suverenity Jana Bobošíková, která žádného z finalistů nepodpořila. „Rozhodně nebudu doporučovat voličům, aby volili eurofederalistu Miloše Zemana nebo eurohujera Karla Schwarzenberga,“ uvedla Bobošíková. Herečka a někdejší poslankyně za US-DEU Táňa Fischerová na rozdíl od ostatních kandidátů nedala hlas sobě, ale rozhodovala se mezi Roithovou a Dienstbierem. Na dotaz ČT24 ale souhlasila s tím, že je jí bližší Karel Schwarzenberg. Skladatel a výtvarník Vladimír Franz uvedl, že zatím žádného z finalistů nepodpoří.

První reakce poražených kandidátů

Jiří Dienstbier: „Výsledky považuji za definitivní… Svůj výsledek nepovažuji za špatný, byť bych považoval za lepší být na druhém místě… Dobrá volba pro levicové voliče ve druhém kole není, musí se rozhodnout pro menší zlo.“

Přemysl Sobotka: "Ke Karlu Schwarzenbergovi se přelily hlasy mých voličů. Budu podporovat jeho vítězství Je to už jasný signál a já bych jenom rád, aby u nás nezvítězila levice,„ řekl Sobotka.“ 

Táňa Fischerová: „Myslím si, že to je dobrý test, potřebovali jsme zjistit, jak se lidi na politiku dívají, a s tím se musí pracovat.“

Jana Bobošíková: „Pokud volby hlavy státu dopadly tak, jak dopadly, a pokud všichni ti kandidáti včetně kandidáta největší vládní strany dávají své hlasy eurofederalistům nebo eurohujerům, tak si myslím, že je načase povolat do zbraně Václava Klause.“

Jan Fischer na brífinku poděkoval: "Děkuji manželce a synovi, že při mně stáli od začátku do konce Ať volby dopadnou jakkoliv, České republice přeji to nejlepší."

Zuzana Roithová: „Velké množství lidí mi nedalo hlas, protože je na poslední chvíli dali Karlu Schwarzenbergovi. Jsem ráda, že ve druhém kole je člověk, který je volitelný proti Miloši Zemanovi.“ 

Vladimír Franz: „Žijeme v zemi, kde se často zlato mění v listí. Bylo pro mě důležité, že se probudila občanská společnost a že se ukázalo, že si šli lidé naproti, že to jde bez politických stran a zájmových skupin.“

  • Tomio Okamura se opřel do Jana Fischera: „Oběma finalistům gratuluji. Myslím, že lidé z většiny volili moudře - do druhého kola nepustili bezpáteřního kariéristu, který byl favorizován do poslední chvíle evidentně falšovanými průzkumy - to je dobrá zpráva pro nás všechny.“

Výsledky v nejrychleji sečtené obci - Lužici na Prachaticku

  • Svého prezidenta si přišlo vybrat 23 z 35 oprávněných voličů. Volební účast tedy byla zhruba 66 procent. Zvítězil tam Karel Schwarzenberg (TOP 09) s 26 procenty odevzdaných hlasů před Jiřím Dienstbierem (ČSSD) s 22 procenty. Na třetím místě skončila z celkem devíti kandidátů Zuzana Roithová (KDU-ČSL) se 17 procenty. Favorité volby Miloš Zeman a Jan Fischer získali dohromady v obci pouze tři hlasy.

V Březině, největším volebním okrsku ČR, byla účast 100 procent

  • První kolo prezidentských voleb nemá ve Vojenském újezdu Březina na Vyškovsku jednoznačného vítěze. Hlasovalo v něm sedm lidí: Po dvou hlasech získali Taťána Fischerová, Miloš Zeman a Jiří Dienstbier. Ve vojenském újezdu žijí pouze tři voliči. Jsou to zejména zaměstnanci vojenských lesů, žijící na odlehlých samotách. Kromě nich na úřadu újezdu odhlasovali i čtyři voliči odjinud, tedy na voličský průkaz. Volební účast v Březině dosáhla 100 procent.

Zisky podle území: Zemana podpořila s výjimkou Brna celá Morava, Schwarzenberg uspěl hlavně ve středu Čech a v Podkrkonoší. Bodoval také ve všech krajských městech s výjimkou Jihlavy, Ostravy a Ústí nad Labem - ty připadly Zemanovi.

Jak se dalo podle dlouhodobých průzkumů předpokládat, nikdo z devíti kandidátů nezískal v prvním kole více než 50 procent hlasů, proto se musí za dva týdny 25. a 26. ledna konat kolo druhé. 

Veškeré volební dění je k dispozici na speciálu portálu ČT24 na této stránce: prezidentský speciál. Všechny autorizované volební výsledky jsou k dispozici na serveru ČSÚ, který je ze zákona v ČR pověřen zpracováním voleb: www.volby.cz

První přímá volba tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)